Kurczak z grilla - jak go zrobić, aby mięso było soczyste?
Kurczak z grilla musi być soczysty w środku. Nie ma nic gorszego od suchego jak wiór mięsa. W artykule zaprezentujemy przepisy, dzięki którym nasze danie będzie jeszcze pyszniejsze. Na początek klasyczny przepis na kurczaka w ziołach. Prosta kompozycja składników potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami.
Składniki:
- 4-5 piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- czosnek suszony
- papryka ostra, słodka i wędzona
- tymianek suszony
- oregano suszone
- bazylia suszona
Wykonanie:
- Przygotowania rozpocznij od mięsa. Delikatnie je rozbij i natnij.
- W dalszym kroku umieść wszystkie przyprawy i zioła w misce, wlej oliwę (wystarczy kilka łyżek) i wymieszaj.
- Umieść mięso w ziołowej marynacie. Odstaw na 60 minut do lodówki. Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, możesz marynować je nieco dłużej. Wówczas mięso będzie jeszcze bardziej wyraziste.
- Później przystąp do grillowania.
- Pamiętaj, aby grillować je równomiernie. Po kilka minut z każdej strony. Czas należy dostosować do temperatury i wielkości mięsa.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser
Marynata do kurczaka z grilla - z tym przepisem podbijesz kubki smakowe nawet najbardziej wymagających
Marynata do kurczaka z grilla w miodowo - musztardowej odsłonie to must have na majówkę i nie tylko. Odrobina słodyczy i wyrazistości w jednym. Recepturę na tę genialną marynatę znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 3-4 łyżki musztardy
- 2-3 łyżki miodu
- sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub zestaw ulubionych przypraw - do smaku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- świeża kolendra
Wykonanie:
- Kolendrę umyj, osusz i posiekaj na drobno.
- Dodaj pozostałe składniki na marynatę.
- Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
- Umieść kawałki mięsa (może być pierś z kurczaka) w marynacie i odstaw do lodówki pod przykryciem. Najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia przystąp do grillowania.
- Gotowe mięso serwuj z pieczonymi ziemniakami.
Ile kalorii ma kurczak z grilla? Ile waży kurczak z grilla? Sprawdź wartość
Ile kalorii ma kurczak z grilla? Przeciętnie w 100 gramach jest około 130 kcal. Oczywiście wartości te mogą się nieco różnić w zależności od rodzaju mięsa, marynaty i przypraw.
Kurczak z grilla - ile piec? Nie liczy się tylko czas, ale i sposób
Ile piec kurczaka z grilla, aby mięso było idealnie wypieczone? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy przede wszystkim od osiągniętej temperatury i wielkości mięsa. Przeciętnie jest to około 5 minut na każdą stronę mięsa.
Zobacz też: Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu