-
Haps
-
Jak przygotować
- Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Mamy 5 ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory
Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Robienie przetworów to sposób na konserwowanie żywności na czas zimy, jak i swoiste zatrzymanie lata w słoikach. Przetwory domowe można robić na wiele sposób, prezentujemy 6 nietypowych pomysłów. Wypróbujcie koniecznie!
Domowe przetwory. Piwny dżem
Składniki:
- piwo - 900 ml,
- cukier (najlepiej brązowy) - 350 g,
- żelfix - 1 opakowanie,
- przyprawa korzenna - 2 łyżki.
Przygotowanie:
- Piwo wlej do garnka i dodaj żelfix, wymieszaj i zagotuj;
- Gdy piwo będzie się gotowało, dodaj do niego cukier i znów zagotuj;
- Gotuj tak przez 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do słoików i zostaw, aby wystygły.
Domowe przetwory. Dżem z cukinii
Składniki:
- cukinia - 1,5 kg,
- cukier - 1 szklanka,
- aromat cytrynowy/pomarańczowy - 1 łyżeczka,
- sok z połowy cytryny,
- galaretka cytrynowa - 1 opakowanie.
Przygotowanie:
- Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
- Przełóż cukinię do garnka i posyp cukrem;
- Przesmaż aż cukinia zmięknie, sok odparuje a dżem zgęstnieje;
- Wyłącz palnik, a do cukinii dodaj sok z cytryny, aromat, galaretkę (w proszku!);
- Wymieszaj dokładnie całość, przełóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.
Domowe przetwory. Dyniowy dżem
Składniki:
- dynia - 2 kg,
- cukier - 1 szklanka,
- woda - ? szklanki,
- sok z cytryny.
Przygotowanie:
- Dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
- Przełóż dynię do garnka, zasyp cukrem, zalej wodą i dodaj sok cytrynowy;
- Gotuj pod przykryciem przez 10 minut aż dynia zmięknie, a cukier się rozpuści;
- Teraz gotuj już bez pokrywki przez ok. godzinę, do momentu aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać, sok odparuje, a dżem zgęstnieje.;
- Gotowy dżem przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.
Domowe przetwory. Marynowane winogrona
Składniki:
- winogrona,
- ocet - pół szklanki,
- cukier - pół szklanki,
- woda - 2 szklanki,
- sól - pół łyżeczki.
Przygotowanie:
- Ocet, wodę, cukier i sól wymieszaj i zagotuj;
- Winogrona włóż do słoików i wlej zalewę;
- Zakręć słoiki i pasteryzuj* przez kwadrans.
Domowe przetwory. Kiszone cytryny
Składniki:
Przygotowanie:
- Cytryny natnij na krzyż na ok. ¾ głębokości, a nacięcia posyp solą;
- Włóż tak spreparowane owoce do słoików i zalej wodą (wcześniej możesz dosypać do wody nieco soli, a nawet dodać przypraw, np. cynamon, imbir, sok cytrynowy, cukier etc.);
- Pamiętaj, aby cytryny były całkowicie zalane wodą i były na dnie słoika!
- Umieść słoiki z owocami w ciepłym i ciemnych miejscu np. w piwnicy i kiś przez kilka tygodni.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.