Zakwas buraczany przydaje się przede wszystkim przy przygotowywaniu barszczu. Aby się udał, należy przestrzegać kilku ważnych reguł. Korzystając z poniższego przepisu wyjdzie wam doskonały zakwas.
Zobacz wideo Zupa dahl z soczewicy z dynią
Przepis na zakwas buraczany
Składniki:
- kilogram buraków,
- kilka ząbków czosnku,
- dwa liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- litr przegotowanej, ostudzonej wody,
- łyżka soli kamiennej,
- łyżka soku z kapusty kiszonej albo ogórków kiszonych.
Przygotowanie:
- Umyj i obierz buraki. Pokrój je w dość grube plastry. Układaj je ciasno w naczyniu - szklanym, kamiennym lub ceramicznym. Przed włożeniem buraków, sparz naczynie. Można użyć zwykłych słoików.
- Obierz czosnek i przekrój ząbki wzdłuż na połówki.
- Dodaj do słoika z burakami czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
- Wymieszaj wodę z solą i sokiem z ogórków aż do rozpuszczenia się soli. Zalej zalewą buraki w słoiku. Powinna przykrywać je woda.
- Buraki okryj gazą i przymocuj ją do naczynia. Pozostaw w ciepłym miejscu na kilka dni. Najlepszą metodą będzie codzienne zaglądanie do naczynia - pianę tworzącą się na powierzchni należy za każdym razem zbierać czystą łyżką i przemieszać całość.
- Gotowy zakwas przybiera ciemną barwę. Należy go wtedy przecedzić przez sitko do czystego słoika i dobrze zakręcić. Zakwas można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Co zamiast soku z kiszonej kapusty? Można dodać zakwas żytni
Alternatywą dla soku z ogórków i kiszonej kapusty będzie zakwas żytni. Chodzi tu o dodanie aktywnych bakterii kwasu mlekowego. Warto pamiętać, że zakwas można pasteryzować - tak przygotowany można przechowywać nawet kilka miesięcy.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl