Takie mięso serwowane ze świeżymi ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami zrobią furorę w każdym domu. Jak zrobić niecodzienny niedzielny obiad? Proste przepisy znajdziesz w artykule.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić najlepszy niedzielny obiad? Mamy dla ciebie trzy propozycje na pyszne dania. Żeberka w różnych odsłonach wprowadzą powiew nowości do twojego domu.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Żeberka w miodzie. Prosty przepis
Żeberka w miodzie cieszą się dużym zainteresowaniem. Są przepyszne i dość proste w przygotowaniu. Jak je zrobić? Oto przepis:
Składniki:
pół kilograma żeberek wieprzowych
2 liście laurowe
Składniki na marynatę:
1-2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki papryki
pół łyżeczki czosnku
łyżeczka majeranku
łyżeczka tymianku
Wykonanie:
Umyj żeberka, osusz je.
Podziel na mniejsze kawałki.
Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
Natrzyj mięso marynatą.
Odstaw na kilka godzin do lodówki.
Później umieść żeberka w rękawie, dodaj liście laurowe.
Piecz mięso w 180 stopniach przez 60 minut.
Żeberka duszone w kapuście kiszonej. Takiego dania na pewno nie próbowałeś!
Żeberka duszone w kapuście kiszonej to nie lada gratka dla miłośników mięsnej kuchni. Oto przepis:
Składniki:
1 kg żeberek
pół kilograma kiszonej kapusty dobrej jakości
1 spora cebula
kilka ząbków czosnku
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do żeberek (zamiast niej można dodać swoje ulubione przyprawy), słodka papryka
ziele angielskie, liście laurowe
olej do smażenia
Wykonanie:
Umyj mięso. Podziel na mniejsze części.
Czosnek obierz, przeciśnij go przez praskę. Natrzyj nim mięso.
Posyp mięso przyprawami.
Kapustę pokrój.
Cebule obierz i posiekaj na drobno.
Weź patelnię z grubym dnem, posmaruj ją olejem.
Obsmaż żeberka.
Później ściągnij je z patelni i dodaj cebulę.
Dołóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Dolej trochę wody.
Ułóż żeberka na kapuście.
Całość gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Gotuj do czasu, aż żeberka będą miękkie.
Żeberka pieczone w nietypowej marynacie
Żeberka pieczone w marynacie z cukrem pudrem? Istne szaleństwo? Ten przepis trzeba wypróbować na własnym podniebieniu.
Składniki:
około 1,5 kg żeberek
sól, pieprz
Składniki na marynatę:
2 łyżki oleju
łyżka ketchupu
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka cukru pudru
2 ząbki czosnku
kilka goździków zmielone
starty imbir - do smaku
Wykonanie:
Połącz wszystkie składniki na marynatę. Najlepiej zrób ją wcześniej.
Żeberka umyj i pokrój na części.
Umieść je w głębokim naczyniu.
Natrzyj porządnie marynatą.
Przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Żeberka wyjmij z marynaty. Dopraw solą i pieprzem.
Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
Piecz przez godzinę. W międzyczasie przewróć je kilka razy. Sprawdzaj co jakiś czas, w jakim są stanie.