Staropolska kuchnia to nie tylko mięso, ale także pyszne zupy. Już kiedyś iście królewskim daniem był popularny rosół. Przepis na tę potrawę dawniej opierał się na gęsinie. Dziś czasem trudno o to mięso w sklepach, ale to nie znaczy, że trzeba rezygnować z wyjątkowego smaku. Nasza receptura przywoła odległe czasy.
Bazą idealnego bulionu jest właściwy dobór składników i przypraw. W obecnych czasach najczęściej wykorzystywany jest kurczak oraz kawałek wołowiny. Dawniej, kiedy w niemal każdym gospodarstwie pasało się gęsi, rosół smakował zupełnie inaczej. Choć w sklepach czasem trudno dostać gęsinę, to jednak przy odrobinie wysiłku można znaleźć hodowcę lub od czasu do czasu zajrzeć do popularnych dyskontów, które przy różnych okazjach mają w ofercie także ten typ mięsa.
Składniki:
Jeśli nie udało ci się kupić gęsi w całości, to z powodzeniem możesz wykorzystać udka. Wrzuć do garnka cztery sztuki i zalej wodą. Im dłużej gotujesz rosół, tym jego smak staje się bardziej intensywny. Dlatego pamiętaj, aby nie spieszyć się z podaniem zupy. Najlepszy czas przyrządzania staropolskiej potrawy wynosi około czterech godzin.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.