Karkówka na grilla. Ta marynata to przepis na mięsną rozkosz, ale nie popełnij błędu z musztardą

Zbliża się majówka, a jak majówka, wiadomo - grillowanie. Obok kiełbaski i szaszłyków na ruszcie obowiązkowo musi pojawić się karkówka. Jak ją zamarynować, by była delikatna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach? Czosnek, papryka i ocet to tylko część przepisu na sukces. Prawdziwą robotę robi musztarda - nie może być byle jaka.

Więcej przepisów idealnych na majówkę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Karkówka musi znaleźć na grillu. Koniec i kropka. Jednak warto wiedzieć, co zrobić, by nie była gumowata i żylasta, ale pyszna i rozpływająca się w ustach. Jaki jest na to patent? Oczywiście marynata. Karkówka to mięso, które wcale nie potrzebuje wielu przypraw, spokojnie wystarczy czosnek, słodka i ostra papryka oraz musztarda. Jednak musztarda francuska nie będzie najlepszym wyborem - ziarenka szybko przypalą się i zamiast pysznej karkóweczki będziemy mieć spaloną podeszwę. Najlepszym wyborem będzie musztarda miodowa lub sarepska o dowolnym stopniu ostrości. A po co ocet? Ocet zamknie włókna i sprawi, że grillowana karkówka będzie soczysta, aromatyczna i pyszna jak nigdy wcześniej. 

Karkówka na grilla - przepis na najlepszą marynatę

Składniki:

Podane proporcje wystarczą na zamarynowanie 5 płatów karkówki o grubości ok. 1,5-2 cm.

  • 3 łyżki musztardy miodowej lub sarepskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • słodka, ostra i wędzona papryka (po pół łyżeczki każdej)
  • sól, pieprz (polecam pieprz cytrynowy)
  • odrobina świeżej kolendry (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Płaty karkówki osusz ręcznikiem papierowym. Następnie porządnie natrzyj je solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 
  2. Do miski dodaj musztardę, ocet, oliwę oraz paprykę i posiekaną lub porwaną kolendrę. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Do miski z marynatą włóż karkówkę, dokładnie pokryj ją marynatą i włóż do lodówki na co najmniej 12 godzin. 
  4. Przed grillowaniem zdejmij z mięsa kawałki kolendry i zbyt duże kawałki czosnku (będą się szybciej przypalać).

Wskazówka: Zanim położysz mięso na ruszcie, godzinę lub dwie wcześniej wyjmij je z lodówki. Mięso w temperaturze pokojowej nie tylko szybciej się przygotuje, ale także soki w nim zawarte jednocześnie zaczną wrzeć, dzięki czemu mięso będzie miękkie i soczyste.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.