Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich

Co zrobić z mięsem z rosołu? Jeśli poszukujesz sprawdzonego pomysłu na nieziemsko dobrą potrawę, to bardzo dobrze trafiłeś. Wykorzystaj mięso z rosołu i stwórz z niego całkiem nowe smakowite danie.

Pomysły na dania z mięsa z rosołu - sprawdź, jak zrobić domowej roboty pasztet

Pomysły na dania z mięsa z rosołu mogą być bardzo różnorodne. Jeżeli nie przepadasz za mięsem w rosole, możesz je wykorzystać następnego dnia. Niemal każde mięso z rosołu możesz wykorzystać do przyrządzenia pasztetu. Kanapki z takim przysmakiem znikną w kilka chwil. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na pyszny pasztet z mięsa z rosołu.

Składniki na pasztet:

  • mięso z rosołu
  • włoszczyzna z rosołu
  • 1-2 cebule z rosołu
  • 1 bułka
  • 3-4 jaja
  • sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa
  • 1 mały słoik musztardy
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

  1. Obierz cebulę, pokrój ją i podsmaż na oleju.
  2. Dołóż ją do miski z mięsem i warzywami z rosołu. Wszystko zmiel w maszynce.
  3. Umieść jaja i namoczoną, a następnie odsączoną bułkę w misce.
  4. Dołóż przyprawy. Wymieszaj i wyrób.
  5. Przygotuj foremki do pasztetu.
  6. Umieść w nich masę.
  7. Wierzch foremek posmaruj wodą.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Ustaw na tryb góra - dół.
  9. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe

Kotlety mielone z mięsa z rosołu - dwa dania za jednym razem

Kotlety mielone z mięsa rosołowego to pomysł na dwudaniowy obiad. Co więcej, rosół i kotlety z jednego mięsa to sposób na oszczędność. Nie ma to jak no waste w kuchni. Pokażemy Wam genialny i prosty przepis na kotlety z mięsa z rosołu.

Składniki:

  • mięso z rosołu
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, bazylia, zioła prowansalskie
  • bułka tarta
  • 1-2 jaja
  • olej - do smażenia
  • 1 cebula
  • warzywa z rosołu

Wykonanie:

  1. Przemiel mięso z warzywami rosołowymi.
  2. Dodaj odrobinę bułki tartej, jajko.
  3. Cebule obierz, pokrój na drobno i zeszklij. Dodaj do masy. Dopraw wedle uznania.
  4. Następnie uformuj z masy kotlety i obtocz w bułce tartej.
  5. Później przystąp do smażenia.
  6. Kotlety opcjonalnie możesz posypać natką pietruszki lub świeżym szczypiorkiem.

Potrawka z mięsa rosołowego to znakomity pomysł na obiad

Potrawka z mięsa rosołowego to kolejny przepis na smaczne danie. Potrawkę najlepiej serwować z białym ryżem. Pamiętaj o tym, aby ryż nie był zbyt rozgotowany. Składniki na danie znajdziesz tutaj:

  • około 400 g mięsa z kurczaka rosołowego
  • warzywa z zupy
  • około 70-80 g mrożonego groszku
  • około 2 szklanek rosołu
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • ryż
  • kilka łyżek masła

Wykonanie:

  1. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  2. Mięso z kurczaka obierz z kości. Podziel na mniejsze części. Warzywa posiekaj.
  3. Rozpuść masło na patelni.
  4. Dodaj mąkę i wymieszaj.
  5. Wlewaj stopniowo bulion. Musisz uważać, aby nie powstały grudki.
  6. Później dodaj groszek, po chwili mięso i warzywa z rosołu.
  7. Chwilę podduś. Opcjonalnie dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.

* Opcjonalnie możesz wykonać oddzielnie zaprawkę, wyrównać temperaturę gorącym bulionem i wlać na patelnię pod koniec gotowania.

Zobacz też: Niby zwyczajny obiad z ryżem może zaskoczyć. Jak wyczarować coś cudownego z kilku składników?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.