Więcej sprawdzonych przepisów kulinarnych na Gazeta.pl
Makaron z pesto to bardzo wdzięczne danie, ma same zalety. Jest proste w przygotowaniu (nawet dla tych, którym się wydaje, że w kuchni mają dwie lewe ręce), sycące, względnie tanie i - co bardzo ważne - smakuje większości dzieci. To doskonały pomysł na obiad do przygotowania w kilkanaście minut.
Makaron z pesto - składniki
- 400 g makaronu* (nieugotowanego)
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 2 szklanki listków bazylii (świeża)
- 4 łyżki orzechów piniowych
- 5-6 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
*Amatorzy makaronu z pesto twierdzą, że najlepiej do tego celu sprawdza się makaron, na którym najlepiej osadza się sos - penne, kokardki, świderki.
Makaron z pesto - przygotowanie
Wstaw wodę na makaron, posól ją. Do blendera wrzuć opłukane listki bazylii, czosnek, orzeszki piniowe i parmezan. Blenduj, dodając stopniowo oliwę (możesz zwiększyć jej ilość względem tej z przepisu, jeśli uznasz, że pesto wychodzi zbyt gęste). Dodaj do smaku solą i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu (najlepiej ziołowego). Wrzuć makaron do gotującej się wody, ugotuj go al dente. Odlej, wymieszaj z przygotowanym pesto.
Makaron z pesto - modyfikacje przepisu
- Jeżeli nie masz orzeszków pinii, możesz do przygotowania pesto użyć pestek słonecznika.
- Bazylię możesz zastąpić natką pietruszki lub rukolą.
- Jeśli przygotowujesz danie z myślą o dzieciach, można użyć kolorowego makaronu, np., zielonego (szpinakowy), czerwonego (barwionego burakami), żółtego (barwionego kurkumą).
- Zamiast pomidorków koktajlowych do dekoracji dania można wykorzystać pokrojone oliwki i wiórki parmezanu.
- Jeżeli masz ochotę na danie mięsne, do makaronu z pesto możesz dodać kawałki podsmażonej piersi kurczaka.
- Makaron z pesto pod względem smaku dobrze łączy się z suszonymi pomidorami lub tuńczykiem.
- Jeśli chcesz skrócić czas przygotowania potrawy, możesz użyć gotowego pesto ze słoiczka.