Więcej przepisów i porad kulinarnych na Gazeta.pl
Ile pączków wychodzi z kilograma mąki? Można to sprawdzić samodzielnie, w bardzo smakowity i towarzyski sposób: zaprosić znajomych, zrobić pączki i wspólnie się nimi racząc, liczyć dokładnie, ile kto zjadł. Obliczenia mogą jednak nie być miarodajne, gdy ktoś nie będzie się chciał przyznać do tego, ile pączków rzeczywiście zjadł. Ktoś inny z kolei zafrapowany przysmakiem, może się w szacunkach pomylić. Spieszymy więc z pomocą.
Chociaż nie da się dokładnie określić, ile pączków wyjdzie z kilograma mąki, można określić to mniej więcej w odniesieniu do konkretnego przepisu. Najpopularniejsze przepisy wymagają użycia kilograma mąki. Z takich najczęściej wychodzi od 28 do 34 pączków. Poniżej przedstawiamy nasz sprawdzony przepis, gdzie z kilograma mąki uzyskamy 30 pączków.
Składniki:
Drożdże rozprowadzić letnim mlekiem. Dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Rozpuścić masło. Żółtka i jajko ubić z resztą cukru. Do mąki wlać wyrośnięte drożdże i masę jajeczną. Zagnieść ciasto, dodając stopniowo letnie masło, skórkę cytrynową i wódkę. Na koniec dodać olej i wyrabiać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Odstawić do wyrośnięcia. Formować pączki, wkładając do środka wiśnie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w gorącym oleju. Gotowe posypać cukrem pudrem (opcjonalnie: polać je lukrem).
W podanym przepisie usmażone pączki mają wielkość tych tradycyjnych, które kupujemy w cukierniach, czyli średnicę ok. 9-10 cm. Zanim zostały wrzucone do oleju, były znacznie mniejszymi kulkami ciasta - miały wtedy średnicę mniej więcej 5 cm. Jeśli nasze paczki przed usmażeniem będą większe niż te, wyjdzie nam ich mniej niż 30.