Czemu tak lubimy skrzydełka na grilla? To nade wszystko bardzo smaczna przekąska, która idealnie nadaje się na majówkę. Być może nie jest to najzdrowsze danie, ale grillowanie jest tu i tak o wiele lepszym rozwiązaniem od smażenia w głębokim tłuszczu. Przy tym na skrzydełkach nie ma wiele mięsa, o ich smakowitości decyduje więc w dużej mierze skórka. Dodatkowo mogą być jedzone nie tylko samodzielnie, ale także jako część drugiego dania, z sosami lub sałatkami.
Jak zrobić skrzydełka na grilla?
Jak zrobić skrzydełka na grilla? Nie jest to ani bardzo trudne, ani przesadnie pracochłonne. Podstawą jest zakup dobrej jakości mięsa. Duże znaczenie mają również właściwie dobrane przyprawy i czas grillowania. Wszystkie te kwestie można jednak dość łatwo opanować.
Jaka marynata do skrzydełek na grilla? Dość łatwo o przygotowanie takiej zalewy. Przykładami niech będą:
Która z nich będzie najlepsza? Warto wypróbować kilka opcji i zdecydować samemu.
Jak marynować skrzydełka na grilla, aby nadać im jeszcze lepszy smak i sprawić, aby były soczyste? Do prostej marynaty potrzebne będą (porcja na 8 skrzydełek):
Czosnek należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Następnie należy go połączyć z pozostałymi składnikami. Trzeba pamiętać, że najlepiej, aby mięso leżało w marynacie od 6 do 12 godzin.
Jak przyprawić skrzydełka na grilla? Marynata to nie wszystko, bo ważne są także przyprawy. W sprzedaży można znaleźć gotowe mieszanki takich dodatków, które przeznaczone są właśnie do grillowania. Spośród tradycyjnie wykorzystywanych przypraw najchętniej sięgamy po:
Jak przygotować skrzydełka z grilla? Podstawą będzie wybór świeżego mięsa. Powinno ono mieć zwartą konsystencję i być pozbawione wody wokół. Przed marynowaniem trzeba je umyć zimną wodą. Następnie mięso osusza się papierowym ręcznikiem. Wówczas jest już gotowe do tego, by włożyć je w marynatę.
Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Pieczenie odbywa się z obu stron - najlepiej, aby było to po 10 minut z każdej strony. Niekiedy trzeba ten czas nieco wydłużyć, co zależy od ich wielkości, ilości mięsa, stopnia zamarynowania i oczywiście temperatury na palenisku. Należy pamiętać, że aby mięso nie przywarło, odpowiednio nagrzana musi być również sama kratka grillowa. Nie należy także przesadnie przedłużać czasu obróbki termicznej, bo mięso może być przesuszone i niesmaczne.
Ile czasu gotować skrzydełka na grilla? Można spotkać przepisy, które zakładają wstępne podgotowanie mięsa. Wówczas musi być ono nieco twarde po to, by mogło jeszcze dojść na grillu. Z reguły jednak nie wymaga się dodatkowej obróbki termicznej i wystarczy, że skrzydełka będą grillowane przez 20-30 min.
Zobacz też: Ryba na grilla. Która sprawdzi się najlepiej? Zasada grillowania ryby 3/4:1