Flaczki to idealne danie na mrozy, bo trzeba je jeść, gdy są gorące - tak twierdził m.in. mój tata

Flaczki po zamojsku to danie składające się z warzyw korzennych, flaków i koncentratu. Smak podkręcają przyprawy. Co więcej, flaki to idealne danie na mroźne dni, bo trzeba je jeść, gdy są gorące. Sprawdźcie te dwa przepisy, a zagoszczą w waszym menu na stałe.

Flaki po zamojsku wołowe

Flaki po zamojsku wołowe to danie idealne na zimowe ognisko, bo znakomicie rozgrzewają. Podane na gorąco ze świeżym chlebkiem są prawdziwym rarytasem. Flaki zamojskie to nie lada gratka dla wielbicieli niecodziennych smaków. Poniżej znajdziecie przepis.

Flaki po zamojsku - przepis:

Składniki:

  • 500 g flaków wołowych
  • 400 ml passaty
  • 1-2 marchewki
  • biała część pora
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu
  • 1 l bulionu
  • 3-4 litry wody
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Flaki umyj. Dalej zalej je 2 litrami wody i zagotuj. Doprowadź do wrzenia.
  2. Później utrzymuj na ogniu przez 10-15 minut. Odcedź je i wypłucz.
  3. Powtórz czynność.
  4. Ugotowane flaki wypłucz i przełóż do garnka. Zalej je bulionem.
  5. Dołóż przyprawy. Gotuj przez godzinę.
  6. Przygotuj warzywa. Umyj je, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  7. Podsmaż je na maśle.
  8. Dołóż warzywa do wywaru. Całość gotuj przez 15 minut.
  9. Dodaj następnie passatę pomidorową.
  10. Dopraw do smaku.
  11. Gotuj wszystko na małym ogniu przez 30 minut.
Zobacz wideo Flaczki z boczniaków [HAPS VEGE]

Flaki po zamojsku - przepisy na bazie cielęciny z dodatkiem wołowiny

Przepisy na flaki po zamojsku mogą być różne. Przychodzimy więc z kolejną recepturą. Tym razem na bazie cielęciny i szpondru wołowego. Przepis został wzbogacony o imbir, dzięki czemu cała potrawa zyskuje ciekawy, wyostrzony smak. Jeżeli lubujecie się w korzennych dodatkach w zestawieniu z mięsem czy flakami to zdecydowanie polecamy to rozwiązanie. Danie jest bardzo ciekawe w smaku.

Flaczki po zamojsku - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kg flaków cielęcych
  • 500 szpondru wołowego
  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • połówka selera
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, papryka suszona, majeranek
  • kawałek imbiru

Wykonanie:

  1. Flaki opłucz, zalej zimną wodą i zagotuj. Odcedź i później przelej zimną wodą.
  2. Odcedź i powtórz czynność.
  3. Weź garnek. Wlej do niego zimną wodę. Umieść w nim szponder, przyprawy. Gotuj wszystko do miękkości.
  4. Później wyciągnij mięso z rosołu, obierz i odłóż.
  5. Flaki wrzuć do wywaru.
  6. Gotuj je do miękkości.
  7. Dołóż obrane i starte warzywa. Dołóż pokrojoną wołowinę.
  8. Cebulę pokrój. Usmaż ją na smalcu.
  9. Dodaj 2 łyżki mąki. Wykonaj zasmażkę.
  10. Rozprowadź ją zimną wodą. Wyrób.
  11. Wyrównaj temperaturę. Dodaj zasmażkę do flaków.
  12. Dołóż przyprawy, starty imbir oraz koncentrat. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

Flaczki najlepiej podawać ze świeżym chlebem. Idealnym rozwiązaniem jest pieczywo wykonane własnoręcznie.

Zobacz też: Niby zwyczajny obiad z ryżem może zaskoczyć. Jak wyczarować coś cudownego z kilku składników?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.