Tęsknisz za smakami dzieciństwa? Zupa z kurek jak u babci znów zagości na twoim stole. Znamy przepis

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Są takie smaki dzieciństwa, które zostają nam w pamięci na długo. Warto spróbować je odtworzyć po latach. Małą podróż w czasie zafunduje ci zupa z kurek jak u babci. Z tym przepisem przygotujesz ją bez trudu i na nowo zachycisz się jej smakiem i aromatem.

Rozgrzewające zupy to idealne danie na nadchodzącą jesień. Jeśli są ugotowane z sezonowych produktów, to są jeszcze pyszniejsze! Grzyby końca lata, to m.in kurki, które są delikatne w smaku i zdają egzamin jako składnik wielu potraw. Z ich dodatkiem przygotujesz smaczną jajecznicę, makaron, czy nawet pizzę. W zupie wyróżniają się aromatem i bardzo charakterystycznym smakiem. Najlepiej, jeśli taka zupa jest kremowa, z dodatkiem śmietany. Wtedy tłuszcze stają się nośnikiem smaku, a same kurki grają w tej potrawie pierwsze skrzypce. Poznaj przepis na zupę, która przywoła smaczne wspomnienia z dzieciństwa.

Zobacz wideo marchewki foxy

Zupa z kurek jak u babci to smak, który oczaruje twoich bliskich

Przygotuj zupę z kurek i oczaruj bliskich podczas rodzinnego obiadu. To z pozoru proste danie ma w sobie ogromną moc. Delikatne smaki, zapach leśnych grzybów i niezwykły aromat przypraw sprawią, że twoje dzieci również będą ją wspominać. Jeśli nie pamiętasz przepisu na tą zupę, nie martw się. Znamy przepis, który odtworzy wspomnienia i sprawi że to danie na nowo pojawi się w stałym, domowym menu. 

Przepis na zupę z kurek. Nie tylko grzyby są potrzebne

Oto lista składników na tradycyjną zupę kurkową jak u babci. Potrzebujemy:

  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 400 g kurek,
  • 150 ml śmietanki 18%,
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 2 cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Tradycyjna zupa kurkowa przepis. Ważna jest kolejność wykonywanych czynności

Grzyby należy umyć i dokładnie oczyścić nad sitem. Cebulę obrać i posiekać w kostkę. To samo zrobić z czosnkiem, który można przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło i delikatnie zeszklić cebulę, dodać potem czosnek (czosnek smaży się szybciej i może stać się gorzki, jeśli dodamy go zbyt wcześnie). Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, marchew obrać i pokroić w cienkie plasterki, lub kostkę, według uznania. Do garnka wlać wodę i ustawić na gazie. Do cebuli i czosnku dodać pokrojone kurki, delikatnie zeszklić na małym ogniu, tak aby wydobył się z nich piękny, grzybowy zapach. Doprawić pieprzem i solą, a w międzyczasie do garnka dodać marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Warzywa zalać gorącym bulionem z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Wodę z warzywami zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie dodać zawartość patelni i zupę rozrobić ze śmietanką tak, aby nie pojawiły się grudki. Posypać szczypiorkiem i serwować. Smacznego!

Więcej o:

Komentarze (0)

Tęsknisz za smakami dzieciństwa? Zupa z kurek jak u babci znów zagości na twoim stole. Znamy przepis

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).