Babka ziemniaczana to danie, które można znaleźć niemal w każdej podlaskiej restauracji. I choć z pewnością miejscowy wypiek nie ma sobie równych, warto podjąć rękawicę i przygotować to danie z ziemniaków w swojej kuchni.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Tradycyjny wypiek z ziemniaków wzbogacony jest o boczek lub skwarki. Jeśli preferujecie wersję wegetariańską, można śmiało zrezygnować z tego składnika.
Składniki:
Sos grzybowy:
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij z nadmiaru wody. Do powstałej masy dodaj sól, pieprz, paprykę i zioła, a także mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną. Całość wymieszaj i połącz z jajkami.
Cebulę pokrój, zeszklij na oleju i odstaw do ostygnięcia. Dodaj do masy. Jeśli preferujesz wersję z mięsem, podsmaż także boczek, a następnie dodaj go do masy ziemniaczanej.
Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę i włóż naczynie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Piecz przez około półtorej godziny.
Gotową babkę możesz podawać z sosem grzybowym. Aby go wykonać, roztop masło, a następnie wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone grzyby. Gdy zmiękną, dopraw je solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do grzybów. W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę i dodaj do sosu. Dorzuć pietruszkę i gotuj jeszcze przez chwilę.
Upieczoną babkę ziemniaczaną pokrój na kawałki. Każdy z nich polej grzybowym sosem.