Bigos z cukinii - trzy wyjątkowe sposoby na warzywny bigos. Wersja z mięsem i bez

Bigos z cukinii to doskonałe danie na letni obiad. Możemy wykonać go w wersji z mięsem oraz bez. Wszystko wedle naszych preferencji smakowych. Danie jest szybkie i łatwe w wykonaniu. Sprawdź, jak wykonać bigos w kilku krokach.

Bigos w takim wydaniu może być doskonałą propozycją letniego obiadu bądź wczesnej kolacji. Danie jest pożywne, aromatyczne, a przy tym przepyszne. Zajmuje bardzo mało czasu i jest tanie.

Zobacz wideo Stateczki z cukinii - danie, które zadowoli nawet niejadka

Bigos z cukinii - przepis z mięsem lub bez

Przepis na bigos z cukinii jest niezwykle prosty. Ponadto można go modyfikować. Danie z cukinii to doskonała alternatywa na lekki letni obiad lub ciepłą kolację. Przepis z pełnym powodzeniem wykonają nawet początkujące osoby. Oto i receptura:

Składniki:

  • około 2 łyżek oleju roślinnego,
  • około 1-2 cebul,
  • czosnek,
  • 2-3 marchewki,
  • przyprawy: słodka papryka, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól;
  • 3-4 cukinie,
  • pół kilograma świeżych pomidorów, opcjonalnie może być to pasta pomidorowa;
  • dodatkowo: 2 kiełbasy - chociaż nie jest to konieczne.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności obieramy i kroimy cebulę w drobną kostkę.
  2. Następnie podsmażamy cebulę na patelni.
  3. Dodajemy obrany i posiekany czosnek.
  4. Jeżeli zamierzamy dodać kiełbasę, powinniśmy pokroić ją w kostkę i podsmażyć - na tym etapie. Jeśli nie - pomijamy ten punkt.
  5. Na tym etapie zajmujemy się warzywami. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na kawałki. Marchewkę możemy zetrzeć na tarce.
  6. Całość dusimy w dużym garnku. Pamiętajmy o tym, aby naczynie miało gruby spód. W przeciwnym razie bigos może przywierać. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  7. Bigos dusimy do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Bigos z cukinii z pieczarkami - przepis krok po kroku

Bigos z cukinii z pieczarkami jest bardzo pożywny, a przy tym niezwykle smaczny, ponieważ grzyby dodają nam gęstości i wyjątkowego aromatu. Sposób przyrządzenia bigosu z pieczarkami znajduje się tutaj:

Składniki potrzebne do wykonania bigosu z pieczarkami to:

  • około 2-3 kilogramów cukinii,
  • 3-4 marchewki sporej wielkości,
  • 1 opakowanie pieczarek,
  • około 350 gram kiełbasy dobrej jakości,
  • 4-5 dużych cebul,
  • 1 czosnek,
  • około 8 dużych łyżek koncentratu lub pasty pomidorowej,
  • około 5 łyżek oleju,
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, sól, ziele angielskie, liście laurowe.

Przyrządzenie w kilku krokach:

  1. W pierwszym punkcie obieramy cebulę i siekamy na drobno. To samo wykonujemy z czosnkiem.
  2. Następnie dusimy je na małym ogniu.
  3. W kolejnym etapie kroimy kiełbasę w kostkę. Dodajemy ją do cebuli. Całość dusimy na patelni na małym ogniu.
  4. Następnie obieramy marchewkę i ścieramy ją na tarce na dużych oczkach.
  5. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka z grubym dnem.
  6. Dodajemy do niego marchewkę i cukinię. Możemy zetrzeć ją podobnie tak, jak marchew.
  7. Następnie dodajemy przyprawy i pastę pomidorową.
  8. Nasz bigos jest gotowy.

Przepis na bigos z cukinii - prosty i tani

Przepis na bigos z cukinią i kapustą to nieco bardziej ubogacona i zarazem klasyczna forma polskiej potrawy. Do przygotowania tego typu bigosu, będziemy potrzebować:

  • 3 cukinie,
  • 1 główkę młodej kapusty,
  • mięso - tutaj może być to wędlina lub kiełbasa,
  • 2-3 cebule średniej wielkości,
  • 1-2 papryki czerwone,
  • 2 pomidory czerwone,
  • olej do smażenia,
  • pasta pomidorowa (koncentrat pomidorowy),
  • koperek,
  • przyprawy - wedle upodobania.

Wykonanie w kilku punktach:

  1. Na pierwszym etapie przystępujemy do obrania i pokrojenia cebuli oraz kiełbasy.
  2. Całość dusimy na patelni.
  3. W kolejnym etapie zajmujemy się warzywami. Wszystkie dokładnie myjemy, obieramy pomidory i szatkujemy kapustę.
  4. Całość dusimy w garnku z przyprawami na oleju. Dokładamy kiełbasę z cebulą.
  5. Na końcu dodajemy pastę pomidorową oraz przyprawy. Całość dusimy do czasu, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy koperkiem.
  6. Danie jest gotowe.
Więcej o:
Copyright © Agora SA