Dania z ziemniaków cieszą się olbrzymią popularnością. Trudno się dziwić, z tego warzywa można wyczarować w kuchni prawdziwe cuda. Oprócz popularnych frytek, czy tłuczonych ziemniaków, które świetnie smakują w towarzystwie sosów, warto pokusić się o przygotowanie ziemniaczanego puree.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Tradycyjnie puree przygotowuje się z ugotowanych ziemniaków. Kremową konsystencję ta wersja ziemniaczanego dania zawdzięcza dodatkowi masła oraz mleka. Aby przygotować tę wersję potrawy należy ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie lekko przestudzone przecisnąć przez praskę. Później do ziemniaczanej masy należy dodać roztopione masło oraz mleko, a całość dokładnie wymieszać. Tak przygotowane puree jest smaczne, ale często jego konsystencja pozostawia wiele do życzenia. Można to jednak łatwo zmienić.
Puree z ziemniaków będzie niezwykle kremowe, gdy zamiast mleka dodamy do masy śmietanę. Sekret tkwi w sposobie jej podania. Nim zmieszamy ją z ugniecionymi ziemniakami, ubijmy ją dokładnie tak samo, jak w przypadku deserów.
Francuzi idą o krok dalej. Nie traktują puree jako zwykłego dodatku do mięs, ale przygotowują z niego osobne danie. Puree z bitą śmietaną przekładają do naczynia żaroodpornego, a wierz potrawy obficie posypują startym serem i zapiekają w piekarniku przez około kwadrans. Dzięki temu otrzymują puszystą zapiekankę.