Przepis na rosół. Rozgrzewająca zupa pełna wspaniałego aromatu. O tej porze roku smakuje najlepiej

Przedstawiamy przepis na rosół, czyli tradycyjną, polską zupę. To aromatyczne danie sprawdzi się szczególnie zimą. Gotowanie rosołu zajmuje około półtorej godziny. Aby był aromatyczny i pełen smaku, należy dodać do niego świeżego lub suszonego lubczyku.

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup serwowanych w naszym kraju. Jak przygotować idealną zupę? Niezwykle istotne są przyprawy takie jak lubczyk, ziele angielskie i liść laurowy. Przygotowanie zupy nie jest trudne - wystarczy pokroić mięso i warzywa, zagotować wszystko i doprawić całość do smaku przyprawami. 

Zobacz wideo Byliśmy w restauracji Roberta Lewandowskiego NINE's. Warto ją odwiedzić?

Przepis na rosół - pożywna zupa, która sprawdzi się zimą

Składniki:

  • kurczak najlepiej o wadze około 1,2 kilograma,
  • dwie marchwie,
  • dwie pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • natka pietruszki,
  • dwa liście laurowe,
  • świeży lub suszony lubczyk,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • dziesięć ziaren pieprzu,
  • pół łyżki soli,
  • makaron,
  • natka pietruszki.

Rosół dobrze jest przyprawić lubczykiem, liściem laurowym i zielem angielskim

Przygotowanie:

  1. Pokrój kurczaka. Oczyść go, wypłucz i włóż do garnka. Zalej mięso zimną wodą i zagotuj całość.
  2. Umyj marchew, pietruszkę, seler i natkę pietruszki.
  3. Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na kawałki. Cebulę obierz i opal na gazie.
  4. Do garnka z mięsem przełóż pokrojone warzywa: cebulę, marchew, pietruszkę i seler. Następnie dodaj do zupy ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotuj rosół na bardzo małym gazie bez przykrycia przez około godzinę.
  5. Pod koniec gotowania przypraw całość solą, lubczykiem i natką pietruszki. Na tym etapie warto skosztować zupy, żeby sprawdzić, czy nie potrzeba więcej soli i pieprzu.
  6. Rosół można podawać jako danie z makaronem albo sam wywar do picia. Talerze z zupą można ozdobić posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

 Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.