Co to jest wędzenie? Można powiedzieć, że jest to sposób konserwowania żywności, ale też przygotowywania pysznych produktów. Pachną one cudownie dymem z wybranego rodzaju drewna i mają niesamowity smak. Żywność przygotowana w ten sposób, może być też długo przechowywana - zwłaszcza ta wędzona na zimno. To metoda, którą warto stosować samemu, jeśli ma się możliwość posiadania wędzarni.
Wędzenie jest sposobem na konserwowanie żywności różnego rodzaju. Dotyczy to bowiem nie tylko mięs, ale także np. serów czy ryb. Polega przede wszystkim na tym, że produkty spożywcze poddawane są oddziaływaniu ciepła i dymu wędzarniczego, który powstaje w wyniku spalania odpowiednich rodzajów drewna. Jeśli chodzi o czas, wędzenie może trwać zaledwie kilkadziesiąt minut albo nawet kilka tygodni. Wszystko zależy od tego, jaka metoda będzie zastosowana, a wyróżnić tu można:
Chyba każdy z nas zna smak wędzonych produktów i w większości jest on bardzo lubiany. W miarę więc świadomości kulinarnej przychodzi chęć, by zrobić to samodzielnie i mieć wpływ na jakość i rodzaj produktu oraz na wykorzystaną metodę. Dla osób początkujących poleca się tą, która wykorzystuje wyższe temperatury, bo szybciej osiąga się efekt. Można uwędzić ryby lub mięso w krótkim czasie, ale są mniej nasycone aromatem, ponieważ zostaje on w zewnętrznej warstwie. Takie produkty nie mają też długiej przydatności do spożycia - są słabiej zakonserwowane.
Wędzenie na zimno na pewno trwa dłużej. Jednakże efekt jest bardziej spektakularny - wędzony produkt jest dużo bardziej aromatyczny i bardziej smakuje wędzonką, ma także dłuższą datę przydatności do spożycia.
Jak wędzić? Tutaj odpowiedź zależy od naszej wiedzy i umiejętności oraz czasu, który możemy na to przeznaczyć. Każda z metod ma swoje plusy i minusy.
Jest wiele różnych sposobów na przygotowywanie i konserwowanie posiłków. Jedną z bardziej smacznych i aromatycznych metod jest wędzenie. To, jaka temperatura będzie nas interesować, zależy do metody, którą wybierzemy. Z różnych powodów - nie tylko związanych z brakiem doświadczenia - można dokonać odmiennych wyborów. Liczy się bowiem efekt, który chcemy osiągnąć.
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, więc każdy, kto lubi smak wędzonego jedzenia i ma warunki do tego, w pewnym momencie zastanawia się, jak zbudować wędzarnię. Jest kilka ważnych kwestii, które należy uwzględnić przy budowie.
Przede wszystkim należy przekalkulować potrzeby i koszty, zwłaszcza że dostępne są też gotowe wędzarnie. Nie trzeba więc mieć żadnej wiedzy budowlanej, a można wędzarkę zwyczajnie kupić. Najmniejsze egzemplarze tego rodzaju nie są większe od grilla, co pozwala je trzymać nawet w małym ogrodzie.
Jeśli jednak mamy duży ogród i dogodne warunki, można rozważyć budowę wędzarni (tu znajdziesz prostą instrukcją budowy wędzarni). Dobrze jest ją umieścić w miarę blisko domu, by z łatwością można było zabierać gotowe produkty. Nie może być jednak zbyt blisko, bo wówczas do domu mogą dostawać się opary, które bywają dość uciążliwe. Wędzarnia musi składać się z paleniska i innych elementów, które pozwolą ze spokojem przygotowywać tam potrawy. Trzeba też dokonać wyboru właściwych materiałów do budowy, więc przed dokonaniem wyboru, warto skonsultować to z kimś mającym wiedzę z zakresu budownictwa.
Duże znaczenie dla przebiegu samego procesu wędzenia, ma użyte drewno. Przede wszystkim dlatego, że produkty przechodzą jego aromatem, gdy poddawane są takim zabiegom konserwującym, jak wędzenie. Jakie drewno będzie więc najlepsze? Tu zdania są podzielone, ale jest kilka możliwości do wyboru:
Jedną z metod, która najlepiej konserwuje żywność, jest wędzenie na zimno. Jaka temperatura w tym przypadku będzie odpowiednia? Będzie to ok. 16-20°C. Metoda ta polega na tym, że wędzenie odbywa się w przestudzonym dymie, a nie nad ogniem. Wędzenie na zimno sprawia też, że żywność wysycha równomiernie. Produkty, które można w ten sposób przygotować, to np.:
Wędzenie i to, jak długo trwa, zależy od wielu czynników, o których już była mowa. Warto wiedzieć, że wędzenie:
Zobacz też: Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje