Oto przepis na marynatę do karkówki, który przyda się w każdej kuchni. Ważne są proporcje

Marynata do karkówki nie jest trudna w przygotowaniu. Dzięki niej mięso staje się kruche i soczyste, co wpływa na zwiększenie walorów smakowych potrawy i sprawia, że chętniej sięgamy po kolejny kęs. Do przyrządzenia marynaty do karkówki można użyć różnego rodzaju składników, które bez problemu dostaniemy w każdym sklepie.

Marynata do karkówki na grilla - dlaczego warto marynować mięso i jakich składników użyć?

Marynata do karkówki z grilla sprawdzi się podczas zbliżającego się sezonu letniego, ale nie tylko. Marynowanie to procedura, po którą warto sięgać zawsze - także w przypadku przygotowywania codziennych dań obiadowych. Dlaczego marynowanie jest takie ważne? Dzięki marynowaniu mięso staje się bardziej kruche, soczyste i delikatne. Dzieje się tak dlatego, że mięso poddane wcześniejszemu marynowaniu zatrzymuje soki wewnątrz i zapobiega utracie wody podczas właściwej obróbki termicznej.

Marynatę do karkówki na grilla można zrobić na wiele różnych sposobów. Do jej przygotowania najczęściej wykorzystuje się oliwę z oliwek, olej roślinny, miód, musztardę, sok z cytryny, czosnek, sos sojowy, oraz ulubione przyprawy. Co ciekawe, wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania idealnej marynaty do karkówki bez maślanki lub jogurtu naturalnego. Warto wspomnieć także o tym, że bardzo popularne jest stosowanie piwnej marynaty do karkówki lub marynaty do karkówki z dodatkiem whisky. Dzięki zastosowaniu powyższych składników, mięso staje się nie tylko kruche i delikatne, ale także bardziej aromatyczne i wyraziste w smaku.

Marynowanie kojarzy się z długotrwałym procesem i rzeczywiście w wielu przepisach znajdziemy adnotację, aby mięso pozostało w marynacie co najmniej kilka godzin lub całą noc. Warto jednak zastosować marynowanie także wtedy, gdy nie dysponujemy tak dużym zapasem czasu. Wystarczy pozostawić mięso w marynacie na godzinę, aby odczuć różnicę w smaku. Warto wspomnieć także o tym, że mięso przed poddaniem obróbce termicznej, powinno mieć temperaturę pokojową. Jeżeli przetrzymujemy je w lodówce, powinniśmy pamiętać o wyjęciu go na co najmniej godzinę wcześniej.   

Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Marynata do karkówki z piekarnika lub grilla 

Pierwsza marynata do karkówki z piekarnika lub grilla, którą zalecamy wypróbować, bazuje właśnie na wspomnianej wyżej maślance. Kwaśny składnik to w opinii wielu doświadczonych kucharzy podstawa idealnej marynaty do mięs. Warto nadmienić przy okazji, że dawniej bardzo popularne było moczenie mięsa w mleku. Dziś raczej odchodzi się od tej praktyki na rzecz właśnie maślanki, jogurtu naturalnego lub kefiru. Jak zatem przygotować marynatę do karkówki z użyciem maślanki? Przygotuj następujące składniki:

  • 1 kg karkówki

Składniki na marynatę:

  • 500 ml maślanki naturalnej
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczkę rozmarynu
  • 1 łyżeczkę majeranku
  • szczyptę soli
  • szczyptę pieprzu 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na marynatę bardzo dokładnie mieszamy w dużym naczyniu. Karkówkę kroimy na 1,5 cm plastry i wkładamy do naczynia z marynatą. Dokładnie obtaczamy mięso w marynacie do karkówki. Zakrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy na co najmniej jedną godzinę (jeżeli po godzinie planujemy od razu grillować lub upiec mięso, nie ma potrzeby wkładać go do lodówki). Przed obróbką termiczną można zdjąć nadmiar marynaty i ewentualnie polewać nią mięso w trakcie grillowania. Marynowaną karkówkę należy położyć na dobrze rozgrzanym grillu i grillować po kilka minut z każdej strony.  

Marynata do karkówki pieczonej z dodatkiem piwa i musztardy 

Nasza druga propozycja to marynata do karkówki pieczonej z dodatkiem piwa i musztardy. Piwny akcent marynaty nadaje mięsu ciekawego i wyrazistego aromatu. Do przygotowania marynaty do karkówki można użyć zarówno ciemnego, jak i jasnego piwa (z wyłączeniem piw smakowych). Jak przygotować marynatę do karkówki na bazie piwa? Oto przepis

Składniki:

Składniki na marynatę:

  • 250 ml piwa
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu 
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu

Sposób przygotowania:

Karkówkę pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Do dużego naczynia powoli wlewamy piwo, a następnie dodajemy pozostałe składniki na marynatę i bardzo dokładnie mieszamy. Wkładamy pokrojoną uprzednio karkówkę i dokładnie obtaczamy ją w marynacie. Naczynie przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Wyjmujemy z lodówki na jedną godzinę przed pieczeniem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1,5 godziny. Przygotowana w ten sposób karkówka będzie soczysta i intensywna w smaku.   

Zobacz też: Boczek na grilla. Jak zrobić najsmaczniejsze mięso w okolicy? Ważny jest wstępny etap przygotowania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.