• Link został skopiowany

Kotleciki ziemniaczane z takim dodatkiem to ferrari wśród innych dań obiadowych. Zaskocz bliskich!

Kotleciki ziemniaczane z tajnym dodatkiem, który smakuje niemal każdemu to doskonały pomysł na obiad. Nie wiesz, co zrobić z ziemniakami, które zostały z poprzedniego dnia lub kupiłeś ich za dużo? Zrób z nich nowe danie! Będzie pysznie i ekonomicznie.
Kotleciki ziemniaczane z takim dodatkiem to ferrari wśród innych dań obiadowych. Zaskocz bliskich! Zdjęcie ilustracyjne
istock

Kotleciki ziemniaczane mają swoich wielbicieli w każdym zakątku kraju. Do ich przygotowania będziesz potrzebować zaledwie kilku składników. Jak zrobić najlepsze kotlety ziemniaczane pod słońcem? Sprawdź prosty przepis.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety ziemniaczane z serem ze sporą dawką zielonego. Ten przepis dostarczy Ci żelaza!

Kotlety ziemniaczane z serem z dużą porcją zieleniny to nie tylko świetny smak, ale i ogromna porcja składników odżywczych. Zwłaszcza jeżeli mówimy o żelazie. Nie lubisz zieleniny w zupie? Spróbuj przemycić ją w kotletach - o dziwo smak będzie nieziemski.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100-150 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • pęczek natki pietruszki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  • Cebule obierz i posiekaj na drobno. Zeszklij ją na patelni.
  • Do ziemniaków dodaj starty ser i jajko. Dodaj śmietanę i posiekaną zieleninę. Dołóż cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Wyrób dobrze masę. Uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej.
  • Rozgrzej olej na patelni.
  • Usmaż kotleciki z dwóch stron. Pamiętaj, aby zachować średni ogień. W przeciwnym razie mogę za bardzo się spiec.

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem - mega soczyste i z chrupiącą skórką

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem to przysmak wielu. Forma kotlecików jest na tyle trwała, że bez problemu możemy spożyć je nawet w podróży. Dlatego też sprawdzą się znakomicie jako przekąska na wycieczkę. Można je także serwować na obiad. Najlepiej z ulubioną surówką.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1-2 łyżki rozpuszczonego masła
  • sól, pieprz, czosnek suszony
  • 2-3 łyżki mąki
  • 500 g pieczarek
  • 6 plasterków żółtego sera
  • 1 cebula
  • olej
  • bułka tarta

Wykonanie:

  • Ziemniaki przestudź. Przepuść je przez praskę.
  • Dołóż żółtko, sól, masło, pieprz oraz mąkę.
  • Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki.
  • Przygotuj pieczarki. Obierz je i pokrój. Cebule obierz i posiekaj. Przerzuć oba składniki na patelnię. Usmaż na oleju. Dopraw przyprawami.
  • Z masy ziemniaczanej uformuj placki. Napełnij je pieczarkowym farszem i kawałkiem sera. Uformuj kotlety i obtocz w bułce tartej.
  • Usmaż kotleciki na złoty kolor.

Kotleciki ziemniaczane z serem żółtym i papryką. Przepis dla tych, którzy lubią ostrzejsze smaki

Kotleciki ziemniaczane z serem żółtym z dodatkiem czerwonej papryki to nie lada gratka dla smakoszy! Czerwona papryka doda kotletom jeszcze większą chrupkość. Oczywiście nie może zabraknąć przypraw.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g tartego sera
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • kilka ząbków czosnku
  • bułka tarta - kilka łyżek
  • olej
  • sól, pieprz, zioła bazylia, suszony szczypior
  • olej - do smażenia

Wykonanie:

  • Ziemniaki przeciśnij przez praskę.
  • Dołóż pokrojoną w kosteczkę paprykę i ser. Dołóż posiekany czosnek.
  • Dodaj pozostałe składniki (poza bułką tartą i olejem). Wyrób masę.
  • Uformuj kotlety. Obtocz w bułce tartej.
  • Usmaż kotleciki z dwóch stron.

Zobacz też: Zwykła szynka i ser są przereklamowane. Takimi pastami zajadają się na zachodzie

Więcej o: