Przygotowanie pożywnej i zdrowej zupy nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wszystko jest kwestią mentalnego nastawienia i odpowiedniego zaplanowania. Cukinia to niedocenione warzywo w naszej kuchni - jednak na szczęście, z każdym rokiem zyskuje ona na popularności.
Zupa krem z cukinii - sposób na lekki obiad
Zupa krem z cukinii to znakomity pomysł na sycący posiłek. Cukinia bardzo często wchodzi w skład dietetycznego repertuaru wszelkiego typu kuracji oczyszczających i prozdrowotnych, dlatego warto stosować to warzywo w kuchni. Rzadko kiedy uczula, a przy tym ma wyborny smak. Jej konsystencja pozwala stworzyć wiele różnorodnych dań. Począwszy od pożywnych zup, a skończywszy na placuszkach czy pastach kanapkowych. W artykule przedstawimy kilka przepisów na proste zupy, które pokochają nawet najwięksi sceptycy warzyw.
Zupa cukiniowa z dodatkiem brokułów
Zupa cukiniowa w połączeniu z brokułami może być nieoczywistym zestawieniem. Zarówno brokuły, jak i cukinia są zaliczane do tych zielonych warzyw, które dostarczają organizmowi wielu potrzebnych składników. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Oto zupa dla zabieganych:
Składniki:
- 500 gram brokułów,
- duża cukinia,
- pęczek włoszczyzny,
- przyprawy - tu pozostawiamy dowolność (możemy doradzić, aby na początku kulinarnej drogi trzymać się klasycznych opcji. Może to być: kostka rosołowa, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy),
- litr bulionu warzywnego - może być z mięsem,
- cebula.
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się dokładnym umyciem warzyw. Ważna uwaga: wybierajmy warzywa ze sprawdzonego źródła. Oczywiście najlepszym wyborem jest zakup warzyw bezpośrednio od rolnika bądź wyhodowanie samodzielnie warzyw w przydomowym ogródku. Dalej, obieramy je.
- W drugim kroku możemy przejść do pokrojenia warzyw. Nie musimy wykonywać tego bardzo precyzyjnie. Na samym końcu zupa zostanie zmiksowana.
- Przelewamy bulion do garnka, doprawiamy i lekko gotujemy. Dokładamy warzywa. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę możemy odstawić z ognia.
- Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość miksujemy na gładką masę.
- Zupę możemy podawać ze śmietaną, orzechami i grzankami.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Zupa krem z cukinii z ziemniakami i pieczarkami
Zupa krem z cukinii z ziemniakami w towarzystwie pieczarek to połączenie klasyki z nutką czegoś odmiennego. Cukinia z ziemniakami jest na tyle treściwą zupą, że nie wymaga ona od nas ubogacania dania np. ptysiowym groszkiem. Zupa maksymalnie zaspokoi nasz głód, a przy tym dostarczy mnóstwa energii i składników odżywczych. Oto i receptura:
Składniki potrzebne do wykonania zupy:
- duża cukinia,
- 8 ziemniaków,
- 500 gram pieczarek,
- pęczek włoszczyzny,
- cebula,
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, bertram, galgant, liść laurowy,
- opcjonalnie śmietana,
- około litr bulionu.
Wykonanie:
- Tradycyjnie warzywa myjemy i obieramy.
- Następnie ścieramy na tarce marchew, seler, pietruszkę. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy stosunkowo na drobne elementy.
- Dalej gotujemy bulion i doprawiamy do smaku.
- Dodajemy warzywa i gotujemy, aż będą one miękkie.
- Zupę możemy podawać ze śmietaną. Pamiętajmy o wcześniejszym wyrównaniu temperatury.