Przetwory domowe - jak i z czego je zrobić? Pięć ciekawych propozycji na nietypowe przetwory

Przetwory domowe kojarzą się z dżemami, kiszonymi ogórkami i kapustą. Da się jednak zrobić też dużo ciekawsze przetwory - mamy na to 6 pomysłów. Koniecznie spróbujcie!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Robienie przetworów to sposób na konserwowanie żywności na czas zimy, jak i swoiste zatrzymanie lata w słoikach. Przetwory domowe można robić na wiele sposób, prezentujemy 6 nietypowych pomysłów. Wypróbujcie koniecznie!

Domowe przetwory. Piwny dżem 

Składniki: 

  • piwo - 900 ml,
  • cukier (najlepiej brązowy) - 350 g,
  • żelfix - 1 opakowanie,
  • przyprawa korzenna - 2 łyżki.

Przygotowanie:

  1. Piwo wlej do garnka i dodaj żelfix, wymieszaj i zagotuj;
  2. Gdy piwo będzie się gotowało, dodaj do niego cukier i znów zagotuj;
  3. Gotuj tak przez 3 minuty na małym ogniu, po czym przelej do słoików i zostaw, aby wystygły.

Domowe przetwory. Dżem z cukinii

Składniki: 

  • cukinia - 1,5 kg,
  • cukier - 1 szklanka,
  • aromat cytrynowy/pomarańczowy - 1 łyżeczka,
  • sok z połowy cytryny,
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie.

Przygotowanie:

  1. Cukinię obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach;
  2. Przełóż cukinię do garnka i posyp cukrem;
  3. Przesmaż aż cukinia zmięknie, sok odparuje a dżem zgęstnieje;
  4. Wyłącz palnik, a do cukinii dodaj sok z cytryny, aromat, galaretkę (w proszku!);
  5. Wymieszaj dokładnie całość, przełóż do słoików i pasteryzuj przez 20 minut.

Domowe przetwory. Dyniowy dżem

Składniki: 

  • dynia - 2 kg,
  • cukier - 1 szklanka,
  • woda - ? szklanki,
  • sok z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
  2. Przełóż dynię do garnka, zasyp cukrem, zalej wodą i dodaj sok cytrynowy;
  3. Gotuj pod przykryciem przez 10 minut aż dynia zmięknie, a cukier się rozpuści;
  4. Teraz gotuj już bez pokrywki przez ok. godzinę, do momentu aż dynia zmięknie i zacznie się rozpadać, sok odparuje, a dżem zgęstnieje.;
  5. Gotowy dżem przełóż do słoików i pasteryzuj 20 minut.

Domowe przetwory. Marynowane winogrona

Składniki: 

  • winogrona,
  • ocet - pół szklanki,
  • cukier - pół szklanki,
  • woda - 2 szklanki,
  • sól - pół łyżeczki.

Przygotowanie:

  1. Ocet, wodę, cukier i sól wymieszaj i zagotuj;
  2. Winogrona włóż do słoików i wlej zalewę;
  3. Zakręć słoiki i pasteryzuj* przez kwadrans.

Domowe przetwory. Kiszone cytryny

Składniki: 

  • cytryny,
  • sól,
  • woda.

Przygotowanie:

  1. Cytryny natnij na krzyż na ok. ¾ głębokości, a nacięcia posyp solą;
  2. Włóż tak spreparowane owoce do słoików i zalej wodą (wcześniej możesz dosypać do wody nieco soli, a nawet dodać przypraw, np. cynamon, imbir, sok cytrynowy, cukier etc.);
  3. Pamiętaj, aby cytryny były całkowicie zalane wodą i były na dnie słoika!
  4. Umieść słoiki z owocami w ciepłym i ciemnych miejscu np. w piwnicy i kiś przez kilka tygodni.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.