Makaron z pesto. Pomysł na obiad w kilkanaście minut

Makaron z pesto to jedno z najbardziej bezpretensjonalnych dań kuchni włoskiej. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a wszystko zajmuje nie więcej niż kwadrans. Poza tym przepis można modyfikować na wiele sposobów.

Więcej sprawdzonych przepisów kulinarnych na Gazeta.pl

Makaron z pesto to bardzo wdzięczne danie, ma same zalety. Jest proste w przygotowaniu (nawet dla tych, którym się wydaje, że w kuchni mają dwie lewe ręce), sycące, względnie tanie i - co bardzo ważne - smakuje większości dzieci. To doskonały pomysł na obiad do przygotowania w kilkanaście minut. 

Makaron z pesto - składniki

  • 400 g makaronu* (nieugotowanego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • 2 szklanki listków bazylii (świeża)
  • 4 łyżki orzechów piniowych
  • 5-6 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz


*Amatorzy makaronu z pesto twierdzą, że najlepiej do tego celu sprawdza się makaron, na którym najlepiej osadza się sos - penne, kokardki, świderki. 

Zobacz wideo

Makaron z pesto - przygotowanie

Wstaw wodę na makaron, posól ją. Do blendera wrzuć opłukane listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe i parmezan. Blenduj, dodając stopniowo oliwę (możesz zwiększyć jej ilość względem tej z przepisu, jeśli uznasz, że pesto wychodzi zbyt gęste). Dodaj do smaku solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu (najlepiej ziołowego). Wrzuć makaron do gotującej się wody, ugotuj go al dente. Odlej, wymieszaj z przygotowanym pesto. 

Makaron z pesto - modyfikacje przepisu

  • Jeżeli nie masz orzeszków pinii, możesz do przygotowania pesto użyć pestek słonecznika. 
  • Bazylię możesz zastąpić natką pietruszki lub rukolą. 
  • Jeśli przygotowujesz danie z myślą o dzieciach, można użyć kolorowego makaronu, np., zielonego (szpinakowy), czerwonego (barwionego burakami), żółtego (barwionego kurkumą).
  • Zamiast pomidorków koktajlowych do dekoracji dania można wykorzystać pokrojone oliwki i wiórki parmezanu.
  • Jeżeli masz ochotę na danie mięsne, do makaronu z pesto możesz dodać kawałki podsmażonej piersi kurczaka.
  • Makaron z pesto pod względem smaku dobrze łączy się z suszonymi pomidorami lub tuńczykiem.
  • Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy, możesz użyć gotowego pesto ze słoiczka.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.