Pierś z indyka znowu wyszła za sucha? Zrób taką marynatę, a przestaniesz unikać tego mięsa

Marynata do piersi z indyka to dodatek, który przyda się na nadchodzący sezon grillowy i nie tylko. Marynowanie mięsa to proces, który warto stosować w kuchni. Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej kruche i aromatyczne. Jak zrobić pyszną marynatę do piersi z indyka przy wykorzystaniu prostych i łatwo dostępnych składników? Podpowiadamy.

Marynata do indyka - jakich składników użyć? 

Marynata do indyka może być przygotowana z różnego rodzaju składników, w zależności od preferencji smakowych i z uwzględnieniem tego, co znajdziemy w naszej kuchni. Co ważne, marynata do piersi z indyka może mieć bardziej lub mniej pikantny smak, a do jej przygotowania możemy użyć prostych składników takich jak jogurt naturalny, miód, oliwa, a także różnego rodzaju zioła, które bardzo dobrze komponują się z mięsem drobiowym.

Warto wiedzieć, że marynowanie mięsa to procedura, której nie należy pomijać. Choć często w przepisach znajdziemy adnotację, aby mięso przechowywać w marynacie przez kilka godzin, a nawet całą noc, to okazuje się, że pozostawienie kawałka mięsa w marynacie nawet na krótszy czas, znacznie poprawia walory smakowe potrawy i sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i miękkie.

Filet z indyka - przepisy, które zaskoczą smakiem i aromatem. Sprawdź jak przyrządzić indyka, aby był soczysty w środkuFilet z indyka - przepisy, które zaskoczą smakiem i aromatem. Sprawdź jak przyrządzić indyka, aby był soczysty w środku pixabay

Przepis na marynatę do piersi z indyka przyda się nie tylko na sezon grillowy, ale także podczas przygotowywania codziennego obiadu. Warto zatem mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych receptur, ponieważ zaprocentuje to pysznym i soczystym mięsem do obiadu, które na pewno zadowoli kubki smakowe domowników i gości. Indyk to mięso lekkostrawne, dlatego zalecane jest dla osób na specjalnych dietach. Co więcej, mięso z indyka to bogate źródło białka, witamin z grupy B, cynku i magnezu. Można je poddać wszelkiego rodzaju obróbce termicznej tj. smażenie, pieczenie, grillowanie czy duszenie. Zanim jednak przystąpimy do właściwej obróbki mięsa, warto przyrządzić marynatę do piersi z indyka lub marynatę do udźca z indyka - w zależności, którym kawałkiem mięsa dysponujemy. Poniżej nasze propozycje. 

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Marynata do fileta z indyka z dodatkiem musztardy i miodu

Marynata do fileta z indyka może być przygotowana na wiele różnych sposobów. Naszą pierwszą propozycją jest marynata do piersi z indyka z dodatkiem miodu i musztardy. Miód i musztarda to kombinacja słodkiego i ostrego smaku, która idealnie pasuje do drobiu, a przy tym niezwykle pobudza kubki smakowe. Aby zrobić marynatę do piersi z indyka, przygotuj:

  • 1 łyżkę musztardy
  • 1 łyżkę miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek
  • 1 płaską łyżeczkę czosnku granulowanego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • szczyptę pieprzu

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie wmasuj w każdy kawałek mięsa. Przygotowane w ten sposób filety umieść w szklanym naczyniu i przykryj. Odstaw na co najmniej jedną godzinę. Przygotowane w ten sposób mięso możesz upiec (np. w rękawie do pieczenia) lub zgrillować.   

Marynata do indyka na noc z jogurtem naturalnym i mieszanką przypraw 

Nasza kolejna propozycja to marynata do indyka na noc z jogurtem naturalnym i mieszanką przypraw. Przygotowanie marynaty do mięsa na bazie jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki to procedura, która jest stosowana w kuchni od lat. Wielu kucharzy uważa, że nie ma dobrej marynaty bez użycia składnika kwaśnego, którego zadaniem jest zmiękczenie mięsa i przyspieszenie obróbki termicznej. Do przygotowania marynaty do piersi z indyka wykorzystaj:

  • 100 ml maślanki naturalnej
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczki rozmarynu

Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki marynaty umieść w miseczce i wymieszaj, a następnie bardzo dokładnie wmasuj w mięso. Filety umieść w szklanym naczyniu i przykryj. Przygotowane w ten sposób mięso trzymaj w lodówce przez całą noc. Wyjmij na ok. 1 godzinę przed planowaną obróbką termiczną.  

Marynata do udźca z indyka na ostro

Nasza ostatnia propozycja to marynata do udźca z indyka na ostro. Ten rodzaj marynaty można wykorzystać także do udek z kurczaka. Przygotuj: 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżkę soku z cytryny 

Sposób przygotowania: 

Składniki marynaty umieść w naczyniu i dokładnie wymieszaj. Do marynaty włóż mięso, a następnie bardzo dokładnie wmasuj ją w każde udko. Odstaw pod przykryciem na co najmniej jedną godzinę. Przygotowane w ten sposób mięso możesz wrzucić na grilla lub upiec w piekarniku. 

Zobacz też: Karkówka na grilla. Co zrobić, by pozostała soczysta? Przepis na popisowe danie na majówkę

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.