-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na rosół. Rozgrzewająca zupa pełna wspaniałego aromatu. O tej porze roku smakuje najlepiej
Przepis na rosół. Rozgrzewająca zupa pełna wspaniałego aromatu. O tej porze roku smakuje najlepiej
Przedstawiamy przepis na rosół, czyli tradycyjną, polską zupę. To aromatyczne danie sprawdzi się szczególnie zimą. Gotowanie rosołu zajmuje około półtorej godziny. Aby był aromatyczny i pełen smaku, należy dodać do niego świeżego lub suszonego lubczyku.
Rosół to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w naszym kraju. Jak przygotować idealną zupę? Niezwykle istotne są przyprawy takie jak lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Przygotowanie zupy nie jest trudne - wystarczy pokroić mięso i warzywa, zagotować wszystko i doprawić całość do smaku przyprawami.
Zobacz wideo Byliśmy w restauracji Roberta Lewandowskiego NINE's. Warto ją odwiedzić?
Przepis na rosół - pożywna zupa, która sprawdzi się zimą
Składniki:
- kurczak najlepiej o wadze około 1,2 kilograma,
- dwie marchwie,
- dwie pietruszki,
- kawałek selera,
- cebula,
- natka pietruszki,
- dwa liście laurowe,
- świeży lub suszony lubczyk,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- dziesięć ziaren pieprzu,
- pół łyżki soli,
- makaron,
- natka pietruszki.
Rosół dobrze jest przyprawić lubczykiem, liściem laurowym i zielem angielskim
Przygotowanie:
- Pokrój kurczaka. Oczyść go, wypłucz i włóż do garnka. Zalej mięso zimną wodą i zagotuj całość.
- Umyj marchew, pietruszkę, seler i natkę pietruszki.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i opal na gazie.
- Do garnka z mięsem przełóż pokrojone warzywa: cebulę, marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodaj do zupy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotuj rosół na bardzo małym gazie bez przykrycia przez około godzinę.
- Pod koniec gotowania przypraw całość solą, lubczykiem i natką pietruszki. Na tym etapie warto skosztować zupy, żeby sprawdzić, czy nie potrzeba więcej soli i pieprzu.
- Rosół można podawać jako danie z makaronem albo sam wywar do picia. Talerze z zupą można ozdobić posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl