Marynata na grilla. Jak marynować poszczególne mięsa? [Skrzydełka, karkówka, kurczak, boczek, schab, kaczka]

Marynata do grilla to niezwykle ważny element przygotowania garden party. Bez niej nie uda się wydobyć najcenniejszych smaków z mięsa. Można tu przy tym stosować bardzo różne zalewy.

Marynata do skrzydełek na grilla

Jaka marynata do skrzydełek na grilla? Na tej części kurczaka nie ma zbyt wiele mięsa, mimo tego jest ona uznawana za bardzo smaczną przekąskę. Odpowiednie marynowanie ma duże znaczenie dla ostatecznego efektu. Dla przygotowania prostej marynaty potrzebne będą:

  • czosnek - 4 ząbki przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane;
  • miód - 1 łyżka płynnego miodu;
  • sos sojowy - 3 łyżki;
  • olej rzepakowy - 3 łyżki.

Należy oczywiście pamiętać o tym, że nawet w przypadku skrzydełek drobiowych mięso powinno leżeć w marynacie od 6 do 12 godzin. Marynowanie odbywa się pod przykryciem w lodówce. Zasady te dotyczą także pozostałych spośród wymienionych w artykule marynat. Oczywiście poszczególne składniki trzeba ze sobą wymieszać tak, by powstała jednolita konsystencja.

Marynata do karkówki z pomidorowym akcentem

Jaka marynata do karkówki? Również tutaj można wybierać spośród wielu opcji. Ciekawym pomysłem może być skorzystanie z kompozycji stworzonej z dodatkiem pomidorów. Potrzebne będą:

  • passata pomidorowa - 5 łyżek;
  • czosnek suszony - 1 łyżeczka;
  • słodka papryka - 1 łyżeczka;
  • suszona kolendra - 1 łyżeczka;
  • papryka wędzona - 1 łyżeczka;
  • sok z cytryny - 1 łyżka;
  • sól, pieprz;
  • woda gazowana - 2 łyżki.
Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Marynata do piersi z kurczaka na grilla

Jaka może być marynata do piersi z kurczaka? Warto zadbać o to, żeby delikatne mięso pozostało soczyste i nie uległo przesuszeniu. Sprawdzi się więc tutaj zalewa na bazie jogurtu naturalnego. Do jej przygotowania potrzebne będą:

  • jogurt typu greckiego - 200 ml;
  • sok z cytryny - wyciśnięty z połowy owocu;
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki;
  • czosnek - 2 ząbki przeciśnięte przez praskę;
  • sól i pieprz.

Marynata do kurczaka. Zdjęcie ilustracyjneMarynata do kurczaka. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Marynata do boczku na grilla

Marynata do boczku na grilla? W tym przypadku również dobrym rozwiązaniem będzie postawienie na prostą kompozycję z dużym udziałem czosnku. Jako składniki warto wykorzystać:

  • brązowy cukier - 2 łyżki;
  • sól - 1 łyżeczka;
  • mielona kolendra - 1 łyżeczka;
  • granulowana cebula - 1 łyżeczka;
  • czarny pieprz - 1 łyżeczka;
  • kminek - 1 łyżka;
  • czosnek - 4 ząbki przeciśnięte przez praskę;
  • musztarda - 1 łyżka.

Marynata do karczku na grilla z musztardą i miodem

Słodko-pikantna marynata do karczku na grilla będzie jednocześnie prosta i niewątpliwie nada mięsu ciekawego smaku. Można ją przygotować dosłownie w ciągu kilku chwil. W prostej wersji będą do niej potrzebne:

  • musztarda francuska - 4 łyżki;
  • miód w postaci płynnej - 3 łyżki;
  • olej roślinny - pół szklanki;
  • sól i pieprz do smaku.

Marynata do karkówki na grillaMarynata do karkówki na grilla Zu Kamilov /Shutterstock

Marynata do schabu na noc

Co zrobić, żeby marynata do schabu na noc nadała mięsu ciekawego posmaku? Rozwiązaniem może być tu skorzystanie z nieco bardziej charakterystycznych w smaku składników. Do stworzenia takiej zalewy przydadzą się:

  • keczup - 2 łyżki;
  • majeranek - 1 łyżka;
  • czosnek - 3 ząbki przeciśnięte przez praskę;
  • musztarda - 1 łyżka;
  • olej rzepakowy - 4 łyżki;
  • sól i pieprz.

Marynata do kaczki pieczonej w piekarniku

Jaka powinna być marynata do kaczki pieczonej w piekarniku? Mięso kacze jest rzadziej spotykane na naszych stołach, ale często można z niego uczynić danie popisowe. W tym przypadku można pokusić się o wykorzystanie marynaty z sosem sojowym. Potrzebne będą:

  • sos sojowy ciemny - 2 łyżki;
  • czosnek granulowany - 1 łyżeczka;
  • płynny miód - 1 łyżka;
  • majeranek - 1 łyżeczka;
  • olej rzepakowy - 3 łyżki;
  • imbir - 1 łyżeczka;
  • pieprz i sól.

Zobacz też: Kofty na grilla - doskonałe w połączeniu z aromatycznym sosem. Podajemy sprawdzony przepis

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.