• Link został skopiowany

Karkówka z grilla jeszcze nigdy nie była tak dobra. A wystarczy tylko zrobić ją we włoskim stylu

Karkówka na grilla to pozycja obowiązkowa podczas każdej majówki. Można przyrządzić ją na wiele sposobów. Poniżej przepisy na karkówkę z grilla, która sprawi, że goście oniemieją z zachwytu. Nie możesz przegapić tych receptur!
Karkówka na grilla. Marynata z aromatycznych kuleczek odmieni smak mięsa. Co to takiego?
Fot. iStock/Vladimir Mironov

Jak przygotować karkówkę na grilla? Miód i musztarda to duet idealny!

Jak przygotować karkówkę na grilla? Kluczem do kulinarnego sukcesu jest odpowiednia marynata, ale nie tylko - o czym dowiesz się z dalszej części artykułu. Na wstępie warto jednak wspomnieć, że z pozoru do siebie niepasujące - musztarda i miód, tworzą połączenie idealne, które goście zapamiętają na długo.

Jak marynować karkówkę na grilla? Oto prosty przepis:

Składniki

  • 1 kg karkówki

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona kolendra

Karkówka na grilla - jak przyrządzić krok po kroku:

  • Przygotuj marynatę.
  • Umieść w misce miód, musztardę oraz oliwę. Następnie dodaj przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
  • Dalej przygotuj mięso. Pokrój je na plastry i umieść w marynacie.
  • Odstaw mięso do lodówki na co najmniej godzinę (im dłużej, tym lepiej).
  • Po tym czasie, przystąp do grillowania mięsa. Możesz także upiec je w piekarniku (należy piec karkówkę półtorej godziny w 180 stopniach Celsjusza).
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Jak zrobić najlepszą karkówkę na grilla?

Jak zrobić karkówkę na grilla? Jeżeli znudziły Ci się słodko - słone rozwiązania, zawsze możesz postawić na marynatę w iście włoskim stylu. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Jaka jest najlepsza karkówka na grilla? W marynacie pomidorowo - czosnkowej. Oto przepis:

Składniki:

  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • połowa białej lub czerwonej cebuli
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, przyprawa do mięsa

Jak zrobić marynatę do karkówki z grilla?

  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dołóż koncentrat pomidorowy. Dodaj przyprawy, obraną i posiekaną na drobno cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
  • Dalej przygotuj karkówkę. Pokrój ją na kawałki.
  • W kolejnym kroku umieść mięso we włoskiej mieszance i dokładnie natrzyj je.
  • Tak przygotowaną karkówkę odstaw pod przykryciem na co najmniej dwie godziny do lodówki.
  • Po tym czasie przystąp do grillowania.

Jak przyprawić karkówkę na grilla? 

Jak przyprawić karkówkę na grilla? Oto przyprawy, które warto wybrać:

  • chili,
  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • pieprz ziołowy,
  • cząber,
  • tymianek,
  • estragon.

Karkówka na grilla - jak piec, aby była soczysta w środku? Należy pamiętać o jednej zasadzie

Ile czasu należy grillować karkówkę, aby mięso było dobrze zrobione? Przyjmuje się, że plaster o grubości 2-3 cm grilluje się około 4-7 minut z każdej strony. Wtedy możemy liczyć, na pięknie przypieczone soczyste mięso.

Ile kosztuje karkówka na grilla? Sprawdzamy cenę w 2024 roku

Ile kosztuje karkówka na grilla? Kwoty mogą się od siebie różnić w zależności od regionu, sklepu, dostawcy czy po prostu mięsa. Cena wynosi ok. 30 - 40 zł za kilogram karczku. Co ważne, przed majówką można liczyć na różne promocje.

Zobacz też: Marynata marynacie nierówna. Oto pasujące składniki do różnych rodzajów mięs. Sąsiadom pocieknie ślinka

Więcej o: