Niecodzienny obiad niedzielny dla smakoszy. Posmakuj, a na długo zapomnisz o mielonym i schabowym

Takie mięso serwowane ze świeżymi ziemniaczkami i kiszonymi ogórkami zrobią furorę w każdym domu. Jak zrobić niecodzienny niedzielny obiad? Proste przepisy znajdziesz w artykule.

Jak zrobić najlepszy niedzielny obiad? Mamy dla ciebie trzy propozycje na pyszne dania. Żeberka w różnych odsłonach wprowadzą powiew nowości do twojego domu. 

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Żeberka w miodzie. Prosty przepis

Żeberka w miodzie cieszą się dużym zainteresowaniem. Są przepyszne i dość proste w przygotowaniu. Jak je zrobić? Oto przepis:

Składniki:

  • pół kilograma żeberek wieprzowych
  • 2 liście laurowe

Składniki na marynatę:

  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki papryki
  • pół łyżeczki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka tymianku

Wykonanie:

  1. Umyj żeberka, osusz je.
  2. Podziel na mniejsze kawałki.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki na marynatę.
  4. Natrzyj mięso marynatą.
  5. Odstaw na kilka godzin do lodówki.
  6. Później umieść żeberka w rękawie, dodaj liście laurowe.
  7. Piecz mięso w 180 stopniach przez 60 minut.

Żeberka duszone w kapuście kiszonej. Takiego dania na pewno nie próbowałeś!

Żeberka duszone w kapuście kiszonej to nie lada gratka dla miłośników mięsnej kuchni. Oto przepis:

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • pół kilograma kiszonej kapusty dobrej jakości
  • 1 spora cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do żeberek (zamiast niej można dodać swoje ulubione przyprawy), słodka papryka
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  1. Umyj mięso. Podziel na mniejsze części.
  2. Czosnek obierz, przeciśnij go przez praskę. Natrzyj nim mięso.
  3. Posyp mięso przyprawami.
  4. Kapustę pokrój.
  5. Cebule obierz i posiekaj na drobno.
  6. Weź patelnię z grubym dnem, posmaruj ją olejem.
  7. Obsmaż żeberka.
  8. Później ściągnij je z patelni i dodaj cebulę.
  9. Dołóż kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
  10. Dolej trochę wody.
  11. Ułóż żeberka na kapuście.
  12. Całość gotuj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  13. Gotuj do czasu, aż żeberka będą miękkie. 

Żeberka pieczone w nietypowej marynacie

Żeberka pieczone w marynacie z cukrem pudrem? Istne szaleństwo? Ten przepis trzeba wypróbować na własnym podniebieniu.

Składniki:

  • około 1,5 kg żeberek
  • sól, pieprz

Składniki na marynatę:

  • 2 łyżki oleju
  • łyżka ketchupu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka goździków zmielone
  • starty imbir - do smaku

Wykonanie:

  1. Połącz wszystkie składniki na marynatę. Najlepiej zrób ją wcześniej.
  2. Żeberka umyj i pokrój na części.
  3. Umieść je w głębokim naczyniu.
  4. Natrzyj porządnie marynatą.
  5. Przykryj i wstaw na 12 godzin do lodówki.
  6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  7. Żeberka wyjmij z marynaty. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Umieść je w naczyniu żaroodpornym.
  9. Piecz przez godzinę. W międzyczasie przewróć je kilka razy. Sprawdzaj co jakiś czas, w jakim są stanie.

Zobacz też: Jak zrobić i z czym podać masło czosnkowe? Kilka przepisów na smakowite masło czosnkowe

Więcej o: