Jak zrobić fasolkę szparagową? Ile czasu gotować? Podpowiadamy

Fasolka szparagowa to obowiązkowy dodatek do obiadu latem. W sezonie fasolka jest po prostu najsmaczniejsza! Ale jak zrobić fasolkę szparagową? Polecamy nasze ulubione przepisy - szczególnie na zupę z fasolki szparagowej i fitsałatkę z fasolki szparagowej. Pychota!

Gotowanie fasolki szparagowej

Jak zrobić fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to pyszny dodatek do drugich dań. Gotowanie fasolki szparagowej nie jest trudne. Jak zrobić fasolkę szparagową? Wystarczy solidnie umyć każdą fasolkę, odciąć końcówki. Tak przygotowaną fasolkę szparagową przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodę. Nieco solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez osiem minut lub bez przykrycia przez 10-12 minut.

Odcedzamy i gotowe! Możemy podać ją samą, a możemy zaszaleć. Fasolka szparagowa świetnie smakuje oczywiście z bułką tartą. To także banalny przepis, ale niestety dość kaloryczny. Jak zrobić fasolkę szparagową z zasmażką? Odrobinę masła rozgrzewamy na patelni, dodajemy bułkę tartą, zasmażamy i polewamy fasolkę. Pyszna fasolka szparagowa jest już gotowa! Mamy więcej świetnych przepisów. Szczególnie polecamy ten na zupę z fasolki szparagowej. Przepis w dalszej części tekstu.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Zupa z fasolki szparagowej - przepis

Zupa z fasolki szparagowej. Składniki:

  • 2 litry bulionu,
  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • pół szklanki śmietany,
  • kilka łodyżek pietruszki,
  • sól i pieprz.

A może masz ochotę na fasolkę szparagową w wersji fit? Sprawdź naszą sałatkę.

Zupa z fasolki szparagowej. Przygotowanie:

Bulion warzywny przelewamy do garnka. Czyścimy fasolkę szparagową, kroimy ją na małe kawałki. Wsypujemy do garnka. Obieramy ziemniaki, także płuczemy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną drobno pietruszkę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.