Jak mrozić grzyby? Praktyczne wskazówki dla amatorów leśnych smaków

Jak mrozić grzyby, aby zachować jesienne zbiory na dłużej? Mrożenie grzybów pozwala na zatrzymanie ich niezwykłego smaku i aromatu. Sprawdź nasz mini poradnik i zrób miejsce w zamrażalniku.

Mrożenie grzybów- które gatunki można mrozić? 

Proces mrożenia jest możliwy przy każdym gatunku grzybów, jedyny warunek jest taki, że grzyby muszą być zdrowe, bez pleśni i bez robaków. Mrożenie grzybów sprawdzi się też tylko w przypadku świeżych zbiorów. Nie należy mrozić starych grzybów. Zastanawiasz się: 

  • Jak mrozić kurki?
  • Jak mrozić borowiki?
  • Jak mrozić prawdziwki?

Więcej na temat dowiesz się z dalszej części artykułu. 

Mrożone kurki- sprawdź, co musisz wiedzieć

Sezonowość kurek (późne lato, wczesna jesień) sprawia, że chcemy te wyjątkowe grzyby zachować na dłużej. Dobra wiadomość jest taka, ze kurki idealnie nadają się do mrożenia, jednak wcześniej grzyby trzeba odpowiednio przygotować: oczyścić z ziemi i igliwia oraz zblanszować. W przeciwnym razie kurki po odmrożeniu mogą okazać się gorzkie. Więcej na temat mrożenia kurek znajdziesz poniżej. 

Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Jak mrozić kurki krok po kroku?

Jak mrozić kurki? Oto sprawdzony sposób:

  1. Na dobry początek grzyby należy oczyścić, w tym celu używamy małego pędzelka oraz ściereczki. 
  2. Teraz czas na blanszowanie, grzyby zanurzamy na chwilę we wrzątku i następnie studzimy pod strumieniem zimnej wody. Ten zabieg sprawi, że po odmrożeniu smak kurek nie będzie gorzki. 
  3. Kurki można też przesmażyć na maśle lub oliwie. 
  4. Następnie grzyby pakujemy w woreczki i wkładamy do zamrażalnika.
  5. Ze względu na ryzyko wystąpienia gorzkiego smaku kurek nie powinno się przechowywać dłużej niż przez kolejne sześć miesięcy. 

Mrożone borowiki- o czym należy pamiętać?

W przeciwieństwie do kurek mrożone borowiki nie wymagają wcześniejszego blanszowania czy smażenia. Wystarczy grzyby wcześniej odpowiednio oczyścić, dokładnie tak jak do procesu suszenia. Szczegóły poniżej. 

Jak mrozić borowiki krok po kroku 

Jak mrozić borowiki? Przedstawiamy instrukcję:

  1. Zaczynamy od czyszczenia, borowiki można przetrzeć bawełnianą ściereczką oraz wyczyścić spód kapelusza przy pomocy małego nożyka. 
  2. Mrożenie borowików nie wymaga woreczków, wystarczą na przykład styropianowe tacki, na których luźno układamy grzyby. 

Zobacz też: Grzyby 2021 - woj. dolnośląskie. Gdzie szukać, aby grzybobranie było udane? [LISTA MIEJSC]

Mrożone prawdziwki- patrz wyżej 

Prawdziwki to szlachetna odmiana borowików, dlatego mrożone prawdziwki wymagają takiego samego przygotowania jak przedstawiony w instrukcji powyżej. 

Jak mrozić prawdziwki? O czym jeszcze należy pamiętać?

Jak mrozić prawdziwki? Grzyby wystarczy posegregować i oczyścić. Uwaga na robaczywe egzemplarze. Czy są potrzebne woreczki? Zdecydowanie nie, prawdziwki o wiele lepiej czują się luźno rozłożone na styropianowej tacce. Podobnie jak kurki prawdziwki przechowujemy w zamrażalniku nie dłużej niż przez pół roku. 

Zobacz też: Zupa ze świeżych grzybów, czyli przepis dla wszystkich grzybiarzy i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.