Zupa ze świeżych grzybów, czyli przepis dla wszystkich grzybiarzy i nie tylko

Zupa ze świeżych grzybów to idealny sposób na jesienne deszcze. Danie jest proste i szybkie, dlatego każdy z nas może pozwolić sobie na małe kulinarne szaleństwo. Od czego zacząć?

I nadszedł w końcu on… sezon grzybiarzy. Oprócz porannych wycieczek do pełnego jesiennej rosy lasu zyskamy mnóstwo wspaniałych i świeżych grzybów. Co z nimi robić? Oprócz tradycyjnych przetworów możemy pokusić się o wykonanie zupy jedynej w swoim rodzaju. Czego będziemy potrzebować? Odrobiny czasu i kulinarnej wyobraźni. Ten przepis nie ma sobie równych.

Zobacz wideo Łosoś Łaciate

Zupa ze świeżych grzybów. Najlepszy sposób na jesienne danie

Zupa ze świeżych grzybów. Składniki:

  • 600 g świeżych grzybów
  • 1 litr bulionu
  • 1 duża cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Zupa ze świeżych grzybów. Sposób przygotowania:

Na początku rozgrzej patelnię na oliwie i maśle klarowanym. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Po pięciu minutach dodaj trzy obrane i posiekane ząbki czosnku. Następnie dodaj pokrojone grzyby. Całość podsmażaj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj garść siekanego koperku oraz dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

W czasie podsmażania składników możesz zacząć przygotowywać zupę. Do średniej wielkości garnka wlej bulion warzywny lub drobiowy. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotuj na małym ogniu pod przykrywką przez 15 minut. Po tym czasie dodaj zawartość patelni oraz łyżeczkę majeranku. Gotuj przez pięć minut.

Na patelni umieść łyżkę masła klarowanego, trzy łyżki zupy oraz mąkę. Ustaw małą moc palnika i mieszaj do momentu, aż mąka z masłem i zupą zaczną się pienić. Dodaj trzy łyżki śmietanki. Całość wlej do garnka. Po dwóch minutach możesz wyłączyć palnik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.