Fasolka szparagowa - przetwory. Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę? Podpowiadamy

Fasolka szparagowa kojarzy nam się najczęściej z latem, młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i koperkiem. Warto jednak pamiętać, że tym pysznym warzywem można cieszyć się nie tylko latem i to bez straty witamin. Jak przygotować fasolkę szparagową na zimę?

Fasolka szparagowa na zimę to ciekawy pomysł na sałatkę do obiadu lub wyrazistą w smaku przekąskę. Niektórzy smakosze fasolki szparagowej kładą ją nawet na kanapki. Poniżej prezentujemy kilka smacznych przepisów, które można wykorzystać już teraz i cieszyć się smakiem lata zimą. 

Fasolka szparagowa w słoikach. Jak ją przygotować?

Długie zimowe wieczory można skutecznie umilić kolacją, która przypomni nam smaki lata. Aktualnie trwa sezon na fasolkę szparagową, którą, aby została z nami na dłużej, można po prostu zamrozić lub przygotować marynaty.

Fasolka szparagowa gotowanie na zimę- krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg świeżej fasolki szparagowej
  • 1 litr wody
  • Mała łyżeczka cukru
  • Odrobina kwasku cytrynowego
  • Mała łyżeczka soli

Krok 1 - przygotowanie naczyń

Na początku należy zadbać o sterylizację słoików. Naczynia można wyparzyć lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 15 minut.

Krok 2 - obróbka

Po przygotowaniu słoików przechodzimy do przygotowania fasolki, którą należy umyć, odciąć końcówki i na koniec pokroić na małe kawałki.

Krok 3 - gotowanie 

Do dużego garnka trzeba wlać litr wody oraz dodać sól i cukier. Do gotującego się wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy al dente. Następnie należy przełożyć fasolkę do wysterylizowanych słoików.

Krok 4 - zaprawa do fasolki szparagowej

W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę z cukrem i kwaskiem. Na każdy litr wody należy wsypać 1 małą łyżeczkę soli, taką samą ilość cukru oraz odrobinę kwasku cytrynowego. Gorącą zalewą należy zalać słoiki z fasolką i szczelnie zakręcić.

Krok 5 - pasteryzacja

Pasteryzacja odbywa się na sucho przez kwadrans w piekarniku w temperaturze 100 stopni C.

Zobacz wideo Warto wiedzieć

Fasolka szparagowa przetwory- krok po kroku

Oprócz marynaty fasolkę szparagową na zimę można też po prostu zamrozić i w razie potrzeby sięgnąć po świeże warzywo na przykład do zupy lub na patelnię. Taka mrożona fasolka szparagowa nadaje się także do sałatek. Poniżej kilka porad jak przygotować fasolkę szparagową do przechowywania na dnie zamrażalnika.

Fasolka szparagowa na zimę - mrożenie krok po kroku

  • Fasolkę należy umyć i odciąć jej końcówki.
  • W dużym garnku gotujemy wodę i wrzucamy pierwszą partię fasolki.
  • Po obgotowaniu przekładamy fasolkę do torebek na mrożonki, odciskamy powietrze, zamykamy i przekładamy do zamrażarki.

Mrożenie i prosta marynata to nie wszystko. Co zrobić z fasolki szparagowej na zimę? Kolorowa sałatka na zimę do słoików to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, ale też oczu.

Co zrobić z fasolki szparagowej na zimę? Sałatka z fasolki do słoika

Poniżej podajemy prosty przepis na kolorowe lato w słoikach:

Składniki:

  • 1 kg świeżej fasolki szparagowej
  • 3 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 3 papryki czerwone lub żółte 
  • łyżka soli, 3 łyżeczki pieprzu, kilka listków laurowych i ziarenek ziela angielskiego
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki octu
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Umyj fasolkę, odetnij końcówki i pokrój.
  2. Obierz marchewkę, umyj i zetrzyj na tarce.
  3. Obierz cebulę i pokrój w okrągłe talarki.
  4. Umyj paprykę i pokrój w pałeczki.
  5. Marchewkę oraz cebulę duś na patelni przez kwadrans z olejem, liściem laurowym, pieprzem, solą oraz cukrem. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz ocet.
  6. Tak powstały farsz wymieszaj i dodaj do dużego garnka z fasolką, całość należy dusić jeszcze przez ok. 8 minut.
  7. Na koniec procesu dodajemy paprykę.
  8. Gorącą sałatkę przekładamy do sterylnych słoików i zakręcamy. Pasteryzacja powinna trwać około 20 minut.

Zobacz też: Jak przyrządzić zieloną fasolkę szparagową? Jest pyszna nie tylko z bułką tartą! Mamy 5 prostych przepisów na ten sezon

Więcej o: