Zupa krem z buraków kiszonych - takiej zupy na pewno jeszcze nie jadłaś/jadłeś. Lepsza niż klasyczny barszcz

Zupa krem z buraków nie gości często na stołach. Co ciekawe, taką zupę można również przygotować z kiszonych buraków. Jak to zrobić? Podajemy sprawdzony przepis.
Zobacz wideo Zakwas buraczany - pyszny i zdrowy. Jak zrobić go w domu?

Zupa krem z kiszonych buraków, czyli kilka słów o tym, co zrobić z burakami z zakwasu

Zupa krem z kiszonych buraków to znakomite danie na jesienno-zimowe dni. Zupa zdecydowanie poprawi działanie układu immunologicznego. Kiszone buraki świetnie usprawnią nasze jelita. Przejdźmy do przepisu.

Zupa krem z buraka - przepis punkt po punkcie:

Składniki:

  • kilka buraków
  • 250 g kiszonych buraków + trochę zakwasu
  • seler
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 duże jabłko
  • około 2-3 łyżek nasion słonecznika
  • opcjonalnie - kiełki brokułów
  • kilka ziemniaków
  • kawałek imbiru
  • sól, pieprz, tymianek
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • woda

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać. Pokroić na kawałki. Kiszone buraki pokroić na mniejsze części.
  2. Bierzemy garnek z grubym dnem. Dodajemy olej. Podduszamy warzywa - oprócz buraków (dodajemy je później)
  3. Doprawiamy do smaku. Mieszamy.
  4. Wlewamy wodę, na taką wysokość, aby zakrywała warzywa.
  5. Po kilku minutach dodajemy zakwas buraczany z buraczkami.
  6. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy. Dodajemy do zupy.
  7. Na patelni prażymy słonecznik.
  8. Zupę miksujemy i podajemy ze słonecznikiem oraz kiełkami.

Zupa krem z buraków i ziemniaków - klasyczna wersja

Zupa krem z buraków i ziemniaków w klasycznym wydaniu może być przepisem nieco bardziej znanym, aniżeli powyższy wariant. Danie będzie znakomicie komponowało się z grzankami posmarowanymi czosnkowym masłem. Zupę można serwować na obiad lub ciepłą kolację - na przykład po zimowych szaleństwach na śniegu, kiedy wrócimy do domu przemarznięci.

Zupa krem z buraków czerwonych - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 włoszczyzna
  • kilka ziemniaków
  • kilka buraków
  • przyprawy: sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
  • 1 litr bulionu
  • 1 pęczek pietruszki, koperku

Składniki na masło i grzanki:

  • kilka kromek bagietki
  • masło
  • 1 czosnek
  • sól

Wykonanie:

  1. Obrać ziemniaki i buraki. Dokładnie opłukać. Pokroić na mniejsze części.
  2. To samo zrobić z włoszczyzną.
  3. Bulion zagotować. Doprawić do smaku przyprawami. Dołożyć ziemniaki i buraki.
  4. Kiedy się podgotują, dołożyć włoszczyznę.
  5. W międzyczasie umyć koperek i pietruszkę.
  6. Posiekać. Dołożyć do zupy.
  7. Przed miksowaniem pozbyć się ziela angielskiego i liści laurowych.
  8. Całość zmiksować na masę.
  9. Nagrzać piekarnik. Masło wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą. Posmarować nim bagietki.
  10. Włożyć do piekarnika na kilka minut - tak, aby się zapiekły.
  11. Zupę podawać z grzankami.

Zobacz też: Buraczki zasmażane do obiadu. Przepis babci na dodatek do kotletów mielonych

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.