Fasolka szparagowa na zimę to ciekawy pomysł na sałatkę do obiadu lub wyrazistą w smaku przekąskę. Niektórzy smakosze fasolki szparagowej kładą ją nawet na kanapki. Poniżej prezentujemy kilka smacznych przepisów, które można wykorzystać już teraz i cieszyć się smakiem lata zimą.
Długie zimowe wieczory można skutecznie umilić kolacją, która przypomni nam smaki lata. Aktualnie trwa sezon na fasolkę szparagową, którą, aby została z nami na dłużej, można po prostu zamrozić lub przygotować marynaty.
Fasolka szparagowa gotowanie na zimę- krok po kroku
Składniki:
Krok 1 - przygotowanie naczyń
Na początku należy zadbać o sterylizację słoików. Naczynia można wyparzyć lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C na 15 minut.
Krok 2 - obróbka
Po przygotowaniu słoików przechodzimy do przygotowania fasolki, którą należy umyć, odciąć końcówki i na koniec pokroić na małe kawałki.
Krok 3 - gotowanie
Do dużego garnka trzeba wlać litr wody oraz dodać sól i cukier. Do gotującego się wrzątku wrzucamy fasolkę i gotujemy al dente. Następnie należy przełożyć fasolkę do wysterylizowanych słoików.
Krok 4 - zaprawa do fasolki szparagowej
W garnku doprowadzamy do wrzenia osoloną wodę z cukrem i kwaskiem. Na każdy litr wody należy wsypać 1 małą łyżeczkę soli, taką samą ilość cukru oraz odrobinę kwasku cytrynowego. Gorącą zalewą należy zalać słoiki z fasolką i szczelnie zakręcić.
Krok 5 - pasteryzacja
Pasteryzacja odbywa się na sucho przez kwadrans w piekarniku w temperaturze 100 stopni C.
Oprócz marynaty fasolkę szparagową na zimę można też po prostu zamrozić i w razie potrzeby sięgnąć po świeże warzywo na przykład do zupy lub na patelnię. Taka mrożona fasolka szparagowa nadaje się także do sałatek. Poniżej kilka porad jak przygotować fasolkę szparagową do przechowywania na dnie zamrażalnika.
Mrożenie i prosta marynata to nie wszystko. Co zrobić z fasolki szparagowej na zimę? Kolorowa sałatka na zimę do słoików to prawdziwa uczta dla kubków smakowych, ale też oczu.
Poniżej podajemy prosty przepis na kolorowe lato w słoikach:
Składniki:
Sposób przygotowania: