• Link został skopiowany

4 składniki i perfekcyjne kluski śląskie są gotowe. Ale ważny jest proces gotowania

Jak zrobić kluski śląskie, aby były odpowiednio miękkie i elastyczne? Kluski śląskie to popularny dodatek do dań obiadowych. Choć przepis jest prosty i bazuje jedynie na kilku składnikach, to czasem kluski nie wyjdą takie, jakich byśmy oczekiwali. Gdzie można popełnić błąd i odebrać smak naszemu daniu? Sprawdźmy.
Kluski śląskie
Arkadiusz Fajer / Shutterstock

Jak zrobić kluski śląskie idealnie elastyczne i rozpływające się w ustach? Czasem wystarczy chwila nieuwagi, aby zepsuć konsystencję. Wystrzegaj się tych błędów.   

Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Przepis na kluski śląskie - pyszny dodatek do obiadu

Przepis na kluski śląskie znany jest już od pokoleń. Mają one bardzo charakterystyczny kształt. Są okrągłe, a w środku znajduje się wgłębienie. Podaje się je najczęściej jako dodatek do obiadu alternatywny dla gotowanych lub pieczonych ziemniaków, kaszy lub kopytek.

Kluski śląskie
Kluski śląskie Fot. sitriel / iStock

Kluski śląskie świetnie komponują się z gulaszem lub pieczonym mięsem, ale idealnie smakują również z sosem grzybowym. Przygotowanie klusek śląskich nie jest trudnym zadaniem, jednak może być nieco kłopotliwe dla mało doświadczonych kucharzy. Czasem chwila nieuwagi sprawia, że konsystencja dania nie spełnia naszych oczekiwań, bo kluski są zbyt twarde. Jak uniknąć takiego efektu? Na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowań? Podpowiadamy.

Kluski śląskie - jakich składników użyć?

Jeżeli chcemy przygotować kluski śląskie na obiad, to tak naprawdę będziemy potrzebować tylko kilku składników. Lista jest krótka. Są to jedynie ziemniaki, mąka ziemniaczana, sól oraz jajko (choć nie każdy je dodaje).

Jakie ziemniaki sprawdzą się najlepiej? Dobrym wyborem będą odmiany mączne, czyli o wysokiej zawartości skrobi (typ C). Wśród nich można wymienić m.in. Ibis. Duża zawartość skrobi sprawia, że po ugotowaniu ziemniaki są suche i łatwo się rozgniatają, przez co też łatwiej się z nimi pracuje. Do przygotowania klusków śląskich można użyć świeżo ugotowanych ziemniaków lub wczorajszych, jeżeli były przechowywane w lodówce.

Aby nasze kluski miały idealną konsystencję, muszą być zachowane odpowiednie proporcje składników. Zakłada się, że na 1 kg ziemniaków przypada 250 g mąki ziemniaczanej. Są to jednak proporcje umowne, ponieważ rzeczywista ilość potrzebnej mąki ziemniaczanej jest uzależniona od użytego gatunku ziemniaków. Konsystencję należy cały czas kontrolować, a mąkę ziemniaczaną najlepiej dosypywać stopniowo.      

Kluski śląskie - przepis krok po kroku

Jak przygotować smakowite kluski śląskie? Przepis jest prosty, wbrew temu, co mogłoby się wydawać. Na początek przygotuj składniki. Będą Ci potrzebne:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Jeszcze ciepłe przepuść przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Ziemniaki umieść w misce. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Dopraw solą. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Możesz również ugniatać ciasto na stolnicy. 

Ile gotować kluski śląskie? Jak formować?

Jak formować i ile gotować kluski śląskie? Mają one okrągły kształt, dlatego na początku z masy musimy formować kule wielkości orzecha włoskiego. Na środku każdej kulki wykonujemy charakterystyczny dołek. Można do tego celu użyć np. drewnianego trzonka lub zrobić je palcem. W czasie formowania klusek śląskich można nastawić wodę na gotowanie (wodę należy posolić w momencie, gdy zacznie się gotować). Kluski śląskie najlepiej gotować niewielkimi partiami, aby nie sklejały się ze sobą. 

Kluski śląskie przepisy - sekret techniki gotowania

Jak gotować kluski śląskie? Przepisy często zawierają jedynie informację o czasie gotowania. Bardzo ważna jest jednak sama technika.

  • Kluski śląskie nie powinny być gotowane na dużej mocy palnika, ponieważ zamiast się gotować, w rzeczywistości ''spuchną'' i się spienią, co będzie miało fatalne przełożenie na ich konsystencję.
  • Jeżeli zależy nam na tym, aby kluski były ugotowane idealnie w punkt, należy bacznie je obserwować, aby nie przegapić odpowiedniego momentu. Szacuje się, że kluski śląskie powinny być gotowane przez 3 minuty od czasu ich wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie wyławiamy kluski z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Kluski śląskie najlepiej smakują na ciepło, wyjęte prosto z garnka. Jeżeli nie zjemy ich od razu, ostygnięte można spakować do pojemnika i schować do lodówki. Pysznie smakują także podsmażone na maśle klarowanym.

Zobacz też: Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda

Więcej o: