Jak marynować grzyby? Przepisy na udane przetwory [Grzyby w occie, marynacie winnej i z warzywami]

Marynowane grzyby to nie tylko doskonały przysmak, lecz także jeden z wielu sposobów na przedłużenie życia naszych leśnych zdobyczy. Zobacz, jakie grzyby najlepiej nadają się do marynowania i poznaj kilka prostych sposobów na pyszne przetwory.

Grzyby marynowane to prawdziwy przysmak, sprawdzający się doskonale w formie przystawki, a także popularnego dodatku do napojów alkoholowych. Dlaczego warto jest przygotować kilka słoików takich grzybów?

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Grzyby marynowane - kilka informacji o właściwościach grzybów

Dobrze wykonane marynowane grzyby niewątpliwie skradną podniebienia wytrawnych kucharzy i koneserów jedzenia. Nim jednak przejdziemy do kuchni, zastanówmy się, jak wiele cennych właściwości mają grzyby. Oto one:

  • zawierają witaminy: A, C, D, PP oraz te z grupy B;
  • są bogate w sole mineralne, a także żelazo, potas, fosfor i wapń;
  • stanowią źródło błonnika ;
  • w 90 proc. składają się z wody.

Wśród najcenniejszych gatunków wymienić należy: kurki i borowiki szlachetne - posiadają cenne białko, a także żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Bardzo popularne ostatnimi czasy boczniaki podnoszą odporność, wpływają korzystnie na naczynia krwionośne, a także obniżają cholesterol. Popularna pieczarka zawiera magnez, potas sód oraz selen, a także witaminę C.

Warto również wiedzieć, że grzyby marynowane są niskokaloryczne. 100 g tego rodzaju produktu zawiera 44 kcal, 8 g węglowodanów, 2 g białka oraz śladowe ilości tłuszczu.

Jak marynować grzyby w occie?

Marynowanie grzybów, to - w niejednym domu - tradycja po udanym grzybobraniu. Tego rodzaju przetwory pozwalają zachować na długie miesiące smak wspaniałych darów lasu i poczuć klimat leśnych wędrówek. Jak zatem marynować grzyby w occie?

Przepis na grzyby marynowane w occie 

Najlepiej zacząć od zgromadzenia składników, które będą nam potrzebne do wykonania tego zadania, a mianowicie:

  • 800 g leśnych grzybów,
  • cebula,
  • osolony wrzątek,
  • 1/2 szklanki octu 10 proc.,
  • 2 szklanki wody źródlanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • zioła - liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, rozmaryn, gorczyca.

Warto pamiętać o tym, że grzyby marynowane zawierają w swoim składzie sporą ilość octu, a ten - w dużych ilościach - może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Zabierając się zatem do robienia tego rodzaju przetworów, należy trzymać się odpowiednich proporcji i użyć odpowiedniej ilości wody. 

Grzyby marynowane - przepisy 

Przepisy na grzyby marynowane to bardzo prosty sposób na przyrządzenie doskonałych przetworów na chłodniejsze dni. Wykonanie nie należy do skomplikowanych czynności, a efekt - niewątpliwie - będzie cieszył nas bardzo długo. Jeśli zatem zgromadziliśmy potrzebne składniki na tradycyjne grzyby marynowane w occie, czas przejść do wykonania. A zatem:

  1. Grzyby oczyszczamy i delikatnie lecz dokładnie płuczemy pod zimna wodą. 
  2. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki.
  3. W garnku gotujemy wodę z solą, a następnie - na wrzątek - wrzucamy grzyby oraz cebulę i obgotowujemy ok. czterech-pięciu minut. Do tym czasie odcedzamy składniki.
  4. W tym czasie w drugim garnku przygotowujemy zalewę: wlewamy wodę z octem i podgrzewamy, dodajemy cukier, przyprawy oraz zioła.
  5. Grzyby oraz cebulę przekładamy do wcześniej wyparzonych i osuszonych słoików, a następnie zalewamy gorącą marynatą.
  6. Słoiki dokładnie zakręcić i pasteryzować. Ok. 20 minut będą potrzebować słoiki 0,5 l. Większe słoiki - 0,75 l potrzebują 30 minut, a litrowe trzymajmy w wodzie 35 minut.
  7. Po tym czasie nasze grzybki będą gotowe do przechowywania.

Grzyby w occieGrzyby w occie. Smak jesieni zamknięty w słoikach na dłużej

Grzyby marynowane z warzywami

Potrzebne składniki:

  • 1,5 kg grzybów,
  • 10 dag papryki konserwowej,
  • 10 gad fasoli szparagowej konserwowej,
  • 20 dag kalafiora,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • szklanka wody,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • ziele angielskie.

Wykonanie:

  1. Grzyby należy oczyścić, opłukać i sparzyć gorącą wodą, a następnie odcedzić.
  2. Paprykę oraz fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować z dodatkiem odrobiny soli i cukru.
  4. W osobnym garnku przygotować zalewę, podgrzewając wodę z octem oraz przyprawami.
  5. Grzyby poprzekładać do słoików i przykryć warstwą warzyw, a następnie zalać gorącą marynatą.
  6. Dokładnie zakręcić wieczka, odwrócić do góry dnem i ostudzić.

Opieńka. GrzybOpieńka. Grzyb, który powinien zagościć w naszej kuchni na dłużej [PRZEPISY]

Grzyby w wytrawnej marynacie winnej

Potrzebne nam będą:

  • 2 kg grzybów,
  • 20 dag cebuli,
  • 20 dag papryki konserwowej,
  • szklanka wytrawnego, czerwonego wina,
  • szklanka wody,
  • 2 szklanki octu winnego,
  • sól i cukier.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie czyścimy, płuczemy i suszymy, a cebulę kroimy w plasterki, a następnie oba składniki gotujemy ok. pięć minut w wodzie z solą. Po tym czasie odcedzamy.
  2. Paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
  3. Przygotowujemy zalewę, zagotowując wodę z octem oraz odrobiną soli i pieprzu.
  4. Grzyby z cebulą oraz papryką przekładamy do słoików, zalewamy gorącą marynatą oraz winem, a następnie pasteryzujemy.
  5. Po ugotowaniu dokręcamy wieczka i odkładamy na półki z wekami.

Jak mrozić grzyby, aby zachować ich walory smakowe? Zdjęcie ilustracyjneJak mrozić grzyby? Praktyczne wskazówki dla amatorów leśnych smaków

Więcej o: