• Link został skopiowany

Babka ziemniaczana - przepis na danie jak z podlaskiej kuchni. Podaj ją z grzybowym sosem, nie pożałujesz

Babka ziemniaczana - przepis na to tradycyjne danie kuchni podlaskiej warto przygotować w swojej kuchni. Jesienią szczególnie warto podać ją z dodatkiem świeżych grzybów. Sos z podgrzybkami świetnie podbije smak ziemniaczanego wypieku.
Babka ziemniaczana
hased /Shutterstock

Babka ziemniaczana to danie, które można znaleźć niemal w każdej podlaskiej restauracji. I choć z pewnością miejscowy wypiek nie ma sobie równych, warto podjąć rękawicę i przygotować to danie z ziemniaków w swojej kuchni. 

Zobacz wideo Babka ziemniaczana - pyszny klasyk

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Babka ziemniaczana jak z Podlasia? Sprawdź ten przepis

Tradycyjny wypiek z ziemniaków wzbogacony jest o boczek lub skwarki. Jeśli preferujecie wersję wegetariańską, można śmiało zrezygnować z tego składnika. 

Składniki:

  • dwa kilogramy ziemniaków,
  • 150 gramów smalcu ze skwarkami (w wersji wege można wymienić na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy),
  • dwa jajka,
  • trzy łyżki mąki pszennej i łyżka mąki ziemniaczanej,
  • cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, papryka.

Sos grzybowy:

  • 500 gram leśnych grzybów,
  • dwie łyżki masła,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • przyprawy: sól, pieprz, pietruszka.

Babka ziemniaczana - przepis, który warto wypróbować w swojej kuchni

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Do powstałej masy dodaj sól, pieprz, paprykę i zioła, a także mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Całość wymieszaj i połącz z jajkami.

Cebulę pokrój, zeszklij na oleju i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do masy. Jeśli preferujesz wersję z mięsem, podsmaż także boczek, a następnie dodaj go do masy ziemniaczanej.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę i włóż naczynie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez około półtorej godziny. 

Gotową babkę możesz podawać z sosem grzybowym. Aby go wykonać, roztop masło, a następnie wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone grzyby. Gdy zmiękną, dopraw je solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do grzybów. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę i dodaj do sosu. Dorzuć pietruszkę i gotuj jeszcze przez chwilę. 

Upieczoną babkę ziemniaczaną pokrój na kawałki. Każdy z nich polej grzybowym sosem. 

Więcej o: