Sernik wyszedł zbyt rzadki? Można go uratować! Sprawdź, co zrobić, by i tak wyszedł pyszny

Sernik to jedno z ciast, które najczęściej podajemy w Święta. Co zrobić, gdy masa serowa wyjdzie zbyt rzadka? To jeszcze nie jest powód, by rezygnować z przygotowania. Podpowiadamy, jak uratować za rzadki sernik i jak uniknąć tego problemu następnym razem.

Więcej przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Po świątecznej uczcie zawsze znajdzie się miejsce na pyszny serniczek. To ciasto pojawia się na naszych bożonarodzeniowych stołach w różnych wersjach. Niezależnie, czy planujecie sernik klasyczny, czy z piernikiem, czy z makiem, pamiętajcie, że kluczem do dobrego smaku jest właściwie przygotowana masa serowa. A co zrobić, jeśli będzie za rzadka?

Jak uratować za rzadką masę serową?

Zbyt rzadka masa serowa to duży problem - ciasto po prostu się nie upiecze. Niektórzy obawiają się, ze przez dodatek mąki sernik wyjdzie ciężki suchy, ale prawda jest taka, że to właśnie ona może uratować ciasto. Dzięki mące będzie ono miało lżejszą, bardziej "ciastową" strukturę. Jeśli więc masa jest za rzadka, dodajemy dwie łyżki mąki pszennej lub mąki ziemniaczanej i wymieszajmy. Jeżeli to zbyt mało, zwiększmy ilość - można wsypać na przykład opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego. Ważne, by składnik wmieszać szybko, ale dokładnie, bez długiego miksowania.

Co sprawia, że masa jest za rzadka?

Pierwszym problemem są oczywiście niewłaściwe proporcje. Jeśli przepis wymaga dodania mleka, wlejmy najpierw połowę ilości, rozmieszajmy i sprawdźmy, jaka będzie konsystencja masy. Dopiero potem dolejmy resztę - gdy uznamy, że będzie w porządku. 

Zobacz wideo

Warto też uważać na ser. Jeżeli kupujemy taki w wiaderku, to sprawdźmy, czy nie jest za rzadki - jego konsystencja powinna przypominać po prostu zmielony twaróg. Wybierajmy te sery z wiaderka, w których twaróg jest jedynym składnikiem. Wszelkie zagęszczacze to niepotrzebne dodatki.

Zwykle jednak powód, dla którego masa jest za rzadka, jest bardziej prozaiczny i wiąże się ze... zbyt długim czasem miksowania składników. Jeśli robimy to przy użyciu robota kuchennego, wybierzmy mniejsze obroty i mieszajmy masę tylko tak długo, aż produkty się połączą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.