Barszcz ukraiński z fasolą bez namaczania. Szybki przepis
Barszcz ukraiński z fasolą bez namaczania? Zrobisz go w 30 minut. Zamiast tradycyjnej fasoli, użyj tej z puszki. Co ważne, proporcje w poniższym przepisie można dowolnie modyfikować. Są one orientacyjne. Oczywiście ilość składników będzie się różnić w zależności od liczby gości.
Składniki:
- 1-2 cebule
- 1,5 łyżki masła
- 5 buraków
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- kawałek selera
- 2 l bulionu mięsnego
- kawałek kapusty
- 1 puszka białej fasoli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle.
- Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Dołóż do cebuli i smaż jeszcze przez chwilę.
- Buraczki obierz, umyj, pokrój i umieść w garnku z gotującym się bulionem. Dodaj przyprawy.
- Dodaj przecedzoną fasolę z puszki i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dołóż posiekaną kapustę.
- Dodaj zawartość patelni.
- Dołóż pokrojonego pomidora.
- Dopraw sokiem z cytryny.
* Barszczyk można serwować ze śmietaną, świeżym koperkiem i ziemniakami.
Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?
Barszcz ukraiński - przepis pani Joli. Oryginalny i sprawdzony
Interesuje Cię sprawdzony przepis na barszcz ukraiński? Receptura Pani Joli sprosta Twoim oczekiwaniom. Trzeba mieć jednak na uwadze, że ten przepis wymaga namoczenia fasoli. Dlatego trzeba zacząć przygotowania dzień wcześniej.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny dobrej jakości
- 2 l wody
- pokrojona marchew
- olej rzepakowy
- 700 g ziemniaków
- 700 g buraczków - pokrojonych
- sól, pieprz
- 1/4 posiekanej główki kapusty
- 3 łyżki octu
- 3 łyżki cukru
- 400 ml przecieru pomidorowego
- 500 g namoczonej fasoli
- kilka ząbków czosnku
Wykonanie:
- Namocz fasolę i odstaw na noc.
- Następnego dnia wlej wodę do garnka. Dołóż mięso.
- Gotuj mięso przez trzy godziny na średnim ogniu.
- Weź patelnię. Podsmaż pokrojone buraki.
- Umieść w garnku pokrojone ziemniaki, kapustę i marchewkę.
- Wymieszaj i gotuj przez 30 minut.
- Do buraczków dodaj przecier pomidorowy. Wlej ocet, dosyp cukier. Wymieszaj i smaż przez kilka minut.
- Do garnka wsyp fasolę i gotuj do miękkości. Dołóż też buraczki.
- Całość gotuj przez kilka minut.
- Zetrzyj czosnek na tarce i dodaj.
- Całość dopraw przyprawami.
- Zupę opcjonalnie podawaj ze śmietaną.
Barszczyk po ukraińsku to świetna propozycja na niepogodę. Jest bardzo lekki, a przy tym pożywny i rozgrzewający. Świetnie komponuje się ze śmietaną i świeżym koperkiem. Najlepiej takim prosto z własnego ogródka.
Zobacz też: Co może być lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte? Wejdź i poznaj odpowiedź