Tęsknisz za smakami dzieciństwa? Zupa z kurek jak u babci znów zagości na twoim stole. Znamy przepis

Są takie smaki dzieciństwa, które zostają nam w pamięci na długo. Warto spróbować je odtworzyć po latach. Małą podróż w czasie zafunduje ci zupa z kurek jak u babci. Z tym przepisem przygotujesz ją bez trudu i na nowo zachycisz się jej smakiem i aromatem.

Rozgrzewające zupy to idealne danie na nadchodzącą jesień. Jeśli są ugotowane z sezonowych produktów, to są jeszcze pyszniejsze! Grzyby końca lata, to m.in kurki, które są delikatne w smaku i zdają egzamin jako składnik wielu potraw. Z ich dodatkiem przygotujesz smaczną jajecznicę, makaron, czy nawet pizzę. W zupie wyróżniają się aromatem i bardzo charakterystycznym smakiem. Najlepiej, jeśli taka zupa jest kremowa, z dodatkiem śmietany. Wtedy tłuszcze stają się nośnikiem smaku, a same kurki grają w tej potrawie pierwsze skrzypce. Poznaj przepis na zupę, która przywoła smaczne wspomnienia z dzieciństwa.

Zobacz wideo marchewki foxy

Zupa z kurek jak u babci to smak, który oczaruje twoich bliskich

Przygotuj zupę z kurek i oczaruj bliskich podczas rodzinnego obiadu. To z pozoru proste danie ma w sobie ogromną moc. Delikatne smaki, zapach leśnych grzybów i niezwykły aromat przypraw sprawią, że twoje dzieci również będą ją wspominać. Jeśli nie pamiętasz przepisu na tą zupę, nie martw się. Znamy przepis, który odtworzy wspomnienia i sprawi że to danie na nowo pojawi się w stałym, domowym menu. 

Przepis na zupę z kurek. Nie tylko grzyby są potrzebne

Oto lista składników na tradycyjną zupę kurkową jak u babci. Potrzebujemy:

  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g kurek,
  • 150 ml śmietanki 18%,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Tradycyjna zupa kurkowa przepis. Ważna jest kolejność wykonywanych czynności

Grzyby należy umyć i dokładnie oczyścić nad sitem. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. To samo zrobić z czosnkiem, który można przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zeszklić cebulę, dodać potem czosnek (czosnek smaży się szybciej i może stać się gorzki, jeśli dodamy go zbyt wcześnie). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, lub kostkę, według uznania. Do garnka wlać wodę i ustawić na gazie. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone kurki, delikatnie zeszklić na małym ogniu, tak aby wydobył się z nich piękny, grzybowy zapach. Doprawić pieprzem i solą, a w międzyczasie do garnka dodać marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Warzywa zalać gorącym bulionem z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wodę z warzywami zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie dodać zawartość patelni i zupę rozrobić ze śmietanką tak, aby nie pojawiły się grudki. Posypać szczypiorkiem i serwować. Smacznego!

Więcej o: