Bigos w takim wydaniu może być doskonałą propozycją letniego obiadu bądź wczesnej kolacji. Danie jest pożywne, aromatyczne, a przy tym przepyszne. Zajmuje bardzo mało czasu i jest tanie.
Zobacz wideo Stateczki z cukinii - danie, które zadowoli nawet niejadka
Bigos z cukinii - przepis z mięsem lub bez
Przepis na bigos z cukinii jest niezwykle prosty. Ponadto można go modyfikować. Danie z cukinii to doskonała alternatywa na lekki letni obiad lub ciepłą kolację. Przepis z pełnym powodzeniem wykonają nawet początkujące osoby. Oto i receptura:
Składniki:
- około 2 łyżek oleju roślinnego,
- około 1-2 cebul,
- czosnek,
- 2-3 marchewki,
- przyprawy: słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól;
- 3-4 cukinie,
- pół kilograma świeżych pomidorów, opcjonalnie może być to pasta pomidorowa;
- dodatkowo: 2 kiełbasy - chociaż nie jest to konieczne.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę.
- Następnie podsmażamy cebulę na patelni.
- Dodajemy obrany i posiekany czosnek.
- Jeżeli zamierzamy dodać kiełbasę, powinniśmy pokroić ją w kostkę i podsmażyć - na tym etapie. Jeśli nie - pomijamy ten punkt.
- Na tym etapie zajmujemy się warzywami. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Marchewkę możemy zetrzeć na tarce.
- Całość dusimy w dużym garnku. Pamiętajmy o tym, aby naczynie miało gruby spód. W przeciwnym razie bigos może przywierać. Doprawiamy do smaku przyprawami.
- Bigos dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Bigos z cukinii z pieczarkami - przepis krok po kroku
Bigos z cukinii z pieczarkami jest bardzo pożywny, a przy tym niezwykle smaczny, ponieważ grzyby dodają nam gęstości i wyjątkowego aromatu. Sposób przyrządzenia bigosu z pieczarkami znajduje się tutaj:
Składniki potrzebne do wykonania bigosu z pieczarkami to:
- około 2-3 kilogramów cukinii,
- 3-4 marchewki sporej wielkości,
- 1 opakowanie pieczarek,
- około 350 gram kiełbasy dobrej jakości,
- 4-5 dużych cebul,
- 1 czosnek,
- około 8 dużych łyżek koncentratu lub pasty pomidorowej,
- około 5 łyżek oleju,
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.
Przyrządzenie w kilku krokach:
- W pierwszym punkcie obieramy cebulę i siekamy na drobno. To samo wykonujemy z czosnkiem.
- Następnie dusimy je na małym ogniu.
- W kolejnym etapie kroimy kiełbasę w kostkę. Dodajemy ją do cebuli. Całość dusimy na patelni na małym ogniu.
- Następnie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce na dużych oczkach.
- Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka z grubym dnem.
- Dodajemy do niego marchewkę i cukinię. Możemy zetrzeć ją podobnie tak, jak marchew.
- Następnie dodajemy przyprawy i pastę pomidorową.
- Nasz bigos jest gotowy.
Przepis na bigos z cukinii - prosty i tani
Przepis na bigos z cukinią i kapustą to nieco bardziej ubogacona i zarazem klasyczna forma polskiej potrawy. Do przygotowania tego typu bigosu, będziemy potrzebować:
- 3 cukinie,
- 1 główkę młodej kapusty,
- mięso - tutaj może być to wędlina lub kiełbasa,
- 2-3 cebule średniej wielkości,
- 1-2 papryki czerwone,
- 2 pomidory czerwone,
- olej do smażenia,
- pasta pomidorowa (koncentrat pomidorowy),
- koperek,
- przyprawy - wedle upodobania.
Wykonanie w kilku punktach:
- Na pierwszym etapie przystępujemy do obrania i pokrojenia cebuli oraz kiełbasy.
- Całość dusimy na patelni.
- W kolejnym etapie zajmujemy się warzywami. Wszystkie dokładnie myjemy, obieramy pomidory i szatkujemy kapustę.
- Całość dusimy w garnku z przyprawami na oleju. Dokładamy kiełbasę z cebulą.
- Na końcu dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy. Całość dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy koperkiem.
- Danie jest gotowe.