Znana kucharka postanowiła zrobić polską wersję popularnego przepisu. Gospodynie domowe nie będą zadowolone. Złamała wszystkie zasady tego dania! Brakuje w nim oczywistego składnika.
Shuttestock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]
Jedzenie kuchni orientalnej nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Tradycyjne dania z różnych zakątków świata stały się stałym elementem niektórych restauracji. Również coraz chętniej samodzielnie próbujemy odtworzyć te specjały. Daniem, które jest bardzo popularne i wiele osób po nie sięga jest curry. Zazwyczaj znajdziemy w nim kurczaka lecz Daria Ładocha postanowiła zrobić je nieco inaczej. Soczyste mięso zamieniła na świeżego kalafiora i połączyła go z aromatycznymi warzywami i przyprawami. Pomimo że podstawowy składnik został z tego przepisu wykluczony danie dalej jest pyszne i oryginalne.
REKLAMA
Przepis na curry po polsku Darii Ładochy
Składniki
500 g ziemniaków,
główka średniego kalafiora,
żółta papryka,
czerwona papryka,
średnia cebula,
kawałek korzenia imbiru,
1 l bulionu,
śmietana 18%,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
nasiona kolendry,
kmin rzymski,
kurkuma,
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
olej rzepakowy,
świeża kolendra do dekoracji.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w średnią kostkę. Następnie umieść je w garnku, zalej wodą, posól i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut do miękkości.
Papryka przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki nasion kolendry przełóż do moździerza i delikatnie potłucz.
Do garnka wlej dwie łyżki oleju rzepakowego i wrzuć do niego roztłuczoną kolendrę. Gotuj przez parę chwil, a następnie wrzuć papryki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj ją do smażonych składników i wymieszaj.
Kalafior dokładnie przemyj i podziel na pojedyncze i średniej wielkości różyczki. Kolejnym krokiem jest wrzucenie go do garnka z warzywami i kolendrą.
Do warzyw wsyp łyżkę kurkumy, pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, pieprz cayenne, a także sól i pieprz.
Kawałek korzenia imbiru obierz i zetrzyj na malutkich oczkach. Dodaj to warzyw wraz z kminem rzymskim. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem.
Gdy ziemniaki staną się miękkie odcedź je i dodaj do reszty składników. Do produktów wlej również 3 łyżki śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotowane danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu. Wierzch udekoruj świeżą kolendrą.