Krem z cukinii - sposób na lekką i pożywną zupę. Przepisy w kilku krokach

Krem z cukinii to doskonała alternatywa obiadu lub ciepłej kolacji. Zupa jest lekkostrawna, dzięki czemu możemy spożywać ją nawet o późniejszych porach. Krem wykonuje się dziecinnie prosto, a smak jest nieziemski - sprawdź sam!

Przygotowanie pożywnej i zdrowej zupy nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Wszystko jest kwestią mentalnego nastawienia i odpowiedniego zaplanowania. Cukinia to niedocenione warzywo w naszej kuchni -  jednak na szczęście, z każdym rokiem zyskuje ona na popularności.

Zupa krem z cukinii - sposób na lekki obiad

Zupa krem z cukinii to znakomity pomysł na sycący posiłek. Cukinia bardzo często wchodzi w skład dietetycznego repertuaru wszelkiego typu kuracji oczyszczających i prozdrowotnych, dlatego warto stosować to warzywo w kuchni. Rzadko kiedy uczula, a przy tym ma wyborny smak. Jej konsystencja pozwala stworzyć wiele różnorodnych dań. Począwszy od pożywnych zup, a skończywszy na placuszkach czy pastach kanapkowych. W artykule przedstawimy kilka przepisów na proste zupy, które pokochają nawet najwięksi sceptycy warzyw.

Zupa cukiniowa z dodatkiem brokułów

Zupa cukiniowa w połączeniu z brokułami może być nieoczywistym zestawieniem. Zarówno brokuły, jak i cukinia są zaliczane do tych zielonych warzyw, które dostarczają organizmowi wielu potrzebnych składników. Wykonanie jest bardzo proste i szybkie. Oto zupa dla zabieganych:

Składniki:

  • 500 gram brokułów,
  • duża cukinia,
  • pęczek włoszczyzny,
  • przyprawy - tu pozostawiamy dowolność (możemy doradzić, aby na początku kulinarnej drogi trzymać się klasycznych opcji. Może to być: kostka rosołowa, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy),
  • litr bulionu warzywnego - może być z mięsem,
  • cebula.

Przygotowanie:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się dokładnym umyciem warzyw. Ważna uwaga: wybierajmy warzywa ze sprawdzonego źródła. Oczywiście najlepszym wyborem jest zakup warzyw bezpośrednio od rolnika bądź wyhodowanie samodzielnie warzyw w przydomowym ogródku. Dalej, obieramy je.
  2. W drugim kroku możemy przejść do pokrojenia warzyw. Nie musimy wykonywać tego bardzo precyzyjnie. Na samym końcu zupa zostanie zmiksowana.
  3. Przelewamy bulion do garnka, doprawiamy i lekko gotujemy. Dokładamy warzywa. Kiedy warzywa będą miękkie, zupę możemy odstawić z ognia.
  4. Wyciągamy liść laurowy i ziele angielskie. Całość miksujemy na gładką masę.
  5. Zupę możemy podawać ze śmietaną, orzechami i grzankami.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Zupa krem z cukinii z ziemniakami i pieczarkami

Zupa krem z cukinii z ziemniakami w towarzystwie pieczarek to połączenie klasyki z nutką czegoś odmiennego. Cukinia z ziemniakami jest na tyle treściwą zupą, że nie wymaga ona od nas ubogacania dania np. ptysiowym groszkiem. Zupa maksymalnie zaspokoi nasz głód, a przy tym dostarczy mnóstwa energii i składników odżywczych. Oto i receptura:

Składniki potrzebne do wykonania zupy:

  • duża cukinia,
  • 8 ziemniaków,
  • 500 gram pieczarek,
  • pęczek włoszczyzny,
  • cebula,
  • przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól, bertram, galgant, liść laurowy,
  • opcjonalnie śmietana,
  • około litr bulionu.

Wykonanie:

  1. Tradycyjnie warzywa myjemy i obieramy.
  2. Następnie ścieramy na tarce marchew, seler, pietruszkę. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebulę drobno siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy stosunkowo na drobne elementy.
  3. Dalej gotujemy bulion i doprawiamy do smaku.
  4. Dodajemy warzywa i gotujemy, aż będą one miękkie.
  5. Zupę możemy podawać ze śmietaną. Pamiętajmy o wcześniejszym wyrównaniu temperatury.
Więcej o: