Zupa ze świeżych grzybów, czyli przepis dla wszystkich grzybiarzy i nie tylko

Zupa ze świeżych grzybów to idealny sposób na jesienne deszcze. Danie jest proste i szybkie, dlatego każdy z nas może pozwolić sobie na małe kulinarne szaleństwo. Od czego zacząć?

I nadszedł w końcu on… sezon grzybiarzy. Oprócz porannych wycieczek do pełnego jesiennej rosy lasu zyskamy mnóstwo wspaniałych i świeżych grzybów. Co z nimi robić? Oprócz tradycyjnych przetworów możemy pokusić się o wykonanie zupy jedynej w swoim rodzaju. Czego będziemy potrzebować? Odrobiny czasu i kulinarnej wyobraźni. Ten przepis nie ma sobie równych.

Zobacz wideo Łosoś Łaciate

Zupa ze świeżych grzybów. Najlepszy sposób na jesienne danie

Zupa ze świeżych grzybów. Składniki:

  • 600 g świeżych grzybów
  • 1 litr bulionu
  • 1 duża cebula
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • garść świeżego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz

Zupa ze świeżych grzybów. Sposób przygotowania:

Na początku rozgrzej patelnię na oliwie i maśle klarowanym. Cebulę obierz i drobno posiekaj, a następnie zeszklij na patelni. Po pięciu minutach dodaj trzy obrane i posiekane ząbki czosnku. Następnie dodaj pokrojone grzyby. Całość podsmażaj na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodaj garść siekanego koperku oraz dopraw solą i pieprzem. Zamieszaj i zdejmij patelnię z ognia.

W czasie podsmażania składników możesz zacząć przygotowywać zupę. Do średniej wielkości garnka wlej bulion warzywny lub drobiowy. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotuj na małym ogniu pod przykrywką przez 15 minut. Po tym czasie dodaj zawartość patelni oraz łyżeczkę majeranku. Gotuj przez pięć minut.

KanieGrzybiarze już wracają z pełnymi koszami. Gdzie na grzyby? Sprawdzamy

Na patelni umieść łyżkę masła klarowanego, trzy łyżki zupy oraz mąkę. Ustaw małą moc palnika i mieszaj do momentu, aż mąka z masłem i zupą zaczną się pienić. Dodaj trzy łyżki śmietanki. Całość wlej do garnka. Po dwóch minutach możesz wyłączyć palnik.

Więcej o: