Co to znaczy marynowanie mięsa? Mowa tu o takim przygotowaniu różnych rodzajów mięs, które pozwala sprawić, aby było soczyste i miało bardziej wyrafinowany smak. Marynowanie przeprowadza się poprzez zalanie produktu lub jego posmarowanie kombinacją tłuszczu (oliwy lub oleju), ziół, przypraw i innych składników.
W marynatach bardzo często wykorzystywany jest olej rzepakowy, który łatwo jest potem odsączyć. Alternatywą bywa oliwa, chociaż zdarzają się przepisy np. z wykorzystaniem jogurtu naturalnego lub kefiru.
Jak długo trwa marynowanie mięsa? Niestety, ale mówimy tu o dość czasochłonnym procesie. W przypadku większości przepisów można znaleźć zalecenie, by mięso leżało w marynacie ''przez całą noc''. W praktyce chodzi więc o kilkanaście godzin. Niektóre marynaty dają jednak pewien efekt już po dwóch lub trzech godzinach, zaś stosując prosty trik można przyspieszyć marynowanie.
Ile czasu na marynowanie mięsa? Znaczenie ma tutaj także to, jak duże kawałki przychodzi nam przygotować. Zasada jest prosta: im większy fragment mięsa, tym dłużej musi leżeć w zalewie. Co do zasady:
Jak przyspieszyć marynowanie mięsa, aby po obróbce termicznej było soczyste i pełne smaku? Prostym sposobem jest jego nakłuwanie i nacinanie. Takie działanie sprawia, że marynata szybciej wnika w mięso, przenosząc właściwy smak.
Jak długo należy przygotowywać się do wędzenia? Przecież tak przygotowane produkty często wędrują na nasze świąteczne stoły. Ile trwa marynowanie mięsa przed wędzeniem? W tym przypadku mowa najczęściej o tzw. peklowaniu mięsa, czyli zabezpieczaniu jego trwałości dzięki roztworowi soli. Peklowane mięso powinno być przechowywane w lodówce pięciu do siedmiu dni. W niektórych przypadkach (np. podczas peklowania schabu) czas taki się wydłuża.
Długie marynowanie mięsa, wyjąwszy wspomniane peklowanie, powinno być wybierane w przypadku szczególnie dużych kawałków. Maksymalna długość tego okresu bywa różnie określana - najczęściej jednak przyjmuje się, że może być to najdłużej 48 godzin. Niektóre marynaty, choćby te na bazie coli, mogą być jednak stosowane przez maksymalnie 24 godziny.
O czym pamiętać przy marynowaniu mrożonego mięsa? Przede wszystkim nie można marynować drobiu, wieprzowiny i innych gatunków mięs, które nie zostały dokładnie rozmrożone. W przeciwnym razie mięso będzie suche i twarde. Może również sprawiać trudność np. podczas smażenia.
Zobacz też: Marynata do piersi z indyka. Co zrobić, by mięso było soczyste? Jeden składnik wyjątkowo podkreśli smak