Kotleciki ziemniaczane mają swoich wielbicieli w każdym zakątku kraju. Do ich przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane pod słońcem? Sprawdź prosty przepis.
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Kotlety ziemniaczane z serem ze sporą dawką zielonego. Ten przepis dostarczy Ci żelaza!
Kotlety ziemniaczane z serem z dużą porcją zieleniny to nie tylko świetny smak, ale i ogromna porcja składników odżywczych. Zwłaszcza jeżeli mówimy o żelazie. Nie lubisz zieleniny w zupie? Spróbuj przemycić ją w kotletach - o dziwo smak będzie nieziemski.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- 100-150 g żółtego sera
- 1 cebula
- pęczek koperku
- pęczek natki pietruszki
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Cebule obierz i posiekaj na drobno. Zeszklij ją na patelni.
- Do ziemniaków dodaj starty ser i jajko. Dodaj śmietanę i posiekaną zieleninę. Dołóż cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób dobrze masę. Uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni.
- Usmaż kotleciki z dwóch stron. Pamiętaj, aby zachować średni ogień. W przeciwnym razie mogę za bardzo się spiec.
Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem - mega soczyste i z chrupiącą skórką
Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem to przysmak wielu. Forma kotlecików jest na tyle trwała, że bez problemu możemy spożyć je nawet w podróży. Dlatego też sprawdzą się znakomicie jako przekąska na wycieczkę. Można je także serwować na obiad. Najlepiej z ulubioną surówką.
Składniki:
- 2 żółtka
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
- sól, pieprz, czosnek suszony
- 2-3 łyżki mąki
- 500 g pieczarek
- 6 plasterków żółtego sera
- 1 cebula
- olej
- bułka tarta
Wykonanie:
- Ziemniaki przestudź. Przepuść je przez praskę.
- Dołóż żółtko, sól, masło, pieprz oraz mąkę.
- Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki.
- Przygotuj pieczarki. Obierz je i pokrój. Cebule obierz i posiekaj. Przerzuć oba składniki na patelnię. Usmaż na oleju. Dopraw przyprawami.
- Z masy ziemniaczanej uformuj placki. Napełnij je pieczarkowym farszem i kawałkiem sera. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż kotleciki na złoty kolor.
Kotleciki ziemniaczane z serem żółtym i papryką. Przepis dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki
Kotleciki ziemniaczane z serem żółtym z dodatkiem czerwonej papryki to nie lada gratka dla smakoszy! Czerwona papryka doda kotletom jeszcze większą chrupkość. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw.
Składniki:
- 1 jajko
- 1 czerwona papryka
- 100 g tartego sera
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- kilka ząbków czosnku
- bułka tarta - kilka łyżek
- olej
- sól, pieprz, zioła bazylia, suszony szczypior
- olej - do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
- Dołóż pokrojoną w kosteczkę paprykę i ser. Dołóż posiekany czosnek.
- Dodaj pozostałe składniki (poza bułką tartą i olejem). Wyrób masę.
- Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej.
- Usmaż kotleciki z dwóch stron.
Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie