Grzyby marynowane to prawdziwy przysmak, sprawdzający się doskonale w formie przystawki, a także popularnego dodatku do napojów alkoholowych. Dlaczego warto jest przygotować kilka słoików takich grzybów?
Zobacz wideo
Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Grzyby marynowane - kilka informacji o właściwościach grzybów
Dobrze wykonane marynowane grzyby niewątpliwie skradną podniebienia wytrawnych kucharzy i koneserów jedzenia. Nim jednak przejdziemy do kuchni, zastanówmy się, jak wiele cennych właściwości mają grzyby. Oto one:
- zawierają witaminy: A, C, D, PP oraz te z grupy B;
- są bogate w sole mineralne, a także żelazo, potas, fosfor i wapń;
- stanowią źródło błonnika ;
- w 90 proc. składają się z wody.
Wśród najcenniejszych gatunków wymienić należy: kurki i borowiki szlachetne - posiadają cenne białko, a także żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Bardzo popularne ostatnimi czasy boczniaki podnoszą odporność, wpływają korzystnie na naczynia krwionośne, a także obniżają cholesterol. Popularna pieczarka zawiera magnez, potas sód oraz selen, a także witaminę C.
Warto również wiedzieć, że grzyby marynowane są niskokaloryczne. 100 g tego rodzaju produktu zawiera 44 kcal, 8 g węglowodanów, 2 g białka oraz śladowe ilości tłuszczu.
Jak marynować grzyby w occie?
Marynowanie grzybów, to - w niejednym domu - tradycja po udanym grzybobraniu. Tego rodzaju przetwory pozwalają zachować na długie miesiące smak wspaniałych darów lasu i poczuć klimat leśnych wędrówek. Jak zatem marynować grzyby w occie?
Przepis na grzyby marynowane w occie
Najlepiej zacząć od zgromadzenia składników, które będą nam potrzebne do wykonania tego zadania, a mianowicie:
- 800 g leśnych grzybów,
- cebula,
- osolony wrzątek,
- 1/2 szklanki octu 10 proc.,
- 2 szklanki wody źródlanej,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- zioła - liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, gorczyca.
Warto pamiętać o tym, że grzyby marynowane zawierają w swoim składzie sporą ilość octu, a ten - w dużych ilościach - może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zabierając się zatem do robienia tego rodzaju przetworów, należy trzymać się odpowiednich proporcji i użyć odpowiedniej ilości wody.
Grzyby marynowane - przepisy
Przepisy na grzyby marynowane to bardzo prosty sposób na przyrządzenie doskonałych przetworów na chłodniejsze dni. Wykonanie nie należy do skomplikowanych czynności, a efekt - niewątpliwie - będzie cieszył nas bardzo długo. Jeśli zatem zgromadziliśmy potrzebne składniki na tradycyjne grzyby marynowane w occie, czas przejść do wykonania. A zatem:
- Grzyby oczyszczamy i delikatnie lecz dokładnie płuczemy pod zimna wodą.
- Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
- W garnku gotujemy wodę z solą, a następnie - na wrzątek - wrzucamy grzyby oraz cebulę i obgotowujemy ok. czterech-pięciu minut. Do tym czasie odcedzamy składniki.
- W tym czasie w drugim garnku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę z octem i podgrzewamy, dodajemy cukier, przyprawy oraz zioła.
- Grzyby oraz cebulę przekładamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie zalewamy gorącą marynatą.
- Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować. Ok. 20 minut będą potrzebować słoiki 0,5 l. Większe słoiki - 0,75 l potrzebują 30 minut, a litrowe trzymajmy w wodzie 35 minut.
- Po tym czasie nasze grzybki będą gotowe do przechowywania.
Grzyby w occie. Smak jesieni zamknięty w słoikach na dłużej
Grzyby marynowane z warzywami
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg grzybów,
- 10 dag papryki konserwowej,
- 10 gad fasoli szparagowej konserwowej,
- 20 dag kalafiora,
- szklanka octu 10 proc.,
- szklanka wody,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- ziele angielskie.
Wykonanie:
- Grzyby należy oczyścić, opłukać i sparzyć gorącą wodą, a następnie odcedzić.
- Paprykę oraz fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
- Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować z dodatkiem odrobiny soli i cukru.
- W osobnym garnku przygotować zalewę, podgrzewając wodę z octem oraz przyprawami.
- Grzyby poprzekładać do słoików i przykryć warstwą warzyw, a następnie zalać gorącą marynatą.
- Dokładnie zakręcić wieczka, odwrócić do góry dnem i ostudzić.
Opieńka. Grzyb, który powinien zagościć w naszej kuchni na dłużej [PRZEPISY]
Grzyby w wytrawnej marynacie winnej
Potrzebne nam będą:
- 2 kg grzybów,
- 20 dag cebuli,
- 20 dag papryki konserwowej,
- szklanka wytrawnego, czerwonego wina,
- szklanka wody,
- 2 szklanki octu winnego,
- sól i cukier.
Przygotowanie:
- Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i suszymy, a cebulę kroimy w plasterki, a następnie oba składniki gotujemy ok. pięć minut w wodzie z solą. Po tym czasie odcedzamy.
- Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
- Przygotowujemy zalewę, zagotowując wodę z octem oraz odrobiną soli i pieprzu.
- Grzyby z cebulą oraz papryką przekładamy do słoików, zalewamy gorącą marynatą oraz winem, a następnie pasteryzujemy.
- Po ugotowaniu dokręcamy wieczka i odkładamy na półki z wekami.
Jak mrozić grzyby? Praktyczne wskazówki dla amatorów leśnych smaków