Jest soczyste i przerośnięte tłuszczykiem, dlatego smakuje wybornie. To będzie najlepsze mięso w okolicy

Takie mięso na grilla to świetny sposób na urozmaicenie majówkowej imprezy i nie tylko. Jest soczyste i przerośnięte tłuszczykiem, dzięki czemu zawsze smakuje wybornie. Jak je zrobić? Zapraszamy do zapoznania z prostymi przepisami.

Jaki boczek na grilla będzie najlepszy? Marynowany! 

Jaki boczek na grilla jest najlepszy? Boczek marynowany to odpowiednie mięso na grilla. Smak marynaty przekona do siebie nawet najbardziej wymagających. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka produktów. Jeśli zastanawiacie się, jak zamarynować boczek na grilla, to mamy na to mega przepis. Oto i on:

Składniki:

  • Boczek - 1 kg

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka suszona, bazylia
  • suszony czosnek - do smaku

Wykonanie:

  • Boczek pokrój w plastry. Powinny mieć około 1-2 cm.
  • Weź miskę. Wszystkie składniki na marynatę umieść w naczyniu.
  • Całość dobrze wymieszaj.
  • Zamocz plastry boczku w marynacie. Następnie odstaw miskę z boczkiem i marynatą na godzinę do lodówki.
  • Jeżeli dysponujesz większą ilością czasu, możesz pozostawić boczek w marynacie na dłużej. Wówczas mięso będzie o wiele bardziej wyraziste.
  • W kolejnym etapie przygotuj grilla. Przystąp do grillowania. Plastry grilluj przez osiem minut z każdej strony.
Zobacz wideo Tacos z grillowaną karkówką [PRZEPIS]

Jak przygotować surowy boczek na grilla? Podpowiadamy

Jak przygotować surowy boczek na grilla? Mamy recepturę, która może Was pozytywnie zaskoczyć. Spodziewaliście się połączenia miodu, boczku, czosnku i wyrazistych przypraw? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis:

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki oleju

Wykonanie:

  • Boczek pokrój na grube plastry.
  • Dopraw je przyprawami.
  • Wetrzyj przyprawy w mięso.
  • Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Czosnek połącz z olejem, miodem oraz papryką.
  • Obtocz boczek w marynacie.
  • Odstaw boczek w marynacie na kilka godzin do lodówki. Przykryj pojemnik.
  • Po tym czasie przystąp do grillowania.
  • Grilluj boczek z dwóch stron.

Jak zapeklować boczek na mokro? Mamy recepturę

Jak zapeklować boczek na mokro? To banalnie proste, a smak - zachwyci nawet najbardziej wymagających. Przejdźmy do sposobu wykonania.

Składniki:

  • boczek
  • sól do peklowania (na 1 kg boczku - 48 g soli)
  • pieprz czarny w ziarnach
  • jałowiec
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • czosnek - obrany i rozgnieciony
  • woda (400 ml na 1 kg boczku)

Wykonanie:

  • Wykonaj zalewę.
  • Wsyp sól do garnka. Zalej wodą. Zagotuj.
  • Następnie dodaj przyprawy do zalewy. Zagotuj zalewę.
  • Przystąp do przygotowania boczku.
  • Oczyść boczek i przekrój jeśli jest to duży kawałek.
  • Przygotuj kamionkę. Ułóż na dno naczynia przyprawy i czosnek. Następnie dodaj mięso i kolejną warstwę przypraw.
  • Całość zalej przestudzoną zalewą.
  • Każdego dnia przewracaj mięso.
  • Po 4-6 dniach boczek powinien być gotowy do wędzenia.

Boczek na grilla - jak przyprawić? Sprawdzamy

Jak przyprawiać boczek na grilla? Oto lista przypraw, które sprawdzą się do tego rodzaju mięsa:

  • pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • chili
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek
  • rozmaryn
  • cząber
  • zioła prowansalskie

Jak pokroić boczek na grilla?

Jak pokroić boczek na grilla, aby przyrządzanie mięsa było łatwiejsze? Techniki grillowania są bardzo różnorodne. Jednak najlepiej będzie pokroić boczek na plastry o szerokości 1,5-2 cm. Dobrze jeżeli boczek na grilla będzie dosyć tłusty.

Zobacz też: Zamiast grilla kup przydomową wędzarnię. Dzięki niej przygotujesz ciekawe potraw

Więcej o: