Jak zrobić kotleciki ziemniaczane z cukinią? Takiego połączenia się nie spodziewałeś
Jak zrobić kotleciki ziemniaczane, aby nie były nudne? Dodaj do nich cukinię. Ten pozorny dodatek zdecydowanie podkręci smak, a dodatkowo zapewni odpowiednią soczystość dania. Kotleciki świetnie sprawdzą się jako obiad, ale i przekąska w ciągu dnia. Zwłaszcza podczas trasy. Zbita konsystencja kotletów sprawia, że możemy bez problemu zjeść je w samochodzie.
Kotlety ziemniaczane - przepis z cukinią:
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 6 ziemniaków
- sól, pieprz
- pęczek koperku
- mąka
- 1 jajko
- olej
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości.
- Następnie ziemniaki odcedź i utłucz na purée.
- Cukinię dokładnie umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na tarce.
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- Połącz warzywa. Dołóż jajko, przyprawy. Całość wymieszaj.
- Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na małym ogniu.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami w sosie
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami w sosie to już danie, które można podawać na odświętny obiad. Jak je zrobić? To wbrew pozorom nie jest trudne. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na najlepsze kotlety ziemniaczane, jakie jadłam w życiu.
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym:
Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 2-3 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 500 g pieczarek lub innych grzybów
- 6 plastrów sera
- olej
- 1 cebula
- odrobina wody
Składniki na panierkę:
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 1 rozbełtane jajko
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj. Przeciśnij przez praskę.
- Dołóż do nich żółtka, masło i przyprawy. Dodaj też mąkę.
- Wymieszaj i wyrób masę.
- Pieczarki pokrój.
- Cebule obierz i pokrój.
- Podsmaż grzyby i cebulę na patelni. Dodaj przyprawy.
- Wykonaj zaprawkę z mąki i wody. Wyrównaj temperaturę. Dolej i zagotuj.
- Uformuj kotleciki z wcześniej przygotowanej masy. Obtocz kotlety w panierce.
- Usmaż kotlety ziemniaczane i serwuj z sosem grzybowym.
Kotlety ziemniaczane z marchewką i porem - pełnia koloru i smaku na talerzu
Kotlety ziemniaczane z marchewką i porem to ulubione danie moich siostrzeńców. Są bajecznie chrupiące. Dzieciaki zajadają się nimi, że aż miło! Zobaczcie sami, jakie są proste w przygotowaniu. Przygotujecie je w 30 minut.
Składniki:
- 6-8 ziemniaków surowych
- 1 por
- 4 marchewki
- 1-2 szklanki mąki
- sól, pieprz
- jajko
- odrobina bułki tartej
- jajko, mąka i bułka tarta do panierki
Wykonanie:
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce.
- Marchewki - tak samo.
- Pora obierz z wierzchnich łodyg i posiekaj.
- Wymieszaj składniki. Warzywa umieść w misce. Dosyp mąkę i przyprawy, dodaj 1 jajko i odrobinę bułki tartej. Wymieszaj całość.
- Uformuj kotlety i obtocz je w panierce.
- Usmaż z dwóch stron.
Zobacz też: Karkówka z grilla jeszcze nigdy nie była tak dobra. A wystarczy tylko zrobić ją we włoskim stylu