Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? To zależy od dwóch rzeczy

Odpowiedzi na pytanie, ile pączków wychodzi z kilograma mąki, jest niemal tyle, co przepisów na te lukrowane przysmaki. A nawet więcej, bo każdy robi pączki nieco innej wielkości. Można to jednak mniej więcej oszacować w odniesieniu do najpopularniejszych przepisów.

Więcej przepisów i porad kulinarnych na Gazeta.pl

Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? Można to sprawdzić samodzielnie, w bardzo smakowity i towarzyski sposób: zaprosić znajomych, zrobić pączki i wspólnie się nimi racząc, liczyć dokładnie, ile kto zjadł. Obliczenia mogą jednak nie być miarodajne, gdy ktoś nie będzie się chciał przyznać do tego, ile pączków rzeczywiście zjadł. Ktoś inny z kolei zafrapowany przysmakiem, może się w szacunkach pomylić. Spieszymy więc z pomocą.

Olej, który pryska z patelni podczas smażenia potrafi być prawdziwa udręką.Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał z patelni podczas smażenia?

Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? Wszystko zależy od przepisu

Chociaż nie da się dokładnie określić, ile pączków wyjdzie z kilograma mąki, można określić to mniej więcej w odniesieniu do konkretnego przepisu. Najpopularniejsze przepisy wymagają użycia kilograma mąki. Z takich najczęściej wychodzi od 28 do 34 pączków. Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony przepis, gdzie z kilograma mąki uzyskamy 30 pączków.

Składniki:

  • Drożdże - 80 g
  • Mleko 2.0 proc. - 375 ml
  • Cukier - 100 g
  • Mąka pszenna - kilogram
  • Masło - 250 g
  • Żółtka - 10
  • Jajka - jedno
  • Cytryna - skórka otarta z dwóch
  • Wódka - 100 g
  • Olej rzepakowy - dwie łyżki
  • Wiśnie - kilkanaście z zalewy alkoholowej
  • Olej rzepakowy - do smażenia
  • Cukier puder - do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło. Żółtka i jajko ubić z resztą cukru. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże i masę jajeczną. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo letnie masło, skórkę cytrynową i wódkę. Na koniec dodać olej i wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić do wyrośnięcia. Formować pączki, wkładając do środka wiśnie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem (opcjonalnie: polać je lukrem).

Jest listopad, porozmawiajmy więc o gęsinie.Jedno z najsmaczniejszych mięs. Dlaczego tak rzadko jemy gęsinę?

Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? To zależy także od ich wielkości

W podanym przepisie usmażone pączki mają wielkość tych tradycyjnych, które kupujemy w cukierniach, czyli średnicę ok. 9-10 cm. Zanim zostały wrzucone do oleju, były znacznie mniejszymi kulkami ciasta - miały wtedy średnicę mniej więcej 5 cm. Jeśli nasze paczki przed usmażeniem będą większe niż te, wyjdzie nam ich mniej niż 30.

Więcej o: