Więcej przepisów idealnych na majówkę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Karkówka musi znaleźć na grillu. Koniec i kropka. Jednak warto wiedzieć, co zrobić, by nie była gumowata i żylasta, ale pyszna i rozpływająca się w ustach. Jaki jest na to patent? Oczywiście marynata. Karkówka to mięso, które wcale nie potrzebuje wielu przypraw, spokojnie wystarczy czosnek, słodka i ostra papryka oraz musztarda. Jednak musztarda francuska nie będzie najlepszym wyborem - ziarenka szybko przypalą się i zamiast pysznej karkóweczki będziemy mieć spaloną podeszwę. Najlepszym wyborem będzie musztarda miodowa lub sarepska o dowolnym stopniu ostrości. A po co ocet? Ocet zamknie włókna i sprawi, że grillowana karkówka będzie soczysta, aromatyczna i pyszna jak nigdy wcześniej.
Składniki:
Podane proporcje wystarczą na zamarynowanie 5 płatów karkówki o grubości ok. 1,5-2 cm.
Wskazówka: Zanim położysz mięso na ruszcie, godzinę lub dwie wcześniej wyjmij je z lodówki. Mięso w temperaturze pokojowej nie tylko szybciej się przygotuje, ale także soki w nim zawarte jednocześnie zaczną wrzeć, dzięki czemu mięso będzie miękkie i soczyste.