Sekret idealnego puree? Składnik, który dodajemy do deserów. Wykorzystaj ten trik Francuzów

Puree z ziemniaków to rewelacyjny dodatek do mięs. Trudno jednak uzyskać idealną konsystencję, która sprawia, że danie nie tylko smakuje świetnie, ale też apetycznie wygląda. Swój patent na ten problem mają Francuzi, którzy dodają do purre pewnien wyjątkowy składnik.

Dania z ziemniaków cieszą się olbrzymią popularnością. Trudno się dziwić, z tego warzywa można wyczarować w kuchni prawdziwe cuda. Oprócz popularnych frytek, czy tłuczonych ziemniaków, które świetnie smakują w towarzystwie sosów, warto pokusić się o przygotowanie ziemniaczanego puree

Zobacz wideo Pierś z kaczki z puree selerowo-chrzanowym i żurawiną

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić idealne puree? To wcale nie takie proste

Tradycyjnie puree przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Kremową konsystencję ta wersja ziemniaczanego dania zawdzięcza dodatkowi masła oraz mleka. Aby przygotować tę wersję potrawy należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie lekko przestudzone przecisnąć przez praskę. Później do ziemniaczanej masy należy dodać roztopione masło oraz mleko, a całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowane puree jest smaczne, ale często jego konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Można to jednak łatwo zmienić. 

Tę przystawkę serwują Francuzi. Znaleźli świetny patent na kremowe puree

Puree z ziemniaków będzie niezwykle kremowe, gdy zamiast mleka dodamy do masy śmietanę. Sekret tkwi w sposobie jej podania. Nim zmieszamy ją z ugniecionymi ziemniakami, ubijmy ją dokładnie tak samo, jak w przypadku deserów.

Francuzi idą o krok dalej. Nie traktują puree jako zwykłego dodatku do mięs, ale przygotowują z niego osobne danie. Puree z bitą śmietaną przekładają do naczynia żaroodpornego, a wierz potrawy obficie posypują startym serem i zapiekają w piekarniku przez około kwadrans. Dzięki temu otrzymują puszystą zapiekankę.

Więcej o: