Zobacz wideo
Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?
Zupa krem z kiszonych buraków, czyli kilka słów o tym, co zrobić z burakami z zakwasu
Zupa krem z kiszonych buraków to znakomite danie na jesienno-zimowe dni. Zupa zdecydowanie poprawi działanie układu immunologicznego. Kiszone buraki świetnie usprawnią nasze jelita. Przejdźmy do przepisu.
Zupa krem z buraka - przepis punkt po punkcie:
Składniki:
- kilka buraków
- 250 g kiszonych buraków + trochę zakwasu
- seler
- kilka ząbków czosnku
- 1 duże jabłko
- około 2-3 łyżek nasion słonecznika
- opcjonalnie - kiełki brokułów
- kilka ziemniaków
- kawałek imbiru
- sól, pieprz, tymianek
- 1 łyżka oleju roślinnego
- woda
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać. Pokroić na kawałki. Kiszone buraki pokroić na mniejsze części.
- Bierzemy garnek z grubym dnem. Dodajemy olej. Podduszamy warzywa - oprócz buraków (dodajemy je później)
- Doprawiamy do smaku. Mieszamy.
- Wlewamy wodę, na taką wysokość, aby zakrywała warzywa.
- Po kilku minutach dodajemy zakwas buraczany z buraczkami.
- Jabłko myjemy, obieramy i kroimy. Dodajemy do zupy.
- Na patelni prażymy słonecznik.
- Zupę miksujemy i podajemy ze słonecznikiem oraz kiełkami.
Zakwas buraczany - przepis, z którym przygotujesz świetną bazę do barszczu
Zupa krem z buraków i ziemniaków - klasyczna wersja
Zupa krem z buraków i ziemniaków w klasycznym wydaniu może być przepisem nieco bardziej znanym, aniżeli powyższy wariant. Danie będzie znakomicie komponowało się z grzankami posmarowanymi czosnkowym masłem. Zupę można serwować na obiad lub ciepłą kolację - na przykład po zimowych szaleństwach na śniegu, kiedy wrócimy do domu przemarznięci.
Sok z buraka - pij go jesienią a poprawisz zdrowie i urodę
Zupa krem z buraków czerwonych - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 1 włoszczyzna
- kilka ziemniaków
- kilka buraków
- przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
- 1 litr bulionu
- 1 pęczek pietruszki, koperku
Składniki na masło i grzanki:
- kilka kromek bagietki
- masło
- 1 czosnek
- sól
Wykonanie:
- Obrać ziemniaki i buraki. Dokładnie opłukać. Pokroić na mniejsze części.
- To samo zrobić z włoszczyzną.
- Bulion zagotować. Doprawić do smaku przyprawami. Dołożyć ziemniaki i buraki.
- Kiedy się podgotują, dołożyć włoszczyznę.
- W międzyczasie umyć koperek i pietruszkę.
- Posiekać. Dołożyć do zupy.
- Przed miksowaniem pozbyć się ziela angielskiego i liści laurowych.
- Całość zmiksować na masę.
- Nagrzać piekarnik. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą. Posmarować nim bagietki.
- Włożyć do piekarnika na kilka minut - tak, aby się zapiekły.
- Zupę podawać z grzankami.
Zobacz też: Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonych