Przepis na skrzydełka na grilla w miodowej skorupce. Wychodzą lepsze niż z popularnej sieciówki

Skrzydełka na grilla z naszego przepisu są tak pyszne, że rozpływają się w ustach. Chcesz przygotować coś wyjątkowego na garden party? W Twoim menu nie może zabraknąć skrzydełek. Miodowo - paprykowa oprawa zrobi ogromne wrażenie na gościach.

Marynata do skrzydełek na grilla, która odmieni smak mięsa. Musisz wypróbować ten przepis!

Paprykowo - miodowa marynata do skrzydełek na grilla podkręci smak mięsa. Połączenie odrobiny słodyczy i wyrazistości to duet idealny dla fanów konkretnej kuchni. Nie ma nic lepszego od soczystych w środku, a z wierzchu chrupiących skrzydełek zrobionych na grillu. Poniżej znajdziecie przepis na te smakołyki.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka
  • ketchup do smaku
  • miód do smaku
  • około 1 łyżeczki musztardy

Jak marynować skrzydełka na grilla? Oto przepis:

  • W pierwszej kolejności zajmij się wykonaniem marynaty. Przełóż do miski miód, ketchup oraz musztardę. Wymieszaj dokładnie. Dopraw przyprawami.
  • Całość ponownie wymieszaj.
  • Następnie przygotuj skrzydełka.
  • Posmaruj dokładnie skrzydełka marynatą.
  • Tak przygotowane skrzydełka odstaw na co najmniej kilka godzin do lodówki. Najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia wyciągnij skrzydełka i ułóż je na ruszcie. Posmaruj marynatą, która pozostała.
  • Tak przygotowane skrzydełka grilluj przez około 20-25 minut. Pamiętaj o tym, aby w międzyczasie przekręcić je na drugą stronę.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Jak przygotować skrzydełka na grilla? Zrób je w miodowej skorupce

Jak przygotować skrzydełka na grilla? Sprawdź przepis na skrzydełka w miodowej oprawie z majonezem. To połączenie smakowe może zaskakiwać, ale nic bardziej mylnego. Są bajecznie chrupiące i słodziutkie. To prawdziwe niebo w gębie!

Składniki:

  • 800 g skrzydełka z kurczaka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1,5 majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra

Jak zrobić skrzydełka na grilla? Wykonanie krok po kroku:

  • W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem skrzydełek.
  • Dalej przygotuj marynatę.
  • Weź miskę. Wymieszaj w niej ketchup, musztardę, miód, majonez.
  • Dopraw do smaku przyprawami. Wymieszaj.
  • Wrzuć oczyszczone skrzydełka do marynaty. Odstaw je pod przykryciem do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Po tym czasie przełóż skrzydełka na blachę do pieczenia lub ruszt. Ustaw piekarnik na 180 stopni i piecz przez około 40 minut lub grilluj przez około 20 minut.

Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla w czosnkowej marynacie? Tego przepisu być może nie znasz

Jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla? Dobrym wariantem jest wykonanie marynaty z czosnku. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Jest mega prosta, a przy tym bardzo wyrazista. Przejdźmy zatem do sposobu wykonania.

Składniki:

  • około 8-10 skrzydełek drobiowych

Składniki na marynatę:

  • około 200 ml marynaty z konserwowej papryki lub ewentualnie ogórków
  • około 50 ml oleju
  • sól
  • 1 cały czosnek

Wykonanie:

  • W pierwszej kolejności zajmij się przygotowaniem marynaty.
  • Czosnek obierz i podziel na ząbki.
  • Wszystkie składniki na marynatę umieść w blenderze i porządnie zmiksuj.
  • Skrzydełka drobiowe dokładnie umyj. Następnie delikatnie odsącz z nadmiaru wody.
  • Skrzydełka umieść w zamykanym woreczku. Wlej do środka marynatę. Zamknij i dobrze wymieszaj.
  • Następnie odstaw woreczek do lodówki. Skrzydełka powinny znajdować się w lodówce przez co najmniej osiem godzin.
  • Po tym czasie odsącz skrzydełka z nadmiaru marynaty.
  • Przygotuj grilla.
  • Ułóż skrzydełka na ruszcie. Przystąp do grillowania.

Ile czasu grillować skrzydełka i jak je przyprawiać? Zwróć uwagę na kilka kwestii

Ile czasu grillować skrzydełka? Czas grillowania jest uzależniony od wielkości skrzydełek i temperatury rusztu. Przeciętnie proces ten powinien trwać około 20-25 minut.

A jak przyprawić skrzydełka na grilla? Oto kilka przypraw, które dobrze komponują się z mięsem drobiowym:

  • papryka słodka,
  • papryka ostra,
  • bazylia,
  • oregano,
  • majeranek,
  • rozmaryn,
  • pieprz ziołowy,
  • cząber,
  • tymianek,
  • estragon.

Zobacz też: Marynata marynacie nierówna. Oto pasujące składniki do różnych rodzajów mięs. Sąsiadom pocieknie ślinka

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.