Schyłek lata to najlepszy czas na delektowanie się smakiem, dojrzałych, soczystych pomidorów. Bez problemu możemy ten smak zapakować do słoików, zakręcić i schować do piwnicy, a kiedy zatęsknisz za letnimi smakami, zawsze będziesz mieć pod ręką słoiczek przecieru lub aromatycznego soku. Dziś mamy dla ciebie proste przepisy na przetwory z pomidorów, które świetnie podrasują smak wielu potraw, w tym domowej zupy, pizzy oraz wielu makaronów. Zacznijmy jednak od początku.
Słoiki na przetwory. Jakich należy użyć, by cieszyć się ulubionymi wekami przez wiele miesięcy?
Pierwszą i najważniejszą rzeczą jest to, by słoiki, których chcemy używać, były nieuszkodzone, a zakrętki nie nosiły żadnych śladów zabrudzeń np. rdzy. Jeśli na słoiku będzie nawet najmniejsza rysa, istnieje ryzyko, że podczas procesu pasteryzacji słoik nie wytrzyma ciśnienia i pęknie. Z kolei zanieczyszczona zakrętka nie tylko przeniesie do środka bakterie, ale nie "zassie" się tak jak powinna, przez co weki nie zapasteryzują się, jak należy i najzwyczajniej w świecie nie przetrwają próby czasu.
Kolejną rzeczą jest ich czystość. Zanim napełnimy słoiki smakołykami, musimy mieć pewność, że są sterylne i wyparzone - nie ma tu znaczenia, czy używamy nowych słoików, czy używanych. Zawsze należy je wyparzyć, najlepiej dwukrotnie - najpierw we wrzątku, później przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni. Nie wolno zapomnieć także o zakrętkach.
Zanim wybierzemy słoiki, zwróćmy także uwagę, w jaki sposób będziemy pasteryzować nasze przetwory. Do pasteryzacji na sucho, czyli w piekarniku, ale także do wekowania we wrzątku, najlepiej nadają się słoiki zakręcane, potocznie nazywane słoikami twist off. Są to najbardziej uniwersalne słoiki, które także można napełnić gorącymi przetworami i szybko zakręcić - wówczas zapasteryzują się same. Słoiki z gumką należy pasteryzować we wrzątku, ale z większą ostrożnością - gumka musi ściśle przylegać, a poziom wody powinien być niższy niż gumka. Takich słoików lepiej nie wekować w piekarniku - gumka z pewnością się rozpuści, a słoik nie spełni swojej funkcji.
Przetwory z pomidorów na zimę - cztery niezawodne przepisy, które musisz wypróbować
Domowy przecier z pomidorów - idealny do pizzy i spaghetti
Składniki:
- ok. 4 kg pomidorów dowolnej odmiany
- ok. 8-10 ząbków czosnku
- sól, pieprz, szczypta oregano
- opcjonalnie: 2-3 gałązki świeżego lubczyku
Sposób wykonania:
- Pomidory opłucz, pokrój na kawałki. Następnie podziel je na kilka partii - wszystkie nie zmieszczą się do garnka. Nie musisz ich obierać ani usuwać nasion.
- Do dużego garnka włóż pierwszą partię - ok. kilograma i podsmażaj na wolnym ogniu. Kiedy zmiękną, dodaj kolejną partię i w ten sposób przygotuj wszystkie pomidory.
- Obrany czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Dodaj do pomidorów i gotuj, aż skórka owoców zmięknie. Następnie za pomocą praski do ziemniaków dokładnie je rozgnieć. Dopraw solą, pieprzem i bazylią. Dodaj także lubczyk. Gotuj, aż nadmiar płynu odparuje.
- Kiedy uzyskasz już w miarę gęsty sos, przygotuj gęste sito lub przecierak. Następnie przetrzyj dokładnie wszystkie pomidory, by pozbyć się kawałków skórki i pestek. Przetarte pomidory przełóż do garnka i na wolnym ogniu gotuj, aż konsystencja będzie ci odpowiadała.
- Przecier przelej do wyparzonych słoiczków. Następnie szybko je zakręć i odwróć denka do góry, by zakrętki się zassały. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Suszone pomidory w oleju z ziołami. Najlepsze do sałatek i... śledzi
Składniki:
- ok. 3 kg pomidorów, najlepiej niewielkich odmian, które są bardziej mięsiste
- 1 główka czosnku
- 1 l oleju roślinnego
- 0,5 l oliwy z oliwek
- 3-4 łyżki octu
- sól
- ulubione zioła: oregano, bazylia, tymianek
Sposób wykonania:
- Pomidory opłucz pod zimną wodą, następnie oderwij ogonki. Przekrój owoce na pół i lekko oprósz solą. Kiedy puszczą sok, ułóż połówki pomidorów na blaszce. Włóż je do zimnego piekarnika rozgrzanego do 100 stopni i włącz funkcję termoobiegu. Susz pomidory przez 6-8 godzin przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, aż będą wyraźnie pomarszczone, ale nie wysuszone do końca - nie powinny się łamać.
- Świeże zioła porwij dłońmi, czosnek obierz i opcjonalnie pokrój każdy ząbek na pół. Całość przełóż do miski, dodaj pomidory i 3 łyżki octu. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut.
- Olej i oliwę wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Przygotuj sterylne słoiki i włóż do nich pomidory wraz z dodatkami. Słoiki wypełnij tak, by zostało ok. 2-3 cm pustej przestrzeni do poziomu zakrętki. Następnie zalej je gorącym (ale nie wrzącym) olejem i szybko zakręć słoiki. Odwróć je do góry denkami i otul kilkoma ręcznikami lub grubym kocem. W takim stanie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Wskazówka: Do pomidorów możesz dodać suszoną żurawinę, kapary w zalewie lub oliwki.
Sok z pomidorów. Zrobisz z nim najlepszą zupę i popularnego drinka
Składniki:
- ok. 2 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
- kilka ząbków czosnku do smaku (można pominąć)
- 2 gałązki świeżego lubczyku
- 1 gałązka selera naciowego
- sól, pieprz, sok z cytryny
Sposób wykonania:
- Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Następnie je przełóż do większego garnka i chwilą podsmażaj, by puściły sok.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, lubczyk i seler możliwie drobno posiekaj i dodaj do pomidorów. Dopraw do smaku solą, pieprzem i bazylią i gotuj na wolnym ogniu, aż pomidory będą zupełnie miękkie, a skórka będzie łatwo odchodzić.
- Ugotowane pomidory przetrzyj przez sito, by pozbyć się pestek. Ponownie zagotuj, ale nie redukuj zbyt długo, by zachować rzadką konsystencję soku.
- Przygotuj słoiki lub zakręcane butelki. Wlej do niech sok i szczelnie zakręć. Następnie włóż je do garnka wyłożonego ściereczkę i zalej wodą do ok. 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez 7 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Żeby ułatwić sobie pracę, obrane pomidory możesz przecisnąć w sokowirówce, jednak moim zdaniem sok przygotowany w ten sposób jest dużo smaczniejszy.
Ten sok świetnie zastępuje koncentrat w pomidorowej, ale także jest nieodłącznym składnikiem popularnego drinka Krwawa Mery. Koniecznie wypróbuj ten przepis i zaskocz swoich gości.
Kiszone pomidory - porcja zdrowia zamknięta w słoiku
Składniki na 4 słoiki:
- ok. 2 kg niewielkich pomidorów (najlepiej, żeby miały dużo miąższu, a mniej soku)
- 4 gałązki kopru razem z baldachami
- 8-10 ząbków czosnku
- większy korzeń chrzanu
- 4 listki laurowe i 8 kulek ziela angielskiego oraz pieprzu ziarnistego
- solanka: 2 litry wody i 4 stołowe łyżki soli do przetworów
Sposób wykonania:
- Przygotuj czyste, wyparzone słoiki twist off. Pomidory umyj, oderwij szypułki. Następnie wkładaj je dość ciasno do słoików.
- Do każdego słoika włóż listek laurowy, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz 2 ziela angielskie i 2 kulki pieprzu.
- Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól. Zagotuj i odstaw na 5 minut, by lekko przestygła. Następnie zalej nią pomidory i zakręć słoiki. Następnie odstaw słoiki na kilka dni w pokojowej temperaturze, by zaczęły fermentować. Kiedy zauważysz, że fermentacja ustała, możesz je zapasteryzować.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 80 stopni i włóż do niego słoiki. Pasteryzuj przez ok. 15-20 minut i wyłącz grzanie. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.