obiady
-
7 obiadowych przepisów na cały tydzień. Kilka składników i gotowe. Idealne dla zabieganych
Co zrobić na obiad? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Jeśli szukasz czegoś nieoczywistego, ale jednocześnie nie chcesz spędzać wielu godzin w kuchni, sprawdź te tanie i szybkie propozycje na posiłki na cały tydzień.
-
Siekam kurczaka i smażę z pieczarkami. Magda Gessler mogłaby się ode mnie uczyć
Kurczak jest mięsem najchętniej wybieranym przez Polaków i nie ma się co dziwić. To mięso względnie tanie, powszechnie dostępne i łatwe w obróbce, można więc z kurczaka przygotować fantastyczny obiad dla całej rodziny. Dziś mamy pomysł na kotlety...
-
Ze szparagów robię najlepszą zupę. Żółty dodatek to bilet do krainy smaku
Szparagi to błogosławieństwo wiosennych tygodni i w końcu możemy cieszyć się ich smakiem do woli. Szparagi są pyszne w każdej wersji, ale zupa szparagowa zasługuje na szczególną uwagę, zwłaszcza z tego przepisu. Jest kremowa i aromatyczna. Odpowia...
-
Już nie mleko czy śmietanka. Do tupanych ziemniaków używam czegoś innego. Są boskie
Chyba każdy w dzieciństwie słyszał ten nieśmiertelny tekst od mamy "mięsko zjedz, ziemniaczki zostaw". Dziś mamy taki przepis, który sprawi, że już nigdy nie zostawisz ziemniaków, a na pewno nie z własnej woli. Jak zrobić najlepsze tupane...
-
Niecodzienny obiad niedzielny dla smakoszy. Posmakuj, a na długo zapomnisz o mielonym i schabowym
Takie mięso serwowane ze świeżymi ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami zrobią furorę w każdym domu. Jak zrobić niecodzienny niedzielny obiad? Proste przepisy znajdziesz w artykule.
-
Zupa rybna jak z wakacji. Nie bój się odpadków, a smak zasłuży na gwiazdkę Michelin
Zupa rybna kojarzy nam się z obiadem w wakacyjnym kurorcie lub nad naszym polskim morzem. Nie musisz jednak pakować się do samolotu lub pociągu, by ją zjeść. Przepis jest bardzo prosty, a podstawą jest wywar. Może ci się wydawać, że z tych...
-
Nie robię zwykłych mielonych. Kotlety pożarskie są dużo lepsze, sekretem jest chleb
Kotlet pożarski, lub własciwie - kotlet Pożarskiego to danie, które zadebiutowało w Rosji za czasów cara Mikołaja I. Ów kotlet miał przygotować karczmarz Pożarski, a władcy tak zasmakował, że pozycja na stałe zagościła w carskim menu. To przepis...
-
Tylko tak zrobisz soczystą pierś z gęsi. Tutaj liczy się sposób na skórkę
Mamy listopad, czyli miesiąc, w którym Polacy jedzą najwięcej gęsiny. Jesteśmy narodem bardzo przywiązanym do tradycji, więc w myśl porzekadła, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina", porzucamy nudnego kurczaka na rzecz dużo bardziej szlachetne...
-
Niby na śmieciach, a smakuje jak w restauracji. Ta zupa rozgrzewa w mig
Istnieje wiele pysznych i rozgrzewających zup. Niech za przykład posłuży rosół, gulaszowa, pyszny kapuśniak lub fasolowa. Nie każdy jednak kojarzy tę zupę ze sposobem na rozgrzanie po ciężkim dniu, ponieważ kojarzy się z latem i wakacjami. Ugotuje...
-
Gołąbki będą pyszne, ale tylko z tym sosem. Mało kto zna ten przepis
Sos do gołąbków domowej roboty jest o niebo lepszy od tego zakupionego w sklepie. Nie tylko ze względu na sam smak, ale i niski poziom przetworzenia. Sprawdź, jak wykonać domowej roboty sos idealny do gołąbków.
-
Tani obiad jak w restauracji. Jak zrobić ziemniaki gratin? Przyda się konkretne urządzenie
Ziemniaki to najlepsze warzywo świata. Wiedzą to nie tylko Polacy, lecz także Francuzi, którzy z ziemniaków robią najlepszą zapiekankę i to z zaledwie kilku składników. Jak zrobić słynne ziemniaki gratin? Wystarczy ostra mandolinka i piekarnik.
-
Co zrobić z mięsem z rosołu? Dodaj kilka składników i przygotuj nieziemsko pyszne danie dla bliskich
Co zrobić z mięsem z rosołu? Jeśli poszukujesz sprawdzonego pomysłu na nieziemsko dobrą potrawę, to bardzo dobrze trafiłeś. Wykorzystaj mięso z rosołu i stwórz z niego całkiem nowe smakowite danie.
-
Penne z kurczakiem - nietuzinkowy obiad na mroźne dni. Sprawdzi się na co dzień i od święta
Penne z kurczakiem to sprawdzony pomysł na dobry obiad. Danie jest na tyle uniwersalne, że posmakuje każdemu. Co ważne, taki obiad nigdy się nie nudzi, można go bowiem urozmaicić o wiele oryginalnych dodatków.
-
Odświętny obiad z piekarnika. Co przygotować dla gości lub domowników na Trzech Króli?
Dobry obiad z piekarnika można przygotować w mniej więcej 30 minut. Praca, obowiązki, życie prywatne, rodzina są dla wielu priorytetem, dlatego pokaże Wam dzisiaj jak zadbać o swój żołądek bez zbędnego stania w kuchni.
-
Na Wszystkich Świętych robimy gar gołąbków. Mama i babcia robiły je pyszne, ale ja dodaję coś jeszcze
Zapewne w wielu domach, z okazji dnia Wszystkich Świętych, przygotowuje się tradycyjne przysmaki. W moim domu rodzinnym zawsze przed tym dniem ruszała produkcja gołąbków (kiedyś z pięciu główek, dziś już z trzech). Babcia i mama robiły je po...
-
Najlepsze dania obiadowe - ranking, który wywołuje gęsią skórkę. Sprawdź, co często gości na naszych talerzach
Interesują Cię najlepsze dania obiadowe? Ranking polskich dań obiadowych to pełnia smaku i koloru! Jednak wybranie kilku potraw, po które chętnie sięgają Polacy, stanowi nie lada wyzwanie. Kulinarny repertuar jest naprawdę bogaty.
-
Kotlety mielone na milion różnych sposobów. Najlepsze dodatki, dzięki którym odświeżysz babcine kotlety
Kotlety mielone to jedna z bardziej popularnych potraw, jakie serwuje się na polskim stole. W artykule przedstawiamy kilka pomysłów na kotlety mielone wzbogacone o różne zdrowe dodatki. Zainspiruj się i stwórz ciekawy obiad.
-
Przepis na pierogi - domowa receptura na obiadową klasykę. Kluczowe jest ciasto i soczysty farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe, które wyśmienicie smakuje w niemal każdej wersji - zarówno na słodko, jak i na słono. Kluczem do sukcesu jest jednak idealne ciasto, które powinno być cienki, sprężyste i jędrne. Farsz to sprawa drugorzędna, ale...
-
"Zawieszają" paragony, by pomóc potrzebującym. "Bieda to nie brak pieniędzy, a zamknięte serca"
"Zawieszony paragon" to akcja, która powstała z inicjatywy właściciela jednego z warszawskich barów. Pan Grzegorz pomaga potrzebującym w dość nietypowy sposób - mogą oni przyjść do lokalu i zjeść ciepły posiłek kupiony przez inną osobę.
-
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa. Do dziś potrafią przyprawić o ciarki na plecach
Najbardziej znienawidzone potrawy z dzieciństwa - każdy z nas je ma. Złe wspomnienia bardzo często dotyczą potraw, które dziś zajadamy ze smakiem, jednak niektórych do tej pory nie tkniemy za wszelką cenę. Które potrawy z dzieciństwa są najgorsze?
-
Co zrobić na obiad szybko i tanio? Dwie propozycje na zdrowe, proste i budżetowe posiłki
Co zrobić na obiad szybko i tanio? To pytanie spędza sen z powiek wielu osobom. Na szczęście jest rozwiązanie, a nawet dwa. Zobaczcie, jaki smaczny, zdrowy i budżetowy posiłek możecie przygotować.
-
Kotlety z ziemniaków. Przepis na pyszny i chrupiący obiad za grosze
Szukasz pomysłów na tani obiad? Przepis na kotlety z ziemniaków na pewno przypadnie ci do gustu. To danie, w którym listę składników można modyfikować zależnie od tego, co nam smakuje. Jak przygotować najlepsze kotlety z ziemniaków? Podpowiadamy.
-
Tanie obiady - przepisy na sycące i smaczne posiłki za kilka złotych
Przygotowaliśmy dwa pomysły na tanie obiady - przepisy te wymagają minimum składników i czasu. Są też smaczne i sycące, a do tego ławte w przygotowaniu. Sprawdźcie sami.
-
Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut
Zastanawiasz się nad zdrowym i szybkim obiadem? Pstrąg tęczowy z piekarnika to delikatne i chude mięso, bogate w kwasy omega 3. Idealnie smakuje skropiony cytryną i podany ze świeżymi warzywami. Podbije kubki smakowe nie tylko tych, którzy są na...