Grzyby w occie. Smak jesieni zamknięty w słoikach na dłużej

Grzyby w occie można uwielbiać lub za nimi nie przepadać. Smak mają bardzo charakterystyczny. Dla wielu osób to obok dyni najważniejszy smak jesieni. Co zrobić, aby grzyby w occie były jak najsmaczniejsze? Kluczowy jest wybór samych grzybów. Oto nasze wskazówki i przepis na wyjątkowe grzyby w occie.

Grzyby w occie. Wskazówki

Jak to się dzieje, że słoik grzybów w occie słoikowi grzybów w occie nierówny? Tajemnica tych najsmaczniejszych słoiczków tkwi w wyborze grzybów. Najlepsze grzyby w occie wyjdą, gdy zamarynujemy małe grzybki. Warto wybierać prawdziwki, podgrzybków, kurki, rydze, maślaki. Polecamy także mieszanie grzybów, czyli do jednego słoika wkładanie kilku rodzajów grzybów.

Grzyby w occie. Składniki:

  • 2 kg dowolnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10 proc.
  • 2 łyżki cukru białego,
  • kilka liści laurowych,
  • 1 łyżka gorczycy
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 1 łyżka czubata soli,
  • 1 łyżka ziaren pieprzu.

Grzyby w occie. Przygotowanie:

Aby przygotować grzyby w occie, należy je solidnie oczyścić. Dokładnie myjemy i płuczemy grzyby. To ważne, aby pozbyć się wszystkich nieczystości. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ale oczywiście to nie jest konieczne. Pamiętajmy jednak, że grzyby muszą zmieścić się do niewielkich słoików.

Obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy octowej do grzybów w occie. Zagotowujemy składniki na zalewę, czyli w garnku mieszamy wodę, cukier, ocet, sól oraz przyprawy - ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz.

Zobacz wideo

W międzyczasie do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody. Dodajemy grzyby i lekko je obgotowujemy. Dodajemy też cebulę i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu przez około pięć minut. Odcedzamy grzyby i cebulę  przekładamy do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy słoiki do ¾ objętości i zalewamy ja do pełna zalewą octową. Koniecznie zwróćmy uwagę, aby przyprawy rozłożyły się w słoikach równomiernie. Szybko zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem. Następnie pasteryzujemy grzyby w occie. Możemy wykorzystać na przykład ten przepis:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.