Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut

Zastanawiasz się nad zdrowym i szybkim obiadem? Pstrąg tęczowy z piekarnika to delikatne i chude mięso, bogate w kwasy omega 3. Idealnie smakuje skropiony cytryną i podany ze świeżymi warzywami. Podbije kubki smakowe nie tylko tych, którzy są na diecie.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ryby to doskonały pomysł na obiad. Są zdrowe, niskokaloryczne i przede wszystkim pyszne. Najlepiej smakują te z grilla, ale nie martw się, przyrządzone w piekarniku są równie smaczne. Nasz przepis nie wymaga wielu składników, a sprawi, że ryba będzie delikatna i pełna smaków. Masz mało czasu na zrobienie obiadu? Przygotowanie pstrąga naszą recepturą zajmie zaledwie 30 minut.

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Jak wybrać świeżego pstrąga?

Przy zakupie ryby kierujmy się oczywiście sprawdzonym źródłem pochodzenia. Kupujmy w sklepie rybnym, jeśli jednak wybierzesz rybę już zapakowaną, sprawdź etykietę i producenta. Łuski powinny pięknie błyszczeć. Pstrąg ma również wypukłe, błyszczące oczy i czerwone skrzela. Zapach jest równie ważny - świeża ryba nie powinna mieć drażniącego zapachu. Przy zakupie kierujmy się, tymi wskazówkami a danie z pewnością będzie smaczne.

Pstrąg tęczowy - jak przygotować? 

Szukasz sprawdzonego przepisu na pstrąga tęczowego? Oto on! Wystarczy kilka składników, by z ryby zrobić niesamowite danie.

Składniki:

  • 2 świeże pstrągi patroszone 
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • gałązka rozmarynu lub tymianku
  • 4 łyżki delikatnej oliwy
  • płaska łyżeczka soli gruboziarnistej
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania pstrąga tęczowego:

  • Ryby przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Po jednej stronie każdego pstrąga wykonaj kilka ukośnych nacięć. Do środka każdej ryby włóż po łyżce masła oraz po dwa plasterki cytryny. Ryby odkładamy na brytfankę wyłożoną folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego. Dodatkowe plasterki cytryny ułóż obok głów. Na pstrągi wylej 4 łyżki oliwy. Posyp je solą gruboziarnistą, a między ryby wyłóż gałązkę rozmarynu lub tymianku.
  • Obierz cztery duże ząbki czosnku i ułóż obok pstrągów.
  • Do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. władamy ryby na 20-25 minut. Po tym czasie jest ona gotowa. Szybki i smaczny obiad w błyskawicznym tempie!

Sposób podania:

Pstrąg tęczowy świetnie smakować będzie z zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką ze świeżych warzyw. Więcej pomysłów na sałatki znajdziesz w naszym artykule: Sałatka na lato? Lekka, świeża, pyszna. Mamy garść przepisów idealnych.

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.