Marynata do skrzydełek na grilla, która odmieni smak mięsa. Musisz wypróbować ten przepis!
Paprykowo - miodowa marynata do skrzydełek na grilla podkręci smak mięsa. Połączenie odrobiny słodyczy i wyrazistości to duet idealny dla fanów konkretnej kuchni. Nie ma nic lepszego od soczystych w środku, a z wierzchu chrupiących skrzydełek zrobionych na grillu. Poniżej znajdziecie przepis na te smakołyki.
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka
- ketchup do smaku
- miód do smaku
- około 1 łyżeczki musztardy
Jak marynować skrzydełka na grilla? Oto przepis:
- W pierwszej kolejności zajmij się wykonaniem marynaty. Przełóż do miski miód, ketchup oraz musztardę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw przyprawami.
- Całość ponownie wymieszaj.
- Następnie przygotuj skrzydełka.
- Posmaruj dokładnie skrzydełka marynatą.
- Tak przygotowane skrzydełka odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia wyciągnij skrzydełka i ułóż je na ruszcie. Posmaruj marynatą, która pozostała.
- Tak przygotowane skrzydełka grilluj przez około 20-25 minut. Pamiętaj o tym, aby w międzyczasie przekręcić je na drugą stronę.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Jak przygotować skrzydełka na grilla? Zrób je w miodowej skorupce
Jak przygotować skrzydełka na grilla? Sprawdź przepis na skrzydełka w miodowej oprawie z majonezem. To połączenie smakowe może zaskakiwać, ale nic bardziej mylnego. Są bajecznie chrupiące i słodziutkie. To prawdziwe niebo w gębie!
Składniki:
- 800 g skrzydełka z kurczaka
- 2-3 łyżki miodu
- 1,5 majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra
Jak zrobić skrzydełka na grilla? Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem skrzydełek.
- Dalej przygotuj marynatę.
- Weź miskę. Wymieszaj w niej ketchup, musztardę, miód, majonez.
- Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
- Wrzuć oczyszczone skrzydełka do marynaty. Odstaw je pod przykryciem do lodówki na co najmniej godzinę.
- Po tym czasie przełóż skrzydełka na blachę do pieczenia lub ruszt. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 40 minut lub grilluj przez około 20 minut.
Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla w czosnkowej marynacie? Tego przepisu być może nie znasz
Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Dobrym wariantem jest wykonanie marynaty z czosnku. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Jest mega prosta, a przy tym bardzo wyrazista. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania.
Składniki:
- około 8-10 skrzydełek drobiowych
Składniki na marynatę:
- około 200 ml marynaty z konserwowej papryki lub ewentualnie ogórków
- około 50 ml oleju
- sól
- 1 cały czosnek
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem marynaty.
- Czosnek obierz i podziel na ząbki.
- Wszystkie składniki na marynatę umieść w blenderze i porządnie zmiksuj.
- Skrzydełka drobiowe dokładnie umyj. Następnie delikatnie odsącz z nadmiaru wody.
- Skrzydełka umieść w zamykanym woreczku. Wlej do środka marynatę. Zamknij i dobrze wymieszaj.
- Następnie odstaw woreczek do lodówki. Skrzydełka powinny znajdować się w lodówce przez co najmniej osiem godzin.
- Po tym czasie odsącz skrzydełka z nadmiaru marynaty.
- Przygotuj grilla.
- Ułóż skrzydełka na ruszcie. Przystąp do grillowania.
Ile czasu grillować skrzydełka i jak je przyprawiać? Zwróć uwagę na kilka kwestii
Ile czasu grillować skrzydełka? Czas grillowania jest uzależniony od wielkości skrzydełek i temperatury rusztu. Przeciętnie proces ten powinien trwać około 20-25 minut.
A jak przyprawić skrzydełka na grilla? Oto kilka przypraw, które dobrze komponują się z mięsem drobiowym:
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- bazylia,
- oregano,
- majeranek,
- rozmaryn,
- pieprz ziołowy,
- cząber,
- tymianek,
- estragon.
Zobacz też: Marynata marynacie nierówna. Oto pasujące składniki do różnych rodzajów mięs. Sąsiadom pocieknie ślinka