Jak to się dzieje, że słoik grzybów w occie słoikowi grzybów w occie nierówny? Tajemnica tych najsmaczniejszych słoiczków tkwi w wyborze grzybów. Najlepsze grzyby w occie wyjdą, gdy zamarynujemy małe grzybki. Warto wybierać prawdziwki, podgrzybków, kurki, rydze, maślaki. Polecamy także mieszanie grzybów, czyli do jednego słoika wkładanie kilku rodzajów grzybów.
Aby przygotować grzyby w occie, należy je solidnie oczyścić. Dokładnie myjemy i płuczemy grzyby. To ważne, aby pozbyć się wszystkich nieczystości. Większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ale oczywiście to nie jest konieczne. Pamiętajmy jednak, że grzyby muszą zmieścić się do niewielkich słoików.
Obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy octowej do grzybów w occie. Zagotowujemy składniki na zalewę, czyli w garnku mieszamy wodę, cukier, ocet, sól oraz przyprawy - ziela angielskie, liście laurowe, gorczycę i pieprz.
W międzyczasie do dużego garnka wlewamy 2-3 litry wody. Dodajemy grzyby i lekko je obgotowujemy. Dodajemy też cebulę i podgrzewamy wszystko na wolnym ogniu przez około pięć minut. Odcedzamy grzyby i cebulę przekładamy do czystych, osuszonych słoików. Wypełniamy słoiki do ¾ objętości i zalewamy ja do pełna zalewą octową. Koniecznie zwróćmy uwagę, aby przyprawy rozłożyły się w słoikach równomiernie. Szybko zakręcamy słoiki i odstawiamy do góry dnem. Następnie pasteryzujemy grzyby w occie. Możemy wykorzystać na przykład ten przepis: