• Link został skopiowany

Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam

Kotlety ziemniaczane z cukinią, sosem grzybowym lub marchewką i porem to idealna propozycja na obiad! Sycące, nietuzinkowe i ciekawe w smaku - czego chcieć więcej? Jeżeli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, to zdecydowanie zajrzyj do artykułu. Kotlety znikną z talerzy w kilka chwil.
Skosztowałam i zapomniałam, jak się nazywam. Tak pysznych kotletów ziemniaczanych w życiu nie jadłam. Zdjęcie ilustracyjne
istock / evgenyb

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane z cukinią? Takiego połączenia się nie spodziewałeś

Jak zrobić kotleciki ziemniaczane, aby nie były nudne? Dodaj do nich cukinię. Ten pozorny dodatek zdecydowanie podkręci smak, a dodatkowo zapewni odpowiednią soczystość dania. Kotleciki świetnie sprawdzą się jako obiad, ale i przekąska w ciągu dnia. Zwłaszcza podczas trasy. Zbita konsystencja kotletów sprawia, że możemy bez problemu zjeść je w samochodzie.

Kotlety ziemniaczane - przepis z cukinią:

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 6 ziemniaków
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • mąka
  • 1 jajko
  • olej

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości.
  2. Następnie ziemniaki odcedź i utłucz na purée.
  3. Cukinię dokładnie umyj, osusz, odetnij końce i zetrzyj na tarce.
  4. Koper umyj, osusz i posiekaj.
  5. Połącz warzywa. Dołóż jajko, przyprawy. Całość wymieszaj.
  6. Uformuj kotlety, obtocz je w mące i smaż na małym ogniu.
Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami w sosie

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami w sosie to już danie, które można podawać na odświętny obiad. Jak je zrobić? To wbrew pozorom nie jest trudne. Poniżej znajdziesz prostą recepturę na najlepsze kotlety ziemniaczane, jakie jadłam w życiu.

Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym:

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 2-3 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 500 g pieczarek lub innych grzybów
  • 6 plastrów sera
  • olej
  • 1 cebula
  • odrobina wody

Składniki na panierkę:

  • 2-3 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 rozbełtane jajko

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, ugotuj. Przeciśnij przez praskę.
  2. Dołóż do nich żółtka, masło i przyprawy. Dodaj też mąkę.
  3. Wymieszaj i wyrób masę.
  4. Pieczarki pokrój.
  5. Cebule obierz i pokrój.
  6. Podsmaż grzyby i cebulę na patelni. Dodaj przyprawy.
  7. Wykonaj zaprawkę z mąki i wody. Wyrównaj temperaturę. Dolej i zagotuj.
  8. Uformuj kotleciki z wcześniej przygotowanej masy. Obtocz kotlety w panierce.
  9. Usmaż kotlety ziemniaczane i serwuj z sosem grzybowym.

Kotlety ziemniaczane z marchewką i porem - pełnia koloru i smaku na talerzu

Kotlety ziemniaczane z marchewką i porem to ulubione danie moich siostrzeńców. Są bajecznie chrupiące. Dzieciaki zajadają się nimi, że aż miło! Zobaczcie sami, jakie są proste w przygotowaniu. Przygotujecie je w 30 minut.

Składniki:

  • 6-8 ziemniaków surowych
  • 1 por
  • 4 marchewki
  • 1-2 szklanki mąki
  • sól, pieprz
  • jajko
  • odrobina bułki tartej
  • jajko, mąka i bułka tarta do panierki

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce.
  2. Marchewki - tak samo.
  3. Pora obierz z wierzchnich łodyg i posiekaj.
  4. Wymieszaj składniki. Warzywa umieść w misce. Dosyp mąkę i przyprawy, dodaj 1 jajko i odrobinę bułki tartej. Wymieszaj całość.
  5. Uformuj kotlety i obtocz je w panierce.
  6. Usmaż z dwóch stron.

Zobacz też: Karkówka z grilla jeszcze nigdy nie była tak dobra. A wystarczy tylko zrobić ją we włoskim stylu

Więcej o: