Przygotowanie zupy meksykańskiej z mięsem mielonym rozpoczynamy od podsmażenia mięsa mielonego. Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso przez kilka minut. W międzyczasie do dużego garnka dodajemy kolejno: bulion (oczywiście jeśli mamy wcześniej ugotowany, jeśli nie, możemy wykorzystać kostki rosołowe), puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy, puszkę krojonych pomidorów i passatę. Wszystkie warzywa dodajemy wraz z zalewą.
Pamiętajmy, aby w trakcie przygotowania zupy meksykańskiej cały czas mieszać mięso mielone na patelni. Zagotowujemy zupę meksykańską i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy porcję mięsa mielonego na głębokich talerzach. Zalewamy wszystko gęsto zupą. Gotowe! Zupa meksykańska z mięsem mielonym to wyjątkowo rozgrzewające i pożywne danie. Jeśli nie lubimy zbyt pikantnych smaków, możemy pominąć dodatek ostrej papryczki.