Perfekcyjny przepis na biszkopt. Jest sporo jajek, ale babcia się tym nie przejmowała. "I hyc o podłogę"

Jeśli martwisz się, że nie masz ręki do ciast i nie masz przez to odwagi zabrać się za biszkopt w obawie, że się nie uda albo opadnie, mamy dla ciebie coś ekstra. Ten przepis na biszkopt jest prosty, a ciasto zawsze się udaje perfekcyjnie. Babcia miała jedną radę: nie żałować jajek i odważnie upuścić. Babcine torty nie miały sobie równych.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na biszkopt jest prosty, ale niestety - kto robił, ten wie, że biszkopt lubi opadać lub pękać. Dziś jednak te problemy odejdą w zapomnienie - przepis babci na biszkopt z aż siedmiu jaj zawsze wychodzi i jest najlepszą podstawą do domowych tortów, ale świetnie smakuje także po prostu przełożony kremem ze śmietanki i mascarpone. Jak go zrobić? Babcia nie bała się na nim wyżyć i po wyjęciu z piekarnika rzucała nim o podłogę. 

Perfekcyjny biszkopt - przepis

Składniki:

  • 1 szklanka miałkiej mąki (najlepiej sprawdzi się typ 450)
  • 1 szklanka cukru
  • 7 jajek
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

  1. Na samym początku upewnij się, że jajka mają temperaturę pokojową. Jeśli użyjesz zimnych jajek, biszkopt szybko urośnie, a później prawdopodobnie pęknie.
  2. Przygotuj trzy miski. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. W innej misce wymieszaj ze sobą mąkę i mąkę ziemniaczaną.
  3. Do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku i po odrobinie cukru. Kiedy uzyskasz już gładką i jasną masę, dodawaj po odrobinie mąki, ale w tym momencie zmniejsz obroty miksera. 
  4. Przygotuj tortownicę i jej dno wyłóż papierem. Boki lekko natłuść masłem i obsyp bułką tartą lub grysikiem. Następnie wlej do niej ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
  5. Biszkopt piecz przez ok. 40 minut. Następnie pozostaw go to lekkiego ostygnięcia na 3-5 minut. Po tym czasie dwa razy rzuć nim o podłogę (z wysokości ok. 40 cm). To sprawi, że biszkopt nie opadnie i będzie równy.
Więcej o:
Copyright © Agora SA