Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Rozgrzewające danie na chłodną jesień

Jesienią, kiedy za oknem plucha, a termometry wskazują coraz niższą temperaturę, marzymy o rozgrzewających zupach. Oczywiście rosół jest tutaj naszym numerem jeden. Ale nie można go jeść codziennie! Dlatego proponujemy rozgrzewającą zupę meksykańską z mięsem mielonym. Przygotujecie ją w 15 minut!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Składniki:

  • 150 g mięsa mielonego,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • puszka pomidorów krojonych w kostkę,
  • 500 ml passaty,
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, na przykład z tego przepisu: 
  • oliwa do smażenia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra papryczka,
  • sól i pieprz do smaku.

Zupa meksykańska z mięsem mielonym. Przygotowanie:

Przygotowanie zupy meksykańskiej z mięsem mielonym rozpoczynamy od podsmażenia mięsa mielonego. Na rozgrzanej oliwie smażymy mięso przez kilka minut. W międzyczasie do dużego garnka dodajemy kolejno: bulion (oczywiście jeśli mamy wcześniej ugotowany, jeśli nie, możemy wykorzystać kostki rosołowe), puszkę czerwonej fasoli, puszkę kukurydzy, puszkę krojonych pomidorów i passatę. Wszystkie warzywa dodajemy wraz z zalewą.

Zobacz wideo

Pamiętajmy, aby w trakcie przygotowania zupy meksykańskiej cały czas mieszać mięso mielone na patelni. Zagotowujemy zupę meksykańską i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną drobno papryczkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy porcję mięsa mielonego na głębokich talerzach. Zalewamy wszystko gęsto zupą. Gotowe! Zupa meksykańska z mięsem mielonym to wyjątkowo rozgrzewające i pożywne danie. Jeśli nie lubimy zbyt pikantnych smaków, możemy pominąć dodatek ostrej papryczki.

Więcej o:
Copyright © Agora SA