Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
unsplash/barbara chowaniec
REKLAMA
REKLAMA
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Robienie przetworów to sposób na konserwowanie żywności na czas zimy, jak i swoiste zatrzymanie lata w słoikach. Przetwory domowe można robić na wiele sposób, prezentujemy 6 nietypowych pomysłów. Wypróbujcie koniecznie!
Domowe przetwory. Piwny dżem
Składniki:
piwo - 900 ml,
cukier (najlepiej brązowy) - 350 g,
żelfix - 1 opakowanie,
przyprawa korzenna - 2 łyżki.
Przygotowanie:
Piwo wlej do garnka i dodaj żelfix, wymieszaj i zagotuj;
Gdy piwo będzie się gotowało, dodaj do niego cukier i znów zagotuj;
Gotuj tak przez 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do słoików i zostaw, aby wystygły.
Domowe przetwory. Dżem z cukinii
Składniki:
cukinia - 1,5 kg,
cukier - 1 szklanka,
aromat cytrynowy/pomarańczowy - 1 łyżeczka,
sok z połowy cytryny,
galaretka cytrynowa - 1 opakowanie.
Przygotowanie:
Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
Przełóż cukinię do garnka i posyp cukrem;
Przesmaż aż cukinia zmięknie, sok odparuje a dżem zgęstnieje;
Wyłącz palnik, a do cukinii dodaj sok z cytryny, aromat, galaretkę (w proszku!);
Wymieszaj dokładnie całość, przełóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Domowe przetwory. Dyniowy dżem
Składniki:
dynia - 2 kg,
cukier - 1 szklanka,
woda - ? szklanki,
sok z cytryny.
Przygotowanie:
Dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
Przełóż dynię do garnka, zasyp cukrem, zalej wodą i dodaj sok cytrynowy;
Gotuj pod przykryciem przez 10 minut aż dynia zmięknie, a cukier się rozpuści;
Teraz gotuj już bez pokrywki przez ok. godzinę, do momentu aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać, sok odparuje, a dżem zgęstnieje.;
Gotowy dżem przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Domowe przetwory. Marynowane winogrona
Składniki:
winogrona,
ocet - pół szklanki,
cukier - pół szklanki,
woda - 2 szklanki,
sól - pół łyżeczki.
Przygotowanie:
Ocet, wodę, cukier i sól wymieszaj i zagotuj;
Winogrona włóż do słoików i wlej zalewę;
Zakręć słoiki i pasteryzuj* przez kwadrans.
Domowe przetwory. Kiszone cytryny
Składniki:
cytryny,
sól,
woda.
Przygotowanie:
Cytryny natnij na krzyż na ok. ¾ głębokości, a nacięcia posyp solą;
Włóż tak spreparowane owoce do słoików i zalej wodą (wcześniej możesz dosypać do wody nieco soli, a nawet dodać przypraw, np. cynamon, imbir, sok cytrynowy, cukier etc.);
Pamiętaj, aby cytryny były całkowicie zalane wodą i były na dnie słoika!
Umieść słoiki z owocami w ciepłym i ciemnych miejscu np. w piwnicy i kiś przez kilka tygodni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.