Po roślinne alternatywy dla mięsa coraz częściej sięgają zarówno weganie i wegetarianie, jak i pozostałe osoby ciekawe smaku takich specjałów. To bardzo modny trend kulinarny! Dziś mamy dla Was ściągawkę na temat takich produktów. Sprawdźcie, jakie właściwości mają zamienniki mięsa i jak można je przyrządzić.
Tofu. Jak je podawać? Jakie ma właściwości?
Tofu to "twaróg" wytwarzany z mleka sojowego. Można je dostać w dwóch postaciach – zwykłej (miękkiej, ale zwartej i gąbczastej) lub jedwabistej (gładkie, śliskie, łatwo rozpadające się). Jako zamiennik mięsa najczęściej używa się zwykłego tofu, ponieważ można je podobnie przyrządzać. Tofu ma charakterystyczny, ale bardzo delikatny posmak, dlatego też należy pamiętać o odpowiednim zamarynowaniu go przed spożyciem.
Na rynku dostępne są różne rodzaje tofu, nie tylko zwykłe bez dodatku, ale także wędzone, z bazylią czy z papryką oraz z innymi przyprawami. Ich cena zaczyna się zwykle już od ok. 4 złotych za 200 gramów w dyskontach, drożej kupimy tofu z serii bio oraz z dodatkami. Jeśli kupujemy tofu naturalne, pamiętajmy o marynacie! Kompozycja przypraw zależy od potrawy i naszych upodobań – śmiało można użyć takich samych ziół i mieszanek, jakich używamy do mięs. Najlepiej zamarynować je na kilka godzin przed przyrządzaniem. Później można je przygotować na grillu, usmażyć na patelni (również w panierce) czy udusić z sosem i dodatkami.
Jakie właściwości ma tofu? To przede wszystkim doskonałe roślinne źródło białka, witamin z grupy B, witaminy E, potasu, sodu, fosforu i żelaza, a także tłuszczów nienasyconych. Tofu nie zawiera cholesterolu i jest niskokaloryczne.
Kotlety sojowe. Właściwości i sposób przyrządzenia
Kto próbował szukać zamienników mięsa kilkanaście lat temu, na pewno dobrze zna kotlety sojowe. Suche bryłki, które należy namoczyć przed smażeniem, są obecnie mało ciekawym, ale wciąż lubianym produktem. Można je kupić w paczce w wielu dyskontach – za 100 gramów zapłacimy około 2,50 złotych (gramatura każdego kotleta zwiększa się po namoczeniu).
Jak przyrządzać kotlety sojowe? Suche bryłki trzeba przede wszystkim namoczyć w bulionie lub w osolonej wodzie z ulubionymi przyprawami (np. z wędzoną papryką, czosnkiem, suszonym tymiankiem itd.) – same w sobie mają bardzo delikatny smak. Wtedy stają się miękkie, można je łatwo kroić na kawałki lub lekko rozbijać. Doskonale nadają się do smażenia w panierce lub w cieście (np. naleśnikowym).
Jakie właściwości mają kotlety sojowe? Kotlety sojowe robi się z teksturyzowanego białka sojowego, jest to produkt wysoko przetworzony i ubogi w składniki odżywcze. Po obróbce zwykle staje się ciężkostrawny, wysokokaloryczny i tłusty, dlatego nie należy go spożywać zbyt często.
Gotowe granulaty i mieszanki. Jak je przyrządzać?
W sklepach można bardzo często znaleźć granulaty i mieszanki do przyrządzania kotletów. Najpopularniejsze są granulaty sojowe, ale coraz częściej można trafić na produkty na bazie kasz, ciecierzycy i innych warzyw strączkowych. Takie zamienniki mięsa wystarczy zalać gorącą wodą (w wypadku czystego granulatu sojowego trzeba także dodać ulubione przyprawy), odczekać, a następnie formować z nich burgery czy pulpety i smażyć. Ze względu na różnice co do bazowego składnika, wartości odżywcze takich mieszanek są różne, ale trzeba pamiętać, że są to produkty wysokoprzetworzone. Lepszym wyborem są mieszanki na bazie warzyw strączkowych lub kasz z dodatkiem suszonych warzyw.
Seitan. Wartości odżywcze i sposób przygotowania
Seitan to produkt otrzymywany mąki pszennej, a dokładniej z glutenu. Można go kupić jako gotowy produkt (najłatwiej dostać do w sklepach internetowych lub tych ze zdrową żywnością) – jego ceny zaczynają się od około 12 złotych za 200 gramów. Seitan można przygotować także własnoręcznie – z mąki i wody. Proces polega na dokładnym wypłukaniu skrobi. Aby więc przygotować seitan, trzeba ugniatać mąkę wymieszaną z wodą (a później pod stałym strumieniem wody), aż powstanie bryłka w kolorze żółtym. Tak przygotowany seitan należy ugotować (najlepiej w bulionie), wystudzić i marynować w ulubionych przyprawach. Tekstura seitanu jest dość podobna do mięsa, ale produkt sam w sobie nie ma smaku – wszystko zależy od nas. Można go gotować, smażyć i dusić, świetnie smakuje w daniach à la fast food.
Jakie właściwości ma seitan? To przede wszystkim produkt wysokobiałkowy. Oczywiście nie mogą spożywać go osoby chore na celiakię lub uczulone na gluten. Seitan jest źródłem witaminy B, błonnika, żelaza i wapnia. Jest niskotłuszczowy i nie zawiera cholesterolu, ale ze względu, że jest to ogromna porcja glutenu, nie należy go spożywać zbyt często, nawet jeśli nie mamy problemów z przyswajaniem tego składnika.
Zamiennik mięsa – grzyby. Co warto z nich zrobić?
Doskonałymi zamiennikami mięsa są także grzyby. Mowa przede wszystkim o dobrze znanym wielu osobom schabowych z kani oraz „kurczaku z lasu”, czyli o żółwiaku siarkowym, który idealnie nadaje się na kotlety. Suszone grzyby to także doskonały dodatek do wegetariańskich sosów i bulionów. Są one – podobnie jak mięso – nośnikiem smaku umami, który nadaje smakowitości potrawom.