Gospodynie domowe nie będą zadowolone... Znana kucharka złamała wszystkie zasady tego dania

Znana kucharka postanowiła zrobić polską wersję popularnego przepisu. Gospodynie domowe nie będą zadowolone. Złamała wszystkie zasady tego dania! Brakuje w nim oczywistego składnika.
Zobacz wideo Pomidorowe curry z ciecierzycą [PRZEPIS]

Jedzenie kuchni orientalnej nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Tradycyjne dania z różnych zakątków świata stały się stałym elementem niektórych restauracji. Również coraz chętniej samodzielnie próbujemy odtworzyć te specjały. Daniem, które jest bardzo popularne i wiele osób po nie sięga jest curry. Zazwyczaj znajdziemy w nim kurczaka lecz Daria Ładocha postanowiła zrobić je nieco inaczej. Soczyste mięso zamieniła na świeżego kalafiora i połączyła go z aromatycznymi warzywami i przyprawami. Pomimo że podstawowy składnik został z tego przepisu wykluczony danie dalej jest pyszne i oryginalne.

Przepis na curry po polsku Darii Ładochy

Składniki

  • 500 g ziemniaków,
  • główka średniego kalafiora,
  • żółta papryka,
  • czerwona papryka,
  • średnia cebula,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 1 l bulionu,
  • śmietana 18%,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • nasiona kolendry,
  • kmin rzymski,
  • kurkuma,
  • sól,
  • pieprz,
  • pieprz cayenne,
  • olej rzepakowy,
  • świeża kolendra do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w średnią kostkę. Następnie umieść je w garnku, zalej wodą, posól i ustaw na średnim ogniu. Gotuj przez kilka minut do miękkości.
  2. Papryka przemyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Dwie łyżki nasion kolendry przełóż do moździerza i delikatnie potłucz.
  3. Do garnka wlej dwie łyżki oleju rzepakowego i wrzuć do niego roztłuczoną kolendrę. Gotuj przez parę chwil, a następnie wrzuć papryki. 
  4. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Dodaj ją do smażonych składników i wymieszaj. 
  5. Kalafior dokładnie przemyj i podziel na pojedyncze i średniej wielkości różyczki. Kolejnym krokiem jest wrzucenie go do garnka z warzywami i kolendrą.
  6. Do warzyw wsyp łyżkę kurkumy, pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki, pieprz cayenne, a także sól i pieprz.
  7. Kawałek korzenia imbiru obierz i zetrzyj na malutkich oczkach. Dodaj to warzyw wraz z kminem rzymskim. Całość dokładnie wymieszaj i zalej bulionem.
  8. Gdy ziemniaki staną się miękkie odcedź je i dodaj do reszty składników. Do produktów wlej również 3 łyżki śmietany i wszystko dokładnie wymieszaj.
  9. Przygotowane danie podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ryżu. Wierzch udekoruj świeżą kolendrą. 

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.