Rosół nigdy nie był lepszy. Wystarczy dodać nieoczywisty składnik znany z bigosu

Rosół to król polskich zup, ale co zrobić, żeby był jeszcze smaczniejszy? Jest kilka prostych metod, które podbiją smak tej polskiej narodowej potrawy. Kilka trików znanych jest także z innych przepisów.

Najlepszy rosół składa się z dobrej jakości mięsa i warzyw i aromatycznych przypraw. Najczęściej znajdziemy w środku kurczaka, marchewkę, pietruszkę, seler i por. Warto jednak wzbogacić zupę o kilka nietypowych składników, dobrze znanych szefom kuchni.

Na jakim mięsie gotować rosół? Najlepiej wybrać dwa rodzaje

Polacy zwykle gotują rosół na kurczaku, jednak nie jest to jedyna możliwość. Smak zupy będzie dużo głębszy, jeżeli do gotowania wywaru użyje się kilku rodzajów mięsa. Do garnka można dodać porcję wołowiny z kością, najlepiej szponder, łatę, pręgę lub goleń. Inną propozycją będzie indyk lub kaczka.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Równie ważnym, czy nawet ważniejszym, składnikiem idealnego rosołu są warzywa. Żeby nadać zupie intensywnego smaku, warto dodać do garnka kawałek kapusty włoskiej lub pekińskiej. 

Tradycyjny przepis na rosół zawiera również zioła i przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i natkę pietruszki. Dodatkowo pod koniec gotowania można dodać szczyptę kurkumy, która nie tylko wpłynie na smak potrawy, ale także nada jej pięknego, złocistego koloru.

Idealne puree z ziemniaków? Ten patent podbije smakSekret idealnego puree? Wykorzystaj trik Francuzów

Jak gotować rosół, żeby był jeszcze lepszy? Trik z cebulą to prawdziwy game changer

Większość Polaków dodaje do rosołu cebulę opaloną nad ogniem, którą wcześniej dokładnie obrało z suchych łupin. Jest to błąd, bo to właśnie one nadają zupie smaku i koloru. Należy pozbyć się więc jedynie wierzchniej warstwy, a następnie przekroić na pół i opalić bezpośrednio nad ogniem.

Oprócz warzyw do rosołu warto dodać również kilka suszonych grzybów, które nadadzą mu wyjątkowego smaku. Wcześniej muszą być one namoczone w zimnej wodzie do zmięknięcia, a następnie pokrojone i dodane do wywaru razem z cebulą.

Wywar należy gotować na najmniejszym ogniu przez około trzy godziny, aby wydobyć maksimum smaku mięsa i warzyw.

Więcej ciekawych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Rosół z imbiremRosół z imbirem - jeszcze smaczniejszy i rozgrzewający. Wypróbowaliśmy przepis

Więcej o: