Fenomenalny kurczak z grilla w ziołach to hit na majówkowe party. Jak go zrobić? To banalnie proste

Kurczak z grilla w ziołach to prawdziwy majstersztyk! Nie ma nic pyszniejszego od mięsa drobiowego ze sporą dawką ziół! Będzie smacznie, zdrowo, aromatycznie i soczyście. Na samą myśl, aż ślinka cieknie.

Kurczak z grilla - jak go zrobić, aby mięso było soczyste?

Kurczak z grilla musi być soczysty w środku. Nie ma nic gorszego od suchego jak wiór mięsa. W artykule zaprezentujemy przepisy, dzięki którym nasze danie będzie jeszcze pyszniejsze. Na początek klasyczny przepis na kurczaka w ziołach. Prosta kompozycja składników potrafi zdziałać cuda. Przekonajcie się o tym sami.

Składniki:

  • 4-5 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • czosnek suszony
  • papryka ostra, słodka i wędzona
  • tymianek suszony
  • oregano suszone
  • bazylia suszona

Wykonanie:

  • Przygotowania rozpocznij od mięsa. Delikatnie je rozbij i natnij.
  • W dalszym kroku umieść wszystkie przyprawy i zioła w misce, wlej oliwę (wystarczy kilka łyżek) i wymieszaj. 
  • Umieść mięso w ziołowej marynacie. Odstaw na 60 minut do lodówki. Jeśli dysponujesz większą ilością czasu, możesz marynować je nieco dłużej. Wówczas mięso będzie jeszcze bardziej wyraziste.
  • Później przystąp do grillowania.
  • Pamiętaj, aby grillować je równomiernie. Po kilka minut z każdej strony. Czas należy dostosować do temperatury i wielkości mięsa.
Zobacz wideo Co na grilla? Proponujemy rybę, ziemniaki z boczkiem oraz słodki deser

Marynata do kurczaka z grilla - z tym przepisem podbijesz kubki smakowe nawet najbardziej wymagających

Marynata do kurczaka z grilla w miodowo - musztardowej odsłonie to must have na majówkę i nie tylko. Odrobina słodyczy i wyrazistości w jednym. Recepturę na tę genialną marynatę znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 3-4 łyżki musztardy
  • 2-3 łyżki miodu
  • sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub zestaw ulubionych przypraw - do smaku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • świeża kolendra

Wykonanie:

  • Kolendrę umyj, osusz i posiekaj na drobno.
  • Dodaj pozostałe składniki na marynatę.
  • Całość wymieszaj i dopraw do smaku.
  • Umieść kawałki mięsa (może być pierś z kurczaka) w marynacie i odstaw do lodówki pod przykryciem. Najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia przystąp do grillowania.
  • Gotowe mięso serwuj z pieczonymi ziemniakami.

Ile kalorii ma kurczak z grilla? Ile waży kurczak z grilla? Sprawdź wartość

Ile kalorii ma kurczak z grilla? Przeciętnie w 100 gramach jest około 130 kcal. Oczywiście wartości te mogą się nieco różnić w zależności od rodzaju mięsa, marynaty i przypraw.

Kurczak z grilla - ile piec? Nie liczy się tylko czas, ale i sposób

Ile piec kurczaka z grilla, aby mięso było idealnie wypieczone? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi, wszystko zależy przede wszystkim od osiągniętej temperatury i wielkości mięsa. Przeciętnie jest to około 5 minut na każdą stronę mięsa.

Zobacz też: Szparagi na grilla z takimi dodatkami potrafią trafić z żołądka prosto do serca. Zaimponujesz każdemu

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.