Kotlety mielone, czyli obiadowa klasyka. Wypróbuj trik z wodą, a będą pyszne i puszyste

Kotlety mielone to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Mimo tego, że przepis na kotlety mielone w wielu domach jest identyczny, wszędzie smakują nieco inaczej. Co zrobić, by nasze kotlety były puszyste i absolutnie przepyszne? Podczas wyrabiania mięsa dodaj odrobinę wody gazowanej.

Więcej przepisów na dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Kotlety mielone z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami to obiad wymarzony. Przygotowanie kotletów mielonych jest bardzo łatwe, jednak nie należy ich traktować po macoszemu. Zdradzimy dziś sposób, by kotlety mielone wyszły delikatne, puszyste i przede wszystkim pyszne jak u babci. Zapraszamy do przepisu. 

Smażona rybaNie lubisz zapachu ryby? Podpowiadamy, jak się go pozbyć

Kotlety mielone - przepis:

Składniki:

  • około 500 g mięsa mielonego (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka)
  • czerstwa bułka plus mleko do jej namoczenia
  • 1 jajko
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • przyprawy (sól, pieprz, szczypta majeranku, szczypta słodkiej papryki)
  • tłuszcz do smażenia 
  • 1/4 szklanki mocno gazowanej wody

Kotlety mielone - sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki.
  2. Cebule drobno posiekaj i podsmaż ją na maśle, aż się ładnie zrumieni.
  3. Bułkę poszarp na mniejsze kawałki i namocz ją w mleku, aż zmięknie.
  4. Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułkę odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajko. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
  5. Zacznij wyrabiać mięso, stopniowo dolewając wodę gazowaną. Jeśli uważasz, że mięso jest zbyt rzadkie - dodaj dwie łyżki bułki tartej. Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
  6. Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, może być także olej.
  7. Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną w towarzystwie buraczków albo kiszonych ogórków.

Tatar ze śledzia w towarzystwie kawioruTatar ze śledzi. Magda Gessler zdradza przepis na idealną przystawkę

Ten przepis na kotlety mielone gwarantuje ich idealny smak. Twoja rodzina będzie zachwycona, a ty wcale się nie napracujesz. Może już dziś zrobisz je na obiad? Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: