Niecodzienny obiad niedzielny dla smakoszy. Posmakuj, a na długo zapomnisz o mielonym i schabowym
Takie mięso serwowane ze świeżymi ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami zrobią furorę w każdym domu. Jak zrobić niecodzienny niedzielny obiad? Proste przepisy znajdziesz w artykule.
Jak zrobić najlepszy niedzielny obiad? Mamy dla ciebie trzy propozycje na pyszne dania. Żeberka w różnych odsłonach wprowadzą powiew nowości do twojego domu.
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Żeberka w miodzie. Prosty przepis
Żeberka w miodzie cieszą się dużym zainteresowaniem. Są przepyszne i dość proste w przygotowaniu. Jak je zrobić? Oto przepis:
Składniki:
- pół kilograma żeberek wieprzowych
- 2 liście laurowe
Składniki na marynatę:
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki papryki
- pół łyżeczki czosnku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka tymianku
Wykonanie:
- Umyj żeberka, osusz je.
- Podziel na mniejsze kawałki.
- Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
- Natrzyj mięso marynatą.
- Odstaw na kilka godzin do lodówki.
- Później umieść żeberka w rękawie, dodaj liście laurowe.
- Piecz mięso w 180 stopniach przez 60 minut.
Żeberka duszone w kapuście kiszonej. Takiego dania na pewno nie próbowałeś!
Żeberka duszone w kapuście kiszonej to nie lada gratka dla miłośników mięsnej kuchni. Oto przepis:
Składniki:
- 1 kg żeberek
- pół kilograma kiszonej kapusty dobrej jakości
- 1 spora cebula
- kilka ząbków czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do żeberek (zamiast niej można dodać swoje ulubione przyprawy), słodka papryka
- ziele angielskie, liście laurowe
- olej do smażenia
Wykonanie:
- Umyj mięso. Podziel na mniejsze części.
- Czosnek obierz, przeciśnij go przez praskę. Natrzyj nim mięso.
- Posyp mięso przyprawami.
- Kapustę pokrój.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno.
- Weź patelnię z grubym dnem, posmaruj ją olejem.
- Obsmaż żeberka.
- Później ściągnij je z patelni i dodaj cebulę.
- Dołóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
- Dolej trochę wody.
- Ułóż żeberka na kapuście.
- Całość gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Gotuj do czasu, aż żeberka będą miękkie.
Żeberka pieczone w nietypowej marynacie
Żeberka pieczone w marynacie z cukrem pudrem? Istne szaleństwo? Ten przepis trzeba wypróbować na własnym podniebieniu.
Składniki:
- około 1,5 kg żeberek
- sól, pieprz
Składniki na marynatę:
- 2 łyżki oleju
- łyżka ketchupu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 ząbki czosnku
- kilka goździków zmielone
- starty imbir - do smaku
Wykonanie:
- Połącz wszystkie składniki na marynatę. Najlepiej zrób ją wcześniej.
- Żeberka umyj i pokrój na części.
- Umieść je w głębokim naczyniu.
- Natrzyj porządnie marynatą.
- Przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Żeberka wyjmij z marynaty. Dopraw solą i pieprzem.
- Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
- Piecz przez godzinę. W międzyczasie przewróć je kilka razy. Sprawdzaj co jakiś czas, w jakim są stanie.
Zobacz też: Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe