Marynata marynacie nierówna. Oto pasujące składniki do różnych rodzajów mięs. Sąsiadom pocieknie ślinka

Marynata do grilla to kulinarne must have. Majówka zbliża się do nas wielkimi krokami, a tym samym sezon grillowy. W naszym menu nie może zabraknąć soczystego mięsa. Odpowiednia marynata może zdziałać cuda! Poznaj przepisy na najlepsze marynaty do każdego rodzaju mięsa.

Marynata do karkówki - mega wyrazista w smaku. Dzięki niej mięso będzie soczyste i miękkie

Marynata do karkówki sprawia, że mięso grillowane jest jeszcze pyszniejsze w smaku. Ponadto nabiera ono właściwej miękkości. Dzięki czemu rozpływa się w ustach. Chcąc uzyskać taki efekt, musimy mieć na uwadze, że mięso musi marynować się odpowiednią ilość czasu. Najlepiej zamarynować je poprzedniego wieczoru. Ponadto należy pamiętać o szczelności pojemnika, w którym znajduje się karczek w marynacie. Poniżej przepis na marynatę musztardowo - ketchupową z garścią konkretnych przypraw.

Marynata do karczka na grilla - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1-2 łyżki dowolnego ketchupu
  • 1 łyżka sporej wielkości dowolnej musztardy
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek, papryka suszona ostra i słodka - do smaku
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • kilka ząbków czosnku

Wykonanie:

  • Czosnek obierz. Przeciśnij przez praskę.
  • Umieść go w misce.
  • Dołóż musztardę oraz ketchup.
  • Dopraw do smaku przyprawami.
  • Dolej oliwę i wymieszaj.
  • Następnie zamarynuj mięso i odstaw na noc.

Marynata do skrzydełek na grilla. Chcesz, żeby skrzydełka dobrze się zgrillowały? Zwróć uwagę na ten szczegół

Marynata do skrzydełek na grilla to podstawa dobrze przyrządzonego mięsa. Jednak to nie wszystko. Aby mięso było równomiernie przyrządzone, ważne jest to, aby je odpowiednio uformować. Cienkie elementy skrzydełek zawiń, aby mięso należycie się upiekło. Poniżej przepis na marynatę.

Składniki:

  • 3-4 łyżki miodu
  • około 1/3 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona ostra oraz słodka, suszony tymianek, mielony imbir
  • połówka cytryny

Wykonanie:

  • Przygotuj cytrynę. Umyj ją dokładnie i sparz. Następnie przekrój na pół i wyciśnij sok z połówki cytryny.
  • Dolej olej. Dodaj miód.
  • Dopraw przyprawami do smaku.
  • Wymieszaj ze sobą składniki.
  • Zamarynuj uformowane skrzydełka.
  • Odstaw na noc do lodówki.

Marynata do piersi z kurczaka na grilla - coś dla fanów ziołowych smaków!

Marynata do piersi z kurczaka na grilla o mocno ziołowym smaku to strzał w dziesiątkę! Tego typu oprawa mięsa, sprawi, że będzie ono wyborne. Wystarczy kilka składników i gotowe! Marynata jest banalna w przygotowaniu, ale jednocześnie idealnie doprawi mięso.

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, tymianek, oregano

Wykonanie:

  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj oliwę z oliwek.
  • Dopraw przyprawami.
  • Całość wymieszaj. Zamarynuj mięso.

Grillowana pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułuGrillowana pierś kurczaka z oliwkami i z sałatką z fenkułu shutterstock.com

Marynata do boczku na grilla z kminkiem

Marynata do boczku na grilla z kminkiem to kolejny z przepisów, który warto wykonać podczas majówkowej imprezy plenerowej. Marynata z kminkiem jest bardzo wyrazista, co przekłada się na smak mięsa. Nie ma nic lepszego, niż odpowiednio przyrządzony smakołyk prosto z grilla. Najlepiej serwować go ze świeżutkim chlebem. Sprawdź poniższy przepis i przetestuj go na swoich gościach.

Składniki:

  • 1 kg boczku dobrej jakości

Składniki na marynatę:

  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju
  • 1-2 łyżki miodu
  • odrobina musztardy
  • zioła prowansalskie
  • kilka ząbków czosnku
  • kminek - do smaku
  • odrobina wody

Wykonanie:

  • Przygotowania rozpocznij od wykonania marynaty.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj pozostałe składniki.
  • Wymieszaj je dobrze w misce.
  • Obtocz w marynacie boczek.
  • Odstaw na noc do lodówki.

Marynata do schabu na noc, która sprawi, że mięso będzie miękkie i soczyste w środku

Marynata do schabu na noc, która zapewni nam idealne wykonanie? Mamy przepis, który jest mega prosty, a smak obroni się sam. Nie trzeba więcej słów - po prostu spróbuj.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • kilka łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 łyżki musztardy
  • odrobina sosu sojowego

Wykonanie:

  • Przystąp do wykonania marynaty.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Dodaj pozostałe składniki na marynatę.
  • Wymieszaj je ze sobą. Dopraw do smaku przyprawami.
  • Następnie zamarynuj mięso i odstaw na 12 godzin do lodówki.

Marynata do kaczki pieczonej w piekarniku - z tym przepisem kaczka, będzie rozpływać się w ustach

Marynata do kaczki pieczonej w piekarniku na bazie imbiru i soku pomarańczowego, może być zaskoczeniem. Szybko jednak przekonacie się do tego wyjątkowego przepisu. Marynata jeszcze lepiej wydobędzie smak kaczki.

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżka sproszkowanego anyżu
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2-3 łyżki miodu
  • około 1/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Imbir umyj, osusz, obierz. Posiekaj na drobno.
  • Połącz ze sobą pozostałe składniki. Wymieszaj składniki na marynatę.
  • Mięso obtocz w marynacie.
  • Pozostaw na co najmniej 8 godzin w lodówce.

Zobacz też: Pierś z kurczaka na grilla. Samo stosowanie przypraw nie da odpowiedniego efektu. Kluczowy proces zapewni najlepszy smak

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.