Jak zrobić staropolski rosół? Przepis musi zawierać pewne zapomniane mięso

Jedną z kultowych potraw kuchni polskiej jest rosół. Przepis na tradycyjny obiad opiera się na bogactwie warzyw oraz właściwej kompozycji mięsnej. W miarę upływu lat receptury ulegają zmianie, a coraz mniej osób pamięta, jak wyglądała zupa w wersji staropolskiej. Dziś przybliżymy dawne smaki.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Staropolska kuchnia to nie tylko mięso, ale także pyszne zupy. Już kiedyś iście królewskim daniem był popularny rosół. Przepis na tę potrawę dawniej opierał się na gęsinie. Dziś czasem trudno o to mięso w sklepach, ale to nie znaczy, że trzeba rezygnować z wyjątkowego smaku. Nasza receptura przywoła odległe czasy.

Jak zrobić staropolski rosół? Przepis, który zawsze się sprawdza

Bazą idealnego bulionu jest właściwy dobór składników i przypraw. W obecnych czasach najczęściej wykorzystywany jest kurczak oraz kawałek wołowiny. Dawniej, kiedy w niemal każdym gospodarstwie pasało się gęsi, rosół smakował zupełnie inaczej. Choć w sklepach czasem trudno dostać gęsinę, to jednak przy odrobinie wysiłku można znaleźć hodowcę lub od czasu do czasu zajrzeć do popularnych dyskontów, które przy różnych okazjach mają w ofercie także ten typ mięsa. 

Składniki:

  • korpus z gęsi,
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • liść białej kapusty,
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 cebule,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 gałązki świeżego lubczyku,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • 2 ząbki czosnku.

Jeśli nie udało ci się kupić gęsi w całości, to z powodzeniem możesz wykorzystać udka. Wrzuć do garnka cztery sztuki i zalej wodą. Im dłużej gotujesz rosół, tym jego smak staje się bardziej intensywny. Dlatego pamiętaj, aby nie spieszyć się z podaniem zupy. Najlepszy czas przyrządzania staropolskiej potrawy wynosi około czterech godzin.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Rosół z gęsiny. Przepis krok po kroku

  1. Mięso umyj dokładnie pod bieżącą, chłodną wodą. 
  2. Przełóż do wysokiego garnka i zalej trzema litrami wody.
  3. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i podziel na mniejsze części. Opłucz i wrzuć do rosołu.
  4. Cebule umyj i włóż do garnka bez wcześniejszego obierania.
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pęczek natki pietruszki oraz gałązki lubczyku.
  6. Wrzuć liść białej kapusty.
  7. Rosół z gęsi gotuj na małym ogniu. Kiedy pojawią się szumy, nie zbieraj ich, lecz zaczekaj, aż same opadną.
  8. Po dwóch godzinach dodaj sól i pieprz oraz dwa ząbki czosnku. Pozostaw na małym ogniu przez kolejne dwie godziny.
  9. Podawaj z ulubionym makaronem lub młodymi ziemniakami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.