Szparagi - sezon powoli się kończy. Poznaj przepisy na wykwintne obiady dla całej rodziny

Szparagi są warzywami, które z powodzeniem można zaliczyć do grupy szczególnych i wykwintnych. Nierzadko serwuje się je podczas uroczystości. Możemy przyrządzić z nich wiele dań.

Przepis z białymi szparagami – zupa krem na Twoim stole. Aromatyczna, prosta i szybka w wykonaniu, nie przejdziesz obok niej obojętnie

Przepis z białymi szparagami na zupę ze szczypiorkiem to świetny pomysł na uroczysty obiad. Wykonanie zupy jest naprawdę proste. Przekonajcie się sami i koniecznie wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie. Oto receptura:

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
  • odrobina cukru
  • 1 kostka domowa rosołowa
  • 3-4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki oleju
  • około 150 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • litr wody
  • włoszczyzna

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj pod bieżącą wodą. Pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebule obierz i pokrój na drobno.
  3. Szczypior umyj i posiekaj.
  4. Szparagi umyj pod bieżącą wodą. Odetnij końcówki.
  5. Ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  6. Zagotuj bulion. Po zagotowaniu przecedź.
  7. Zeszklij na patelni cebulę. Dodaj ziemniaki i szparagi.
  8. Całość zalej bulionem.
  9. Gotuj do miękkości.
  10. Dopraw do smaku przyprawami i po przestudzeniu zblenduj.
  11. Zapraw śmietaną. Pamiętaj o wyrównaniu temperatury.
  12. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
  13. Zupę możesz podawać z ciepłą bagietką.
Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Szparagi białe z sosem – przepisy dla każdego

Masz ochotę na szparagi? Przepisy na te pyszne warzywa są bardzo różnorodne. Co ciekawe szparagi białe są tak wyjątkowe, że możemy zdecydować się na bardzo prostą propozycję dania. Bez obawy o rozczarowanie gości. Wystarczy dobra oprawa w formie sosu i gotowe. Receptura na to arcydzieło znajduje się poniżej.

Przepis – szparagi białe z sosem

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 3 jajka
  • 1 domowa kostka rosołowa
  • 250 ml masła klarowanego
  • około pół łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz biały

Wykonanie:

  1. Szparagi dokładnie umyj, odetnij twarde końcówki.
  2. Zagotuj wodę. Dodaj cukier i sól. Włóż szparagi i gotuj przez około 5 minut.
  3. W dalszym kroku przygotuj sos.
  4. Masło rozgrzej. Musi mieć ciekły stan. Zagotuj wodę w oddzielnym garnku.
  5. Wbij żółtka jajek. Dodaj cukier i domową kostkę rosołową. Dodaj sok z cytryny.
  6. Miskę umieść w kąpieli parowej.
  7. Stopniowo dodawaj masło.
  8. Utrzyj z żółtkami.
  9. Zachowaj odpowiednią temperaturę, aby żółtko się nie ścięło.
  10. Dodawaj masło, aż krem będzie pusty.
  11. Dopraw solą i pieprzem białym. Wymieszaj.
  12. Sos musi mieć konsystencję kremu.

Szparaga zielona – gotowanie?

Ile powinno trwać gotowanie zielonych szparagów. Przyjmuje się, że zieloną wersję gotujemy około 4 minut. Z kolei białą nieco dłużej, bo aż do 5-6 minut. Oczywiście należy wziąć pod uwagę różne czynniki. Takie jak moc kuchenki, wielkość warzyw. Dlatego też warto w czasie gotowanie ocenić stopień twardości szparagów.

Zobacz też: Ziemniaki z grilla - przepisy na chrupiące ziemniaki stworzone z miłością do grillowania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.