Co na grilla? Dzięki tym przepisom twoje grillowane potrawy będą lepsze niż sąsiada

Co na grilla? Opcji jest całe mnóstwo. Grillowanie to doskonały moment, aby zachwycić gości wybornymi daniami. Świeże powietrze wzmaga apetyt, a plenerowa atmosfera sprzyja sięganiu po smakołyki. Zainspiruj się i stwórz grillowe menu.

Pomysły na grilla – przepisy, które warto znać

Pomysły na grilla są bardzo różnorodne. Grillowe inspiracje rozpoczynamy od prostego dodatku, który z powodzeniem zastąpi chleb. Mowa o pieczonych ziemniaczkach. Z dodatkiem świeżych ziół i przypraw są kulinarnym strzałem w dziesiątkę!

Składniki:

  • ziemniaki
  • świeży rozmaryn
  • sól, pieprz
  • cebula biała

Wykonanie:

  1. Ziemniaki dokładnie obierz, umyj.
  2. Pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Ułóż na tacy do grillowania.
  4. Cebule obierz i posiekaj w pióra. Dodaj do ziemniaków.
  5. Dopraw do smaku. Dodaj świeży rozmaryn.
  6. Grilluj, aż ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie obracaj, aby równomiernie się upiekły.

Ziemniaczki można podawać z ziołowym sosem. Oto przepis:

  • kilka łyżek śmietany
  • pęczek koperku
  • gęsty jogurt
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Koperek dokładnie umyj, osusz i posiekaj.
  2. Dodaj jogurt, śmietanę oraz przyprawy.
  3. Całość dokładnie wymieszaj.

Grill – potrawy proste, ale kultowe. Szaszłyki warzywno-mięsne

Potrawy na grilla takie jak szaszłyki, to absolutny must have jeżeli chodzi o tego typu imprezy. Szaszłyki można przygotować na wiele sposobów. W zależności od upodobań smakowych możemy wykreować całe mnóstwo zestawień. Poniżej przykładowy przepis:

Składniki:

  • filet drobiowy
  • mix papryk
  • cebula biała
  • cebula czerwona
  • brokuł
  • cukinia
  • pieczarki
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do grilla, czosnek, rozmaryn, bazylia, oregano
  • odrobina octu balsamicznego

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Włóż do miski. Dosyp przyprawy. Dokładnie wymieszaj, tak aby mięso było pokryte przyprawami.
  3. Dodaj odrobinę oliwy. Obtocz mięso.
  4. Wszystkie warzywa i grzyby umyj, obierz i pokrój na mniejsze części. 
  5. Posyp je przyprawami i mieszanką oliwy i octu.
  6. Nadziej mięso i warzywa na szpikulce do szaszłyków.
  7. Umieść gotowe szaszłyki na grillu. Piecz do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Ciekawe dania z grilla – pieczarki w roli głównej

Ciekawe dania z grilla nie muszą być skomplikowane. Takim przykładem są między innymi pieczarki nadziewane serem mozzarella. Są banalne w wykonaniu, a jakie znakomite! Przekonajcie się o tym sami. Tutaj znajdziecie przepis:

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • starta mozzarella

Wykonanie:

  1. Pieczarki dokładnie umyj.
  2. Odetnij nóżki.
  3. Pieczarki posyp przyprawami. Kapelusze nadziej serem. Delikatnie skrop oliwą.
  4. Umieść na grillu i zapiecz.

Jakie potrawy na grilla można zaserwować bliskim? Postaw na prostą surówkę!

Jakie potrawy na grilla można przygotować? Całe mnóstwo! Czym byłby grill bez kolorowej surówki? To obowiązkowa pozycja! Prosta, szybka i smaczna. Przepis znajduje się tutaj:

Składniki:

  • mix sałat
  • 2-3 pomidory
  • mix papryk
  • cebula czerwona
  • czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, suszone pomidory, suszona cebulka, rozmaryn
  • oliwa z oliwek lub olej

Wykonanie:

  1. Sałatę umyj i osusz.
  2. Pomidory, papryki – umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebule obierz i posiekaj.
  4. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  5. Dodaj przyprawy.
  6. Dolej oliwę.
  7. Wymieszaj.
  8. Przed podaniem schłodź.

Zobacz też: Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.