Domowe kostki rosołowe – hit czy kit? Bosacka i jej hitowy przepis na domowe kostki rosołowe
Domowe kostki rosołowe to coraz popularniejsze rozwiązanie. Rosnąca świadomość ludzi odnośnie produktów spożywczych, sprzyja wprowadzaniu zdrowych nawyków. Nie od dziś wiadomo, że kostki rosołowe dla wielu to kulinarne must have. Są bazą zup, sosów czy też innych dań. Wykonując je samodzielnie, wiemy dokładnie, co się w nich znajduje. Dzięki czemu możemy lepiej zadbać o nasze zdrowie. Jak łatwa w przygotowaniu jest domowa kostka rosołowa? Bosacka ma na nią sprawdzony sposób. Sprawdź przepis Katarzyny Bosackiej na banalnie proste kostki rosołowe.
Domowa kostka rosołowa – przepis Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- kilka cebul
- olej rzepakowy
- pokruszone liście laurowe
- lubczyk
- suszone warzywa
- gałka muszkatołowa
- ziele angielskie
- kurkuma
- imbir
- sól
- odrobina mąki
Wykonanie:
- Cebule obierz i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Następnie posól je i odstaw na 10 minut.
- Później posyp cebulę mąką.
- Wrzuć tak przygotowaną cebulę na patelnię. Upraż ją.
- Później przełóż ją do garnka emaliowanego.
- Dodaj pozostałe składniki (suszone warzywa, przyprawy).
- Wymieszaj i bardzo dokładnie zblenduj.
- Tak przygotowaną masę umieść w zamykanym pojemniku na kostki lodowe. Przyprawę można przechowywać także w słoiczku w lodówce przez około 4-6 tygodni.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Domowa kostka rosołowa mięsna – przepis w kolejnej odsłonie
Domowa kostka rosołowa mięsna to kolejny wariant kostki rosołowej. Tym razem z dodatkiem mięsa. Wykonujemy ją analogicznie tak jak warzywną z drobną różnicą. Dodatkowy składnik, czyli mięso będziemy musieli zagotować w wodzie. Przejdźmy do wykonania.
Składniki:
- suszone warzywa
- lubczyk
- liście laurowe
- ziele angielskie
- kolendra
- pieprz czarny
- około 100 g cebuli
- sól
- 150 ml wody
- 350 g pręgi wołowej
- 350 g mięsa z kurczaka
Wykonanie:
- Cebule obierz i pokrój. Następnie zeszklij ją na patelni.
- Mięso umyj i przepuść przez maszynkę.
- Weź garnek z grubym dnem. Wrzuć do niego cebulę, mięso, wodę, warzywa i przyprawy. Następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Uważaj, gdyż cała masa może przywierać.
- Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Następnie weź pojemnik na lodowe kostki. Umieść zawartość i przykryj pokrywą.
- Ważna uwaga: warto postawić na zamykane opakowanie, gdyż aromat nie będzie się ulatniał, a nasze kostki będą o wiele dłużej świeże i doskonałe w smaku.
- Innym rozwiązaniem, jest użycie zwykłego słoiczka, który można przechowywać w lodówce.
*Nie podajemy dokładnych ilości przypraw. Są one uwarunkowane waszymi upodobaniami smakowymi. Kostki rosołowe można dowolnie modyfikować.
Zobacz też: Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania