Pomysły na dania z mięsa z rosołu - sprawdź, jak zrobić domowej roboty pasztet
Pomysły na dania z mięsa z rosołu mogą być bardzo różnorodne. Jeżeli nie przepadasz za mięsem w rosole, możesz je wykorzystać następnego dnia. Niemal każde mięso z rosołu możesz wykorzystać do przyrządzenia pasztetu. Kanapki z takim przysmakiem znikną w kilka chwil. Poniżej znajdziesz łatwy przepis na pyszny pasztet z mięsa z rosołu.
Składniki na pasztet:
- mięso z rosołu
- włoszczyzna z rosołu
- 1-2 cebule z rosołu
- 1 bułka
- 3-4 jaja
- sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa
- 1 mały słoik musztardy
- olej
- bułka tarta
Wykonanie:
- Obierz cebulę, pokrój ją i podsmaż na oleju.
- Dołóż ją do miski z mięsem i warzywami z rosołu. Wszystko zmiel w maszynce.
- Umieść jaja i namoczoną, a następnie odsączoną bułkę w misce.
- Dołóż przyprawy. Wymieszaj i wyrób.
- Przygotuj foremki do pasztetu.
- Umieść w nich masę.
- Wierzch foremek posmaruj wodą.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Ustaw na tryb góra - dół.
- Podawaj ze świeżym pieczywem.
Zobacz wideo Chrupiące placuszki warzywno-drobiowe
Kotlety mielone z mięsa z rosołu - dwa dania za jednym razem
Kotlety mielone z mięsa rosołowego to pomysł na dwudaniowy obiad. Co więcej, rosół i kotlety z jednego mięsa to sposób na oszczędność. Nie ma to jak no waste w kuchni. Pokażemy Wam genialny i prosty przepis na kotlety z mięsa z rosołu.
Składniki:
- mięso z rosołu
- sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, bazylia, zioła prowansalskie
- bułka tarta
- 1-2 jaja
- olej - do smażenia
- 1 cebula
- warzywa z rosołu
Wykonanie:
- Przemiel mięso z warzywami rosołowymi.
- Dodaj odrobinę bułki tartej, jajko.
- Cebule obierz, pokrój na drobno i zeszklij. Dodaj do masy. Dopraw wedle uznania.
- Następnie uformuj z masy kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Później przystąp do smażenia.
- Kotlety opcjonalnie możesz posypać natką pietruszki lub świeżym szczypiorkiem.
Potrawka z mięsa rosołowego to znakomity pomysł na obiad
Potrawka z mięsa rosołowego to kolejny przepis na smaczne danie. Potrawkę najlepiej serwować z białym ryżem. Pamiętaj o tym, aby ryż nie był zbyt rozgotowany. Składniki na danie znajdziesz tutaj:
- około 400 g mięsa z kurczaka rosołowego
- warzywa z zupy
- około 70-80 g mrożonego groszku
- około 2 szklanek rosołu
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- ryż
- kilka łyżek masła
Wykonanie:
- Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
- Mięso z kurczaka obierz z kości. Podziel na mniejsze części. Warzywa posiekaj.
- Rozpuść masło na patelni.
- Dodaj mąkę i wymieszaj.
- Wlewaj stopniowo bulion. Musisz uważać, aby nie powstały grudki.
- Później dodaj groszek, po chwili mięso i warzywa z rosołu.
- Chwilę podduś. Opcjonalnie dopraw do smaku ulubionymi przyprawami.
* Opcjonalnie możesz wykonać oddzielnie zaprawkę, wyrównać temperaturę gorącym bulionem i wlać na patelnię pod koniec gotowania.
Zobacz też: Niby zwyczajny obiad z ryżem może zaskoczyć. Jak wyczarować coś cudownego z kilku składników?